Hat hónapon belül felépülnek a gyerekek a Covid-19 utáni sokszervi gyulladásból

2021. május 25. – 19:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hat hónapon belül felépülnek az új koronavírus okozta Covid-19 szövődményeként fellépő sokszervi gyulladásból a gyerekek, derül ki brit orvosok tanulmányából. A The Lancet Child and Adolescent Health című folyóiratban megjelent tanulmány szerint – amely 46, átlagosan tízéves gyerek esetének vizsgálata alapján készült – néhány gyereknek ugyanakkor továbbra is szüksége van fizikoterápiára és mentális egészsége támogatására. A vizsgált gyerekek között 30 beteg fiú és 16 lány volt, közülük csak nyolcnak volt valamilyen krónikus betegsége.

A Covid-fertőzés szokatlan és nagyon súlyos komplikációkkal járó szövődménye gyerekeknél lép fel leginkább. Mint ebben a cikkünkben megírtuk, a Covid-fertőzés nyomán fellépő sokszervi érintettséggel járó kései szövődmény egy úgynevezett gyulladásos immunreakció. Ez hasonlít a Kawasaki-szindrómára, az azonban az öt éven aluliaknál jelentkezhet, a sokszervi szindróma viszont a tíz év körülieknél vagy idősebbeknél. Tünetei között van a magas láz, a kiütések, kivörösödő szem, duzzanat kialakulása és általános fájdalom.

Tavaly március és június között az Egyesült Királyságban és Írországban 250 esetet jegyeztek fel, a járvány idei második hullámában ennél is többet. Korábbi cikkünkben magyar szakemberek azt mondták, hogy hajlamosító tényezőkről egyelőre nem tudni, ugyanakkor az eddigi kutatási adatokból úgy tűnik, az afrikai és hispán gyerekek körében valamivel gyakrabban fordult elő a megbetegedés.

A vizsgált esetekben egyetlen gyermek sem halt meg, többségüket hat hónapon belül tünetmentesen elbocsátották a kórházból. „A legtöbb gyulladás (gyomor, bél, szív) és a klinikailag jelentős neurológiai tüntetek hat hónapon belül megszűntek, és a betegeket elengedték a kórházból, ami azt jelzi, hogy a szervek hosszú távú károsodása ritka” – olvasható a tanulmányban.

Egy gyermek kivételével mindegyik visszatérhetett az iskolába vagy jelenléti, vagy online oktatásra. Néhány gyermeknek azonban további segítségre volt szüksége izomfáradás miatt, amely akadályozta őket a járásban és a testmozgásban. Másoknak mentális segítségre volt szükségük súlyos hangulatváltozás és szorongás miatt. Hét gyermek szülei jelezték, hogy gyermekeiknél érzelmi zavarok léptek fel, nyolc gyermek maga jelentett érzelmi zavarokat.

A sokszervi gyulladás Magyarországon is súlyos problémákat jelentett a gyerekek között a koronavírus-járványnak már a második hullámában. Január végéig több mint 40 gyermek került be a koronavírussal összefüggésben jelentkező sokszervi gyulladásos megbetegedéssel a fővárosi Heim Pál Gyermekkórházba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!