A WHO engedélyezte a Sinopharm-vakcina vészhelyzeti alkalmazását

2021. május 7. – 17:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Gebrejeszusz péntek délután bejelentette, hogy engedélyezik a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina használatát a 18 év felettieknek.

A sajtótájékoztatón a WHO főigazgatója elmondta, hogy a Sinopharmmal együtt már hat oltóanyagnak adták meg a vészhelyzeti engedélyt. Az állásfoglalás annak elismerését jelenti, hogy a vakcina hatásos a koronavírus elleni védekezésben. Ezzel a kínai oltóanyag bekerülhet a COVAX-programba, amely révén a szegényebb országok jutnak szervezett módon koronavírus elleni oltáshoz.

Az oltóanyagok elosztása egyre egyenetlenebb, ezt a szabadalmi jogok is erősítik, épp ezért az Egyesült Államok a héten jelezte, hogy a koronavírus vakcinák szabadalmainak ideiglenes feloldására volna szükség. A WHO egy héttel korábban a Moderna által fejlesztett koronavírus elleni vakcina vészhelyzeti alkalmazását hagyta jóvá.

Magyarországon a tömeges oltási programba február 24-én kapcsolódhatott be a Sinopharm, amelyet a magyar hatóságok jóváhagytak, míg az Európai Unió gyógyszerügynöksége, az EMA egyelőre nem. A kínai vakcina várható jóváhagyásáról Müller Cecília is említést tett az operatív törzs – ezúttal is kérdések nélkül lebonyolított – sajtótájékoztatóján.

A héten a WHO szakértői csoportja már elkészítette állásfoglalását a Sinopharmról: eszerint a szer hatékony lehet a 18-59 évesek körében, ám abban már kevésbé bizonyosak, hogy körükben alacsony a súlyos mellékhatások kockázata. Ez a kockázat az állásfoglalás szerint még magasabb a Sinopharmmal oltottak esetében a 60 év feletti korcsoportban – írta összegzésében Dobson Szabolcs gyógyszerész, megjegyezve, hogy Magyarországon az idősebbek körében is alkalmazzák a kínai oltóanyagot. A kevés adatt miatt a WHO egyelőre nem látja kellőképpen bizonyítottnak a Sinopharm hatásosságát a 60 év felettiek korcsoportjában.

Bár a WHO felső korhatár nélkül engedélyezte a Sinopharm vakcináját, a közleményükben is kitérnek arra, hogy mivel a klinikai vizsgálatoknak kevés 60 év feletti résztvevőjük volt, az ő körükben a hatásosság nem becsülhető meg. Ugyanakkor megjegyzik, hogy az előzetes adatok és az immunogenitási mutatók alapján valószínűsíthető, hogy az időseknél is jelentkezik megfelelő védőhatás, és arra sem utal semmi, hogy kevésbé lenne biztonságos rájuk nézve a vakcina.

A WHO azt javasolja, hogy azok az országok, amelyekben idősebbek körében is alkalmazzák a Sinopharm-vakcinát, végezzenek biztonságossági és hatékonysági monitorozást, hogy ezeknek az vizsgálatoknak az eredménye alapján erősebb lehessen az ajánlás az idősekre nézve.

Frissítés: A WHO engedélyével „nemzetközi szinten is beigazolódott a magyar kormány álláspontja, ami szerint hazánk oltási programját a politikai, gazdasági érdekek helyett kizárólag az egészségügyi szempontok határozzák meg” – írta az ember erőforrások minisztere a Facebook-oldalán. Kásler Miklós arra nem tért ki, hogy a WHO vizsgálatait miért nem várta meg a magyar kormány, csak arról írt, hogy a magyar oltási program sikerét jelzi, hogy az egészségügyi kormányzat javaslata nyomán beszerzett kínai vakcinákból eddig több mint egymillió ember kétszeri oltásához elegendő mennyiség érkezett Magyarországra.

Mindeközben a másik kínai vakcináról, a Sinovacról a WHO a jövő héten dönt – közölte a Reuters szerint a szervezet szóvivője, Christian Lindmeier. A különböző típusú vakcinák működéséről ebből a videónkból tájékozódhat:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!