99 ember halt meg, 493 új fertőzött a statisztikában

2021. május 11. – 09:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 493 (az előző naphoz képest –184)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 99 (az előző naphoz képest +8)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 3282 (az előző naphoz képest –102)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 379 (az előző naphoz képest –15)
  • Napi mintavételek száma: 6513 (az előző naphoz képest –4039)
  • Az első dózissal oltottak száma: 4 346 089 (az előző naphoz képest +40 314)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 2 530 147 (az előző naphoz képest +26 572)

Bár utoljára január 26-án volt ilyen kevés az új fertőzöttek száma, ez nem feltétlenül ad okot a bizakodásra, hiszen rendkívül kevés, mindössze 6513 tesztet végeztek.

Grafikonokon mutattuk meg, mennyivel gyorsabb és halálosabb volt a járvány harmadik hulláma. Döntően a 70 évesnél idősebbeket sújtotta a járvány, de a harmadik hullámra az 50–59 éves korosztály aránya másfélszeresére nőtt az elhunytak között. Az idősebb korosztályban azért halt meg több nő, mert ebben a generációban már szám szerint is többen vannak a nők, a férfiak jelentős része eddigre az alacsonyabb átlagéletkor miatt meghal. Jól látható viszont, hogy a középkorosztályban több férfi halt meg a Covid–19-cel összefüggésben.

A 16–18 évesek az EESZT.gov.hu oldalon hétfőn elkezdhették az időpontfoglalást a védőoltásra. A korosztályban 200 ezer fiatal van, ebből 84 ezren regisztráltak, ők megkezdhetik az időpontfoglalást, amely szerdáig tart. Ezután csütörtöktől következő hét keddig zajlik le oltásuk első hulláma a Pfizer–BioNTech vakcinájával – mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. A már regisztrált érintettek sms-t fognak kapni az időpontfoglalás lehetőségéről. A 18 év feletti érvényes regisztrációval rendelkezők jelenleg három vakcinára (Sinopharm-, AstraZeneca- és Szputnyik oltásra) tudnak online időpontot foglalni.

Nem sikerült 7-10 nap alatt beoltani 1 millió embert, sőt még a harmadát sem. Május 1-jén kezdődött az oltási terv újabb fázisa, mégpedig a nehezebb része, cél az 5, majd a 6 millió. Ehhez 2 héten át napi átlagban 150 ezer első dózist kell eloltani, ami nem tűnik egyszerű feladatnak, és eddig egyszer sem sikerült. A május 10-én közölt adatok szerint vasárnap 17 134 első dózist adtak be, így egyre kétségesebbé válik, meglesz-e a 6 millió beoltott május közepére. Mivel az április 30-án bejelentett 4 millió óta eltelt 10 nap alatt összesen még 300 ezer embert sem oltottak be (282 638), így a tervezettel szemben a beoltottak száma nem ment fel 7-10 nap alatt 5 millióra, a tervnek ez a szakasza nem teljesült. Kérdéseket küldtünk az operatív törzsnek, felülvizsgálják-e az oltási tervet, és mikorra hány beoltottal számolnak.

Engedélyezte a Pfizer–BioNTech-vakcina 12-15 éves korosztályban való használatát az egyesült államokbeli Élelmiszer és Gyógyszerfelügyelet (FDA) – írta meg a New York Times. Az FDA engedélye még nem jelenti azt, hogy azonnal szabad az út a gyerekek oltását illetően. Várhatóan rövidesen összeül a járványügyi hivatal (CDC) tanácsadó bizottsága, amely áttekinti az adatokat, és ajánlásokat fogalmaz meg az oltóanyag 12-15 éves korban történő alkalmazására. Ha a bizottság a várakozásoknak megfelelően jóváhagyja az adott korosztály oltását, elméletileg azonnal megkezdődhet az oltás.

A Pfizer–BioNTech az Európai Gyógyszerügynökségnél is kérvényezte a 12–15 éves korosztály oltásának engedélyezését. Emer Cooke, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezetője az amerikai bejelentést követően azt közölte, hogy hamarosan az Európai Unióban is engedélyezhetik a Pfizer oltóanyagát a 12–15 évesek számára, akár már májusban. „Jelenleg a kitűzött cél a júniusi jóváhagyás. Vizsgáljuk, hogy előre tudjuk-e ezt hozni május végére” – mondta több lapnak adott interjújában. Cooke arról tájékoztatott, hogy az amszterdami székhelyű EMA már számos adatot megkapott a gyártótól, és a következő két hétben beérkeznek a legújabb, Kanadában végzett klinikai vizsgálatok eredményei is.

Az ország legszegényebb részen élő romák körében igen magas az oltás elutasítottsága, aminek főleg a félelem, az egészségüggyel szembeni bizalmatlanság és az információhiány az oka. Azokon a helyeken nyitottabbak, ahol közvetlen közelről tapasztalták, milyen veszélyes tud lenni a koronavírus. Riportunkban négy vidéki cigánytelepet jártunk végig, hogy megnézzük, miként próbálták eloszlatni a vakcinákkal kapcsolatos félelmeket és tévhiteket az Oltass, hogy élhess! nevű kampány önkéntesei.

A világon 158 616 717 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 299 694, a gyógyultaké pedig 94 638 472 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli összesítése szerint. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid–19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 32 743 300 fertőzött volt eddig a napig, és 582 150-en haltak meg. Indiában 22 662 575 fertőzöttet és 246 116 halálos áldozatot jegyeztek fel – a járvány lassan csillapodni kezd ott is, ugyanakkor a WHO „globális aggodalomra okot adó változatnak” minősítette az Indiában tavaly év végén azonosított koronavírus-mutációt. Brazíliában 15 209 990 fertőzöttről és 423 229 halálos áldozatról tudni.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!