Müller: Lassabban haladt az elmúlt héten az oltások beadása

2021. május 10. – 11:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mentőknek írt köszönőlevelek felolvasásával kezdte az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóját az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója. Csató Gábor az OMSZ megalakulásának évfordulóján a második világháborúhoz és 1956-hoz hasonlította a járvány miatt a mentősökre nehezedő terhet. A mentősök körében a fertőzés a csúcson 2,5 százalék volt, ami az oltással tovább csökkent – mondta a főigazgató, megköszönve az önkéntesek munkáját is.

Ezután vette át a szót Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos elmondása szerint 4 335 775 fő kapott Magyarországon a védőoltást, ebből 2,5 millió feletti azok száma, aki már második védőoltásukat is megkapták. Ezután egy-két héttel alakul ki a védettségi szint – hívta fel a figyelmet Müller.

„Egyetlen vakcina sem képes 100 százalékos védelmet kialakítani, illetve mindig is voltak közöttünk olyan állampolgárok, akiknél nem kellőképpen válaszol a szervezet a vakcina beadására” – mondta Müller Cecília, aki a sajtótájékoztatón hosszan méltatta a magyar egészségügyi szakemberek munkásságát az elmúlt évszázad járványaival szemben. Külön kitért arra, hogy Magyarországon már hat oltóanyaggal zajlik az oltási program – miután a Johnson & Johnson egyadagos Janssen vakcinája is bevethető lett a német–amerikai Pfizer–BioNTech, a Moderna, a brit–svéd AstraZeneca, a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik V mellett.

Az országos tisztifőorvos elismerte, hogy az oltási program az elmúlt héten lassabban haladt, de az átoltottság – az első adagot kapottakkal együtt – 44 százalékos, és

ígéretes, hogy a gyógyultak száma már háromszorosa az aktív betegeknek.

Az oltási program jelenlegi sebességéről ebből a cikkünkből tájékozódhat.

16–18 évesek is jelentkezhetnek Pfizerre

A 16–18 évesek az EESZT.gov.hu oldalon elkezdhetik az időpontfoglalást a védőoltásra. A korosztályban 200 ezer fiatal van, ebből 84 ezren regisztráltak, ők megkezdhetik az időpontfoglalást, amely szerdáig tart. Ezután csütörtöktől következő hét keddig zajlik le oltásuk első hulláma a Pfizer–BioNTech vakcinájával – mondta az országos tisztifőorvos. A már regisztrált érintettek sms-t fognak kapni az időpontfoglalás lehetőségéről.

A 18 év alattiak regisztrációja után az oltáshoz szükség van a szülői beleegyező nyilatkoztatra is, amit a koronavirus.gov.hu oldaláról kell letölteni, majd kinyomtatva, kitöltve és aláírva el kell vinni az oltásra is.

Ha iskolalátogatási időszakra esik az oltásra lefoglalt időpont, akkor az igazolt hiányzásnak minősül – közölte az országos tisztifőorvos, emlékeztetve, hogy május 10-tól a felső tagozatosok és a középiskolások számára is elkezdődött az iskolákon belüli oktatás.

A járványügyi adatok a hét első napján így néznek ki:

  • Napi új fertőzöttek száma: 677 (az előző naphoz képest: -468)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 91 (az előző naphoz képest: -7)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 3384 (az előző naphoz képest: +31)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 394 (az előző naphoz képest: -9)
  • Napi mintavételek száma: 10 552 (az előző naphoz képest: -23 490)
  • Az első dózissal oltottak száma: 4 305 775 (az előző naphoz képest: +17 134)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 2 503 575 (az előző naphoz képest: +15 457)

A hivatalos statisztika szerint a gyógyultak száma jelenleg 575 610 fő, az aktív fertőzötteké pedig 188 083 főre csökkent. A kormányzati tájékoztató oldalon azt írják, hogy már több mint 4,8 millióan regisztráltak oltásra, és 80 százalék meg is kapta azt. A lélegeztetőn lévők száma február 23. óta mindig magasabb volt a mostani értéknél.

Ezúttal a sajtó két kérdésére is volt idő

  • Müller továbbra is azt javasolja, hogy az AstraZeneca második oltása 12 héttel az első oltás után történjen meg, ne előbb és ne is később. „De mivel az alkalmazási előirat lehetővé teszi a 4–12 hetes második adag felvételét, ezért nem zárkóztunk el és lehetővé tettük a magyar emberek számára azt is , hogy saját élethelyzetüknél fogva – utazni készül, műtétre készül –, akkor erre lehetőség van.” Az AstraZeneca második adagjának időzítéséről ebben a cikkünkben olvashat.
  • A 16–18 évesek körében a krónikus betegek már hetekkel korábban is lehetőséget kaptak az oltásra. De most már ebben az oltási időszakban lehetővé válik a teljes korcsoport oltása, tehát egészségesek is jelentkezhetnek.

Túl sokan voltak a buliban

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 1496 esetben intézkedtek a rendőrök az elmúlt hétvégén. Ezzel a korlátozások bevezetése óta indított intézkedések száma 67 ezer fölé emelkedett.

A már csak éjjel 12 és hajnali öt között érvényes kijárási tilalom miatt 363 esetben intézkedtek a rendőrök. Pénteken hajnalban csendháborításról szóló bejelentés is volt: 17 külföldi volt egy társasház alagsorában. Megsértették a magánrendezvényekre vonatkozó eljárást. A francia szervező felelősségét külön eljárásban vizsgálják. Vasárnap hajnalban pedig 31 fő volt egy V. kerületi bérelt lakásban. Az eljárást ebben az esetben is megindították.

Ezzel 68 ezer felett van a rendőri intézkedések száma a tilalom megszegése ügyében korlátozás bevezetése óta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!