Négyezer alatt a napi új halálos áldozatok száma Indiában

2021. május 10. – 11:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap 366 161 koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéssel összefüggésben több mint 3700 halálesetet regisztráltak, ami azonban biztató, mert kevesebb, mint az elmúlt időszakban naponta feljegyzett több mint 400 ezer fertőzött és több mint négyezer haláleset – írja az MTI. Már második napja csökkennek a számok, ugyanakkor ahhoz, hogy tényleges csökkenésről lehessen beszélni, legalább hétnapos átlagot kell figyelembe venni.

Az indiai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az országban 22,6 millió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig, ezzel India továbbra is a koronavírus-járvány által leginkább sújtott ország a világon az Egyesült Államok után. A fertőzéshez köthető halálesetek száma két nap után több mint négyezerről 3754-re csökkent. A halálozások tekintetében India 246 116 halálesettel a harmadik leginkább sújtott ország a világon az Egyesült Államok és Brazília után.

A mostani hullám gócának számító Mahárástra államban alig csökken az újabb fertőzöttek száma: az elmúlt 24 órában több mint 48 ezer újabb koronavírusos esetet és 572 újabb halálesetet jelentettek. Ezzel szemben a fővárosban, Újdelhiben tovább mérséklődtek a mutatók: az elmúlt nap során 13 336 újabb koronavírusos megbetegedést és a fertőzéshez köthető 273 halálesetet jelentettek itt. A több mint 20 milliós lakosú fővárosban már egy hónapja tart a járvány megfékezését célzó vesztegzár.

Az orvosi felszerelések hiányával küzdő Indiába eközben továbbra is érkeznek a nemzetközi segélyszállítmányok. A kormány közlése szerint vasárnapig 6608 oxigénkoncentrátor, 3856 oxigénpalack, 14 oxigén-előállító gép és 4330 lélegeztetőgép és a légzést segítő egyéb készülék érkezett az országba a segélyszállítmányokkal. A dél-ázsiai országba a tervek szerint hétfőn Spanyolországból újabb segélyszállítmány érkezik.

Az oltási kampány meglehetősen lassan halad. A dél-ázsiai országban január óta 170 millió embert oltottak be koronavírus ellen, a folyamat azonban így is távol van attól a korábban kitűzött céltól, miszerint júliusra 300 millió embert terveznek immunizálni. Indiában három védőoltást használnak a koronavírus ellen: az AstraZeneca helyben előállított oltóanyagát, a Covishieldet, a Covaxin helyi és a Szputnyik V oltást.

Az indiai helyzetről készített képösszeállításunkat itt láthatja, ebben a cikkünkben pedig arról írtunk, hogyan lett néhány hét alatt igazán tragikus a koronavírus-járvány második hulláma Indiában.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!