Merkely Béla: Ötmillió beoltott után nem fordulhat rossz irányba a járvány

2021. május 9. – 11:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár számos járványügyi adat kedvezően alakul, fokozatosan mérséklődik az új napi fertőzöttek száma és a kórházban kezeltek száma is (napi adatok itt), az oltási tempó jelentősen belassult, így nem május közepére lesz meg a 6 millió beoltott, hanem júliusra. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt arról, hogy a lecsengő járvány nem jelenti azt, hogy a pandémia elmúlt, a harmadik hullám leszálló ágában is vannak figyelmeztető jelek. Példaként említette, hogy naponta nagyjából százan halnak meg a vírusfertőzés következtében – írja az MTI.

Hangsúlyozta, sokan kivárnak az oltás beadatásával, ami további megbetegedésekkel jár. Így Merkely mindenkinek javasolta: használja ki a lehetőséget, és igényeljen egyet a rendelkezésre álló vakcinák közül, mivel meglátása szerint mindegyik ugyanolyan hatást vált ki.

Merkely Béla megismételte, ötmillió beoltott elérése után nem fordulhat rossz irányba a koronavírus-járvány.

A rektor dicsérte a kormány döntését a Sinopharm-vakcina beszerzését illetően: szerinte sokat tett hozzá ahhoz, hogy újrainduljon az élet Magyarországon. Hangsúlyozta, ő biztos volt benne, hogy a WHO veszélyhelyzeti ajánlását is megkapja a vakcina. Merkely Béla egyébként a minap azt mondta:

„A Sinopharm-vakcinák beadását követően kialakuló ellenanyagszint mértéke akár a több százszorosa is lehet annak, mint amit egy átfertőzöttséggel megszerezhetünk, ezért a híresztelésekkel ellentétben jelenleg nincs szükség a kínai oltóanyag harmadik dózisának felvételére”.

Március végén a kínai Sinopharm-vakcina gyártója közölte: megvizsgálják, szükség van-e harmadik, emlékeztető oltásra is a hatásosabb védettség érdekében.

Néhány nappal később Albert Bourla, a Pfizer vezetője egy háttérbeszélgetésen szintén a harmadik oltást pedzegette. „Egy valószínű forgatókönyv, hogy kelleni fog egy harmadik adag vakcina nagyjából 6–12 hónap között, és onnantól kezdve évente kell újraoltatni, de mindez még megerősítésre vár.”

A rektor kitért arra is, hogy csaknem hatezer koronavírusos esetet kezeltek, és egyszer-egyszer olyat is tapasztaltak, hogy valakinek két vakcinát követően kórházi ellátást igénylő megbetegedése lett, és ebben nem volt különbség az alkalmazott oltóanyagok között.

Ebben a cikkben röviden, tömören összegyűjtöttünk mindent, amit tudni kell az itthon felhasználható vakcinákról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!