Amerikában egy héten belül benyújtják az engedélykérelmet az egylövetű koronavírus-vakcinára

2021. január 29. – 14:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Johnson & Johnson pénteken bejelentette, hogy befejeződött az általa kifejlesztett koronavírus elleni vakcina tesztelésének harmadik fázisa. Johnson & Johnson nyolc országban, több tízezer emberen végrehajtott tesztelése alapján a vakcina 66 százalékban volt eredményes a Covid-19 ellen, ezen belül 85 százalékos hatékonysággal akadályozta meg a súlyos fertőzéseket, és 100 százalékos eredményt ért el a halállal fenyegető súlyosságú fertőzések ellen.

Ahogy azt a gyógyszergyártásán kívül kozmetikai termékeiről is ismert multi közleményét ismertető Axios megjegyzi, a vakcina az amerikai tesztalanyok 72 százalékánál biztosította a védettséget, de Dél-Afrikában, ahol a koronavírus egy különösen fertőző mutációja terjed, hatékonysága csak 57 százalékos volt. Hasonló regionális eltéréseket mutatott egyébként a tesztelés harmadik fázisát szintén a héten lezáró amerikai Novavax vakcinája is.

Ahogy az az eredményekből rögtön látszik, a Johnson & Johnson vakcinája nem olyan hatásos, mint a korában már engedélyezett, 90 százalék feletti eredményeket produkáló oltások, azonban megvannak a maga erényei: az immunizációhoz elég belőle egy adag és tárolása is egyszerű, hiszen három hónapig eláll egy hűtőszekrényben.

A cég szerint az amerikai gyógyszerbiztonságért felelős hatóság egy héten belül engedélyezni fogja a vakcinát, melyből az Egyesült Államok máris 100 millió adagot vásárolt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!