100 alatt az új halálos áldozatok száma, és októberi szinten a kórházban kezeltek száma

2021. május 9. – 09:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 1145 (az előző naphoz képest: -231)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 98 (az előző naphoz képest: -3)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 3353 (az előző naphoz képest: -280)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 403 (az előző naphoz képest: -17)
  • Napi mintavételek száma: 34 042 (az előző naphoz képest: +34 042 – előző nap nem változott a mintavételek száma a hivatalos oldalon a péntekihez képest, így ez kétnapi adatként értékelendő)
  • Az első dózissal oltottak száma: 4 288 641 (az előző naphoz képest: +26 819 )
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 2 488 118 ( az előző naphoz képest: +35 515)

A hivatalos statisztika szerint a betegségből mostanra összesen 568 329-en gyógyultak meg, az aktív fertőzöttek száma 194 778-ra csökkent. A kórházban ápoltak száma 3353, ami azt jelenti, hogy legutoljára 2020 októberében, a második hullám felfutásának elején volt ennyi. Tovább mérséklődött a lélegeztetőgépre szorulók száma is, a halálos áldozatok száma pedig 100 alá csökkent. Utoljára március elsején volt ennyi a regisztrált új elhunytak száma.

Péntek éjfélig valamivel több mint 84 ezer 16-18 éves regisztrált oltásra, ők jövő hét hétfő és szerda között foglalhatnak időpontot, csütörtöktől pedig megkezdik az oltásokat Pfizer-vakcinával. Arról, hogy mi lesz a fel nem használt oltóanyagokkal, az operatív törzs dönt majd. A 16-18 évesek később is regisztrálhatnak majd az oltásra, de ők majd csak később, a 18 éven felüliekkel együtt kaphatják meg, a rendelkezésre álló vakcinák függvényében.

Az oltási tempó Magyarországon most épp nem kiemelkedő, a hétvégén nagyjából tízszeresére kellene gyorsítani ahhoz, hogy a kormány vágyott ütemterve tartható legyen. Orbán Viktor miniszterelnök 2021. április 9-i reggeli rádiós beszédében ismertette az oltási ütemet, aminek a végén a bűvös 7 milliós szám áll, ami a lakosság (legalább az első adag oltással való) átoltottságának 70 százalékát jelenti. Eszerint május elején 4 millió beoltott lesz (ez meg is lett);
május elejétől 7-10 nap alatt felmegy 5 millióra (ez tart most); május közepén 6 milliónál fogunk tartani; június elejére pedig „képesek leszünk” 7 millió embert beoltani. Orbán azt mondta, hogy attól tart, nem lesz annyi regisztrált, mint amennyi vakcina.

Kiderült pénteken, hogy május 13-tól újraindulhatnak az elektív (halasztható) beavatkozások és rehabilitációs folyamatok a megfelelő egészségügyi óvintézkedések betartásával. Az Emmi a Telex megkeresésére szombaton közölte, hogy az oltással nem rendelkező személyek felvételének feltétele a negatív PCR teszt. „Aki nem oltatja be magát, az saját költségére kérhet PCR tesztet, és gyorstesztet” – közölték.

Ha már a vakcináknál tartunk:

  • A WHO még péntek este bejelentette, hogy megadja az engedélyt a kínai Sinopharm vakcina vészhelyzeti alkalmazására. Ezzel a Sinopharm a Pfizer, az AstraZeneca, a Johnson&Johnson és a Moderna oltóanyagai után az ún. világszerte elfogadott skatulyába kerül. Itt írtunk erről bővebben.
  • Közben az EU már 900 millió adag Pfizer-vakcinát lekötött 2022-ben és 2023-ban, további 900 millió adag beszerzése opcionális. Más vakcinagyártókkal is várhatók szerződések – az AstraZeneca nem valószínű, hogy közte lesz. Az Európai Bizottság mindenesetre jóváhagyta a szerződést.
  • Szlovákiában a 45 év felettiek automatikusan Pfizer- vagy Moderna-vakcinát kapnak majd, a 45 év alattiakat továbbra is az AstraZeneca oltóanyagával immunizálják.

Más friss hírek a koronavírussal összefüggésben Magyarországról:

  • Május 10-től a felsőtagozatok és középiskolák is visszatérnek a jelenléti oktatáshoz. Az egyetemeken hétfőtől a rektorok döntenek arról, hogyan zajlanak majd a vizsgák és a gyakorlati képzések. Egynapos vagy többször egynapos osztálykirándulásokat lehet csak tartani, ott aludni nem lehet. Május 25. után ballagásokat, tanévzárókat is lehet majd tartani idén, erről szabályozásokat is hoznak majd.
  • A kormányinfón elhangzottak szerint jövő héttől hetente átlagosan 120–180 ezer olyan Pfizer és Moderna érkezik, amiket első oltásként tudnak majd beadni. Ez szembemegy azzal, amit Orbán Viktor mondott a rendkívüli Pfizer-nap környékén, hogy még hetekig nem lesz elérhető a Pfizer-vakcina.
  • A védettségi igazolványt az első oltás beadása után adják ki az érintetteknek, de Gulyás szerint a kormány előtt van egy előterjesztés, miszerint a dokumentum érvényességét veszti annál, aki nem adatja be a második oltást.
  • A kormány a járvány első hulláma alatt vásárolt 16 ezer lélegeztetőgépből eddig több mint négyszázat ajándékozott el más országoknak.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!