Merkely: Nincs szükség harmadik oltásra

2021. május 5. – 08:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A Sinopharm-vakcinák beadását követően kialakuló ellenanyagszint mértéke akár a több százszorosa is lehet annak, mint amit egy átfertőzöttséggel megszerezhetünk, ezért a híresztelésekkel ellentétben jelenleg nincs szükség a kínai oltóanyag harmadik dózisának felvételére” – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Magyar Nemzet megkeresésére.

A Semmelweis Egyetemen még nem találtak olyan kínai vakcinával beoltott személyt, akinek ne lett volna pozitív, a tüskefehérjével ellenes antitestje két dózis beadását követően,

„tehát minden esetben kimutatható ellenanyagot detektáltunk”

– tette hozzá.

Merkely elmondta: jelenleg hatféle különböző vakcinát alkalmaznak Magyarországon, viszont ezek az oltóanyagok teljesen más technológiával készülnek, így egyszerre egy oltás nem tud mindenféle előnyt biztosítani.

Március végén a kínai Sinopharm-vakcina gyártója közölte: megvizsgálják, szükség van-e harmadik, emlékeztető oltásra is a hatásosabb védettség érdekében.

Néhány nappal később Albert Bourla, a Pfizer vezetője egy háttérbeszélgetésen szintén a harmadik oltást pedzegette. „Egy valószínű forgatókönyv, hogy kelleni fog egy harmadik adag vakcina nagyjából 6–12 hónap között, és onnantól kezdve évente kell újraoltatni, de mindez még megerősítésre vár.”

Ebben a cikkben röviden, tömören összegyűjtöttünk mindent, amit tudni kell az itthon felhasználható vakcinákról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!