A WHO jóváhagyta a Moderna-vakcina vészhelyzeti alkalmazását

2021. április 30. – 19:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken közzétette, hogy engedélyezik a Moderna által fejlesztett koronavírus elleni vakcina vészhelyzeti alkalmazását – írja az AFP.

A WHO jövő héten mond véleményt a Sinopharm és a Sinovac Biotech koronavírus elleni vakcináiról, írja a Reuters. Mariangela Simao, a WHO főtitkárhelyettese elmondta, hogy míg ezen a héten a Sinopharm és Moderna Magyarországon is használt vakcináit vizsgálták, jövő héten kerül sor majd a kínai Sinovac oltóanyagára is.

A Reuters arról ír, hogy a WHO vészhelyzeti engedélye egyrészt biztosítja a nemzeti egészségügyi hatóságokat arról, hogy az adott vakcina hatásos és biztonságos – másrészt pedig az oltóanyagok engedélyt kapnak a COVAX programban való részvételre, amiben a szegényebb országok juthatnak koronavírus elleni vakcinákhoz.

Simao szerint fontos, hogy minél több vakcina elérhető legyen, Indiában ugyanis a rendkívül súlyos járványhelyzet miatt megtiltották az oltóanyagok exportját – miközben a COVAX vakcináinak jelentős része innen származott.

Ha az oltóanyagok megfelelnek a WHO kritériumainak, akkor akár a jövő héten megkaphatják a vészhelyzeti felhasználásra vonatkozó engedélyt, így a Sinopharm és a Sinovac oltóanyagai lennének az első keleti vakcinák, amelyek használatát nemzetközileg jóváhagynák. Eddig három gyártó, a Pfizer–BioNTech, az AstraZeneca és a Johnson & Johnson vakcinái szerepelnek a vészhelyzeti listán.

Míg a Moderna oltóanyagai főleg Észak-Amerikába és Európába jutottak el, a kínai oltóanyagokból Latin-Amerikában, Ázsiában és Afrika országaiban kötött ki az elmúlt hetekben több millió dózis. A különféle vakcinatípusok működését és főbb különbségeit ebben a videóban mutattuk be:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!