Hétfőtől már a háziorvosok is olthatnak a Janssen vakcinájával

2021. május 9. – 10:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Április közepén érkezett meg Magyarországra az első Janssen-szállítmány – ez az a vakcina, amiből csak egy dózisra van szükség a védettség kialakulásához. Eddig (a héten legalábbis) oltóbuszokon alkalmazták a vakcinát, jövő héttől azonban már a háziorvosi praxisok is olthatnak vele. A hirado.hu azt írja, a budapesti háziorvosok is most kapnak először a Janssen vakcinájából. Idézték Sára Botondot, Budapest Főváros kormánymegbízottját, aki azt mondta minden olyan háziorvos, aki területi ellátási szerződéssel rendelkezik, az fog ebből a vakcinából kapni, ez szinte az összes háziorvost jelenti.

A Janssen egyébként egy vektorvakcina, azaz nem magát a koronavírust vagy az immunválaszt kiváltó tüskefehérjéjét, hanem csak az azt kódoló gént juttatja be a szervezetbe, méghozzá egy vektorba építve. A vállalat január 29-én jelentette be a harmadik fázisú klinikai vizsgálatai első eredményeit, eszerint a vakcina 66 százalékos hatásossággal véd a megbetegedéstől. Az EMA közleménye 67 százalékos hatásosságról ír. Ez alacsonyabb, mint a már engedélyezett vakcináké, de az is fontos, hogy a súlyos betegség kialakulása ellen 85 százalékban véd, míg a halálozás ellen 100 százalékos védelmet nyújt a klinikai vizsgálatok alapján. A Janssen vakcinájáról részletesen itt írtunk.

A vakcinát az AstraZenecáéhoz hasonlóan vizsgálni kezdte az Európai Gyógyszerügynökség a vérrögképződéssel összefüggésben, és arra jutottak, hogy csak nagyon ritka esetekben van összefüggés a vakcina és a vérrögképződés között.

A lényeg hivatalos terminusban, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait, azaz alkalmazható tovább. Hasonló eredményre jutottak egyébként az AstraZenecával is, itt írtunk bővebben arról, miért nem kell félni a vakcinától. Arról is van egyébként kutatás, hogy maga a Covid is jóval többször okoz rögösödést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!