Szentendrén a Fidesz inkább kimaradt az oltáskampányból, csak ne kelljen az ellenzékkel szerepelnie

2021. május 5. – 17:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


A Fidesz négy képviselője nélkül készült el az a videó, amelyben a szentendrei önkormányzat az oltás fontosságára hívja fel a figyelmet. A kormánypártiak – akik Szentendrén ellenzékben vannak, miután a városban csak kompenzációs listán szerzett a Fidesz mandátumot a 2019-es önkormányzati választáson – eleinte támogatták a közös felhívást, végül elálltak tőle.

„Először határozottan igent mondtak rá” – emlékezett vissza Fülöp Zsolt. A Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület (TESZ) színeiben győztes polgármester szerint azzal felvetéssel egyetértettek a fideszesek is, hogy hasznos lenne a szentendreiek megszólítása az oltás fontosságát kiemelve.

Túl közösen azért eleve nem akarta a Fidesz

„Elmondtuk, hogy szeretnénk, ha egyszerre szerepelnénk egy képen, egymásnak átadva a szót, hogy mennyire fontos az oltás. Ebbe már nem mentek bele, így maradtunk abban, hogy egyesével veszünk fel mindenkit” – mondta az alábbi, kedden megjelent videóval kapcsolatban, amelyből a Fidesz képviselői végül kivonták magukat:

Politika lett a „ne legyen politika”

Az egyik kormánypárti képviselővel el is készült a felvétel, a másik háromnál már nem, miután egy héttel az első egyeztetés után e-mailben visszamondták, hozzátéve, hogy ez a már elkészült felvételre is érvényes.

A felvételen egyébként a TESZ egyik képviselője azt is elmondja, hogy ő elfogadta a kínai vakcinát is, és biztosítani kell a lehetőséget, hogy mindenki szabadon választhasson az oltások közül.

A négy fideszes képviselő végül a párt országos narratívájának megfelelő indokkal mondta le a szereplést a polgármesternek címzett e-mailben:

„Az elmúlt több mint egy évben pontosan látszódott a baloldal hozzáállása a világjárványhoz, a pandémia magyarországi kezeléséhez és a vakcinákhoz. A baloldal az egész magyar társadalmat folyamatosan dezinformálja, elbizonytalanítja, félrevezeti és kétségek között tartja. A közösségi oldalakon, a Facebookon, az Interneten, az újságjaikban, a médiában, a parlamenti felszólalásaikban és a nyilatkozataikban mindenhol csak hátráltatják a védekezést. Miközben a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy az Európai Unióból későn vagy nem a megfelelő mennyiségben érkező védőoltásokat keletről pótolják, Gyurcsány Ferenccel az élen az egész baloldal, a DK, a Momentum, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP folyamatosan azon dolgozott, hogy elriasszák az embereket az orosz és kínai vakcinák felvételétől. A baloldal kártékony, megtévesztő és felelőtlen tömegkommunikációs propagandájának is köszönhető, hogy olyan sokan megbetegedtek és haltak bele a koronavírus fertőzésbe Magyarországon.

Éppen ezért határozottan szeretnénk kérni, hogy a helyi baloldal inkább Gyurcsány Ferencet próbálja meg lebeszélni az oltásellenes kampányáról!”

A Fidesz szerint is sokan haltak meg

A kormány az ellenzék oltásellenességről beszélt, a szentendrei levél ennél valamivel pontosabb, hiszen utal rá, hogy az ellenzéknek csak az orosz és kínai vakcinával kapcsolatban vannak fenntartásai – mivel EU gyógyszerügynöksége (EMA) még nem hagyta jóvá a Sinopharmot és a Szputnyik V-t. A kínai vakcináról itt olvashatja részletes cikkünket. A különböző eljárással készült vakcinákról pedig itt láthatja részletes videónkat:

A Fidesz levelében az általános elbizonytalanításról szóló állítás mellett viszont új elem, hogy sok haláleset egyenesen az ellenzékhez köthető.

Ez már csak azért is meglepő, mert a kormányzat legfontosabb érve a sikeres védekezésben épp az, hogy az EU-ban a legelsők között van Magyarország az oltottak arányában. A 3,5 majd az elért négymillió oltott alapján tette lehetővé a kormány korlátozások enyhítését is.

A kínai és az orosz vakcinával, illetve annak jóváhagyási folyamatával szembeni ellenzéki fenntartásokkal ezért sem magyarázható, hogy Magyarországon lakosságarányosan a legmagasabb a halálesetek száma. Igaz, a szomorú világelsőségnek egyébként számos statisztikai buktatója van, erről itt olvashat bővebben. A kormány az első hullámban még a halottak alacsony számát tette meg a siker mércéjévé, amikor ez a szám nőni kezdett, már az átoltottság vált elsődleges mutatóvá.

A kínai vakcinával február végén kezdtek oltani Magyarországon és valóban kevésbé népszerű, mint a nyugatiak – bár egy februári felmérés szerint a fideszes szavazók körében is a Sinopharm volt az utolsó helyen. A minőséggel kapcsolatos kételyek eloszlatására eleinte nem látszott a szándék, aztán elindult egy országos vakcinahatékonysági vizsgálat az összes oltóanyagra.

A kínai sem maradt felhasználatlanul

Márciusban Pestszentlőrincről a kormány utasításának megfelelően egy alkalommal több száz Sinopharm vakcinát kellett visszaszállítani az oltópontokról és a háziorvosoktól, mert nem sikerült mindre jelentkezőt találni, bár nagy többségére igen. Máshol azonban felhasználták őket, így azok sem vesztek el.

Hogy az oltásoktól való ódzkodásnak nincs köze a járvány harmadik hullámának súlyosságához, az látható a vakcinák felhasználási arányából is: az április 25-i állapot szerint – eddig vannak meg az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (EECD) leadott adatok –, Magyarországon a rendelkezésre álló

  • Pfizer vakcina 99,1 százalékát,
  • a Moderna 94,6 százalékát,
  • az Astra 86,1 százalékát,
  • a Szputnyik V 83,6 százalékát,
  • a Sinopharmnak 95 százalékát használták fel.

A kínai tehát valójában a második helyen van, nem számítva azt a nemrég érkezett 600 ezres tételt, amelynek beadására azóta még nem telt el sok idő, igaz, az utóbbi napokban a tervezettnél lassabban haladt az eloltása. Az amerikai Johnson & Johnsonhoz tartozó Janssen vakcinája a fenti adatokból még hiányzik, felhasználása akkor még nem kezdődhetett el.

Másban azért sikerül együttműködni a Fidesszel Szentendrén

Az veszélyhelyzet a korlátozások enyhítése ellenére továbbra is érvényben van, így az önkormányzatoknál nincsenek testületi ülések. A rendelkezés lehetővé teszi, de a gyakorlatban azért elkerülhető, hogy a polgármester mindenről egy személyben döntsön, ha megvan erre a szándék. A Fülöp Zsolt vezette szentendrei önkormányzatnál ezért továbbra is megvitatják a döntéseket – még ha ezek jogilag nem is testületi ülések.

„Elkészítjük a képviselői előterjesztéseket, online bizottsági üléseket tartunk, és a képviselői többség véleménye alapján hozom a polgármesteri határozatokat” – mondta Fülöp. Az online üléseken a fideszes képviselők is jelen vannak, „leírják minden egyes napirendi ponttal kapcsolatban, hogy támogatják vagy nem.”

A szentendrei Fidesz 2019-ben, az önkormányzati választáskor – Fotó: Fidesz Szentendre / Facebook
A szentendrei Fidesz 2019-ben, az önkormányzati választáskor – Fotó: Fidesz Szentendre / Facebook

Fülöp szerint az önkormányzatoknál „az előterjesztések 80-90 százalékát a mindenkori kisebbségben lévő képviselők is szokták támogatni.” Elvégre egy önkormányzatot vagy annak intézményét meghatározó feladatok ellátását nincs miért ellenezni, „ezek nem éles politikai küzdelmek, mint a parlamentben.”

Kevés ilyen helyzet van, a polgármester úgy látja, a járványhelyzet „sajnos ilyen lett, és a Fidesz ezt helyben is politikai kérdésként kezeli”.

Szentendre is várja a megbeszélés utáni ítéletet

Szentendre koronavírus előtti költségvetése jellemzően 8-9 milliárd forint között volt, „A mostani tényleges költségvetésünk hétmilliárd forint, nem számítva a rajtunk átfutó egészségügyi béremelés” és egyéb pénzügyi dolgokat – mondta a polgármester. Formálisan most is 8 milliárd, ezek egy része azonban kötött célokra, a szociális ellátórendszerben dolgozók bérének emelésére volt felhasználható. Nominálisan tehát a különbség nem látványos a korábbi évek költségvetéséhez képest, ám a szabadon felhasználható összegek lényegében teljesen eltűntek azzal, hogy a kormányzat megfelezte az iparűzési adót, ingyenessé tette a parkolókat és a központi költségvetésbe terelte a gépjárművek után fizetendő teljesítményadót, magyarázta a polgármester.

Emellett az önkormányzatok tulajdonában lévő ingatlanokat bérlő vendéglátóhelyeknek sem kell bérleti díjat fizetniük, ahogyan a területfoglalásért sem a megnyitott teraszok után, Utóbbi a különösen nehéz helyzetbe került vendéglátóipar újraindítását segíti, ám a többi elvonással együtt nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokat.

Így elsősorban az önkormányzatok nem kötelezően ellátandó feladatain kénytelenek spórolni. „Volt hivatali létszámcsökkentés, a rendészeknél is komoly visszanyesések voltak. És ha valaki nyugdíjba megy vagy más munkahelyre távozott, akkor őt sem tudjuk most pótolni.” „Nem kell nagy dolgokra gondolni, a közvilágítás, a zöldterületek, az utak, a járdák karbantartása, a köztistaság biztosítása” az a feladatkör, amelyre elsősorban kevesebb jut a kormányzat döntései nyomán.

A 25 ezer fő feletti önkormányzatok – Szentedre lakosainak száma 26 és fél ezer – most arra várnak, hogy a kormányzat közölje, mekkora kompenzációt nyújtanak ezeknek a településeknek. „Május közepére várjuk az ítélethirdetést, hogy megtudjuk, Szentendre kap-e egyéáltalán ebből, és ha igen, mennyit és mire.”

Fülöp Zsolt polgármester a 8 szentendrei képviselővel készült videóban – Forrás: Szentendre Hivatalos Oldala / Facebook
Fülöp Zsolt polgármester a 8 szentendrei képviselővel készült videóban – Forrás: Szentendre Hivatalos Oldala / Facebook

A miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely ugyanis az egyeztetésen elmondta, hogy a kormány csak célzott feladatokra nyújt kompenzációt. „Hogy mire, az is nagy kérdés: ha olyanra adnak, ami nem is volt a költségvetésben, akkor a hiányzó adóbevétel ugyanúgy hiányozni fog” a most el nem látott feladatok fedezésére.

„Mindez nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokat, ezért is nevezem ítélethirdetésnek azt, amit Gulyás Gergelytől május közepén várunk. Mindennek nincs köze a korrekt párbeszédhez, partnerséghez. Meghallgattak minket, az egyeztetés ezzel kipipálva, de a saját kényük-kedvük szerint döntenek majd, ez a város ennyit kap, az meg annyit.”

Tervezni is nehéz, mivel a kormányzat nem szól előre a döntéseiről, így azt sem tudni, mikor lehet újra parkolási díjat szedni: „Majd egyszercsak bejelentik a kormányinfón, hogy a következő hétfőtől lehet. Fogalmunk sincs mi lesz, eddig is így is vettek el bevételeket bejelentve, például, hogy másnaptól nincs parkolás. Volt egy erős hónap, amikor hétvégente jelentették be, hogy mit vesznek el az önkormányzatoktól. Minden hétvége után ebben a tudatban nyitottuk meg a kormányzati e-maileket vagy nyitottuk ki a Magyar Közlönyt.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!