677 új fertőzöttet, 91 új halálos áldozatot regisztráltak

2021. május 10. – 09:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 677 (az előző naphoz képest: -468)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 91 (az előző naphoz képest: -7)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 3384 (az előző naphoz képest: +31)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 394 (az előző naphoz képest: -9)
  • Napi mintavételek száma: 10 552 (az előző naphoz képest: -23 490)
  • Az első dózissal oltottak száma: 4 305 775 (az előző naphoz képest: +17 134)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 2 503 575 (az előző naphoz képest: +15 457)

A hivatalos statisztika szerint a gyógyultak száma jelenleg 575 610 fő, az aktív fertőzötteké pedig 188 083 főre csökkent. A kormányzati tájékoztató oldalon azt írják, hogy már több mint 4,8 millióan regisztráltak oltásra, és 80 százalék meg is kapta azt. A lélegeztetőn lévők száma február 23. óta mindig magasabb volt a mostani értéknél.

Előző napra 100 alá mérséklődött az új napi halálos áldozatok száma, a kórházban ápoltaké pedig októberi szintre csökkent. A kedvezően alakuló járványügyi adatok ellenére ugyanakkor Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora hangsúlyozta vasárnap, hogy a lecsengő járvány nem jelenti azt, hogy a pandémia elmúlt, a harmadik hullám leszálló ágában is vannak figyelmeztető jelek. Példaként említette, hogy naponta nagyjából százan halnak meg a vírusfertőzés következtében.

Azt is mondta, hogy ötmillió beoltott elérése után nem fordulhat rossz irányba a koronavírus-járvány. Egyelőre azonban nem tűnik úgy, hogy rohamtempóban meglesz az ötmillió beoltott, ilyen ütemben nagyjából júliusra várható a hatmilliós oltottság.

Bár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt hét csütörtöki kormányinfón még azt mondta, hogy négy és fél millió oltottnál indítják újra az elektív műtéteket, ötmilliónál pedig a rehabilitációt, Kásler Miklós múlt héten közölte: május 13-án újraindulnak a fenti ellátások.

Bejegyzésében azt írta, hogy a beteg felvételének feltétele az érvényes védettségi igazolvány, ennek hiányában az, hogy a páciens „a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszt eredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigéngyorsteszttel” rendelkezzen. Aki szándékosan nem oltatott, magának kell kifizetnie a tesztek költségét, de ez nem igaz azokra, akik önhibájukon kívül nincsenek beoltva.

A kormányinfón elhangzottak szerint jövő héttől hetente átlagosan 120–180 ezer olyan Pfizer- és Moderna-vakcina érkezik, amiket első oltásként tudnak majd beadni. Ez szembemegy azzal, amit Orbán Viktor mondott a rendkívüli Pfizer-nap környékén, hogy még hetekig nem lesz elérhető a Pfizer-vakcina.

Május 10-től a felső tagozatok és középiskolák is visszatérnek a jelenléti oktatáshoz. Az egyetemeken hétfőtől a rektorok döntenek arról, hogyan zajlanak majd a vizsgák és a gyakorlati képzések. Egynapos vagy többször egynapos osztálykirándulásokat lehet csak tartani, ott aludni nem lehet. Május 25. után ballagásokat, tanévzárókat is lehet majd tartani idén, erről szabályozásokat is hoznak majd.

Vakcinaügyi összefoglaló:

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!