Országos antitestvizsgálat indult, a kínai vakcinára várókat toboroznak

Országos antitestvizsgálat indult, a kínai vakcinára várókat toboroznak
Háziorvosok oltanak a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájával – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Országos antitestvizsgálat indult a vakcinák által kiváltott immunválasz mérésére és nyomon követésére, amelyhez a kínai Sinopharm vakcinájával oltott résztvevőket toboroznak. A projektet az Országos Onkológiai Intézet vezeti – írta meg az Mfor.hu. Az információt korábban a Telexnek is megerősítették.

Véletlenül derült ki, hogy vizsgálat indul

A vizsgálat híre azért figyelemre méltó, mert ilyen mérés indítását az elmúlt hetekben több neves kutató is sürgette a kínai vakcina által kiváltott immunválasz körüli bizonytalanságok tisztázására, és a Magyar Orvosi Kamara is jelezte, hogy szükség lenne rá, mégis csak véletlenül derült ki, hogy már folyamatban van egy ilyen vizsgálat szervezése.

Az antitestmérés indulására úgy derült fény, hogy egy Facebook-bejegyzésben felbukkant egy „Betegtájékoztató Covid oltást követő immunválasz követésére” című dokumentum, amelyet a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja adott ki. Ez alapján eleinte az a téves információ kezdett terjedni, hogy a vizsgálatot a pécsi klinika indította, de ahogy most az Mfor is megírta, valójában egy országos felmérésről van szó, amelyet az Országos Onkológiai Intézet vezet. Úgy tudjuk, emellett a Dél-Pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet is részt vesz benne, de feltehetően további intézmények is.

A vizsgálat részleteivel kapcsolatban a napokban kerestük az Országos Onkológiai Intézetet, az Emberi Erőforrások Minisztériumát és az Országos Kórházi Főigazgatóságot is, de egyelőre sehonnan nem kaptunk választ. Többek között azt is megkérdeztük, mikor indult a vizsgálat – azaz a kutatók felhívása előtt, vagy annak hatására –, hány intézmény vesz részt benne, és pontosan mit vizsgálnak.

Csak a kínai vakcinát vizsgálják, vagy mindet?

Egyelőre az sem világos, hogy a vizsgálat pontosan mire irányul, mert a pécsi betegtájékoztató így kezdődik:

„A Sinopharm COVID19 elleni oltóanyag forgalomba hozatali engedélyt kapott hazánkban. A klinikai vizsgálatok szerint a készítmény hatásosan kivédheti a SARS CoV-2 által okozott fertőzést és biztonságos. Fontos az oltások minél szélesebb körű nyomon követése, mind a mellékhatás, mint az immunológiai hatás területén. ezért arra kérjük, hogy segítse az immunológiai hatékonyság pontosabb nyomon követését az alábbi vizsgálatokhoz történő beleegyezéssel.”

A részvételi feltételeknél viszont már nem szerepel külön, hogy csak a kínai oltásra várók jelentkezhetnek, és a tájékoztató címe is általánosan az oltás utáni immunválaszról szól.

Birtokunkba jutott egy levél is, amelyben a Pécsi Tudományegyetem Operatív Stábja közli, hogy támogatja az egyetemi polgárok toborzását a vizsgálatra. Ebben ezt írják: „A projekt alapvető célkitűzése a különböző vakcinák védőhatásának és védőhatásuk időtartamának összehasonlítása a vakcinációk ismétlésének megtervezése érdekében.” Azaz itt sincs utalás arra, hogy kifejezetten csak a kínai vakcina által kiváltott immunválaszt vizsgálnák.

Amit már tudni lehet

A pécsi betegtájékoztatóból ugyanakkor a vizsgálat több részlete kiderül. A résztvevőket 12 hónapon át követik, ez idő alatt kilenc alkalommal történik mintavétel:

  • Először közvetlenül a vakcina első adagjának beadása előtt, az alapimmunitás felmérésére. A részvétel feltétele, hogy az első oltáskor ne álljon fent koronavírus-fertőzés.
  • Másodszor az első adag utáni 14. napon, az immunválasz kezdetének felmérésére.
  • Harmadszor a második adag utáni 14.-20. napon, amikor elvileg eléri a maximum szintet az immunválasz.
  • A többi mintavétel az első adag megkapása utáni 60. és 365. napon belül történik, hogy nyomon kövessék, milyen hosszan marad fenn a résztvevőkben kiváltott immunválasz.

A tájékoztató szerint nemcsak az oltás hatására termelt antitestek szintjét mérik, hanem a sejtes immunválaszt is.

Ennek jelentőségéről a Sinopharm-vakcina vizsgálatát nyilvánosan először sürgető Sarkadi Balázzal beszélgettünk korábban. Az akadémikus azt javasolta, hogy az oltás utáni megbetegedések követése mellett egy reprezentatív mintán az antitestes és sejtes immunválaszt is mérjék a vakcina hatékonyságának megállapításához.

A kutatók által szükségesnek tartott vizsgálatra a kormány részéről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban annyit reagált, hogy a vakcinával minden rendben, sőt a Sinopharmé még jobb is, mint a Pfizer–BioNTeché. Ennek igazolására később a kormány közzétett egy táblázatot a különféle vakcinákkal oltottak megbetegedéséről és halálozásáról, ezzel azonban szakértők szerint komoly problémák vannak, mert annyira hiányos, hogy semmilyen érdemi következtetést nem lehet levonni belőle, sőt az oltási program adataival összevetve teljesen más kép rajzolódik ki belőle. Központilag szervezett, szisztematikus antitestvizsgálatról azóta sem érkezett hír.

Frissítés (16:20)

Cikkünk megjelenése után levelet kaptunk a Koronavírus Sajtóközponttól. Ebben egyrészt azt állítják, hogy a cikkünk valótlanságot tartalmaz, mert mint írják, „nem a kínai, hanem az összes Magyarországon alkalmazott vakcinára vonatkozóan indulnak kutatások”. Ennek természetesen mi sem állítottuk az ellenkezőjét, hiszen mint a cikkben is jeleztük, erről ellentmondásos információk álltak rendelkezésre – épp ez volt az egyik kérdésünk, amelyre egyik megkeresett állami szervtől sem kaptunk választ.

Ennél fontosabb, hogy a levél további részleteket is tartalmazott a vizsgálatról.

„Mint a világ számos országa, természetesen Magyarország is végez kutatásokat a koronavírus kapcsán. Az Egészségügyi Tudományos Tanács és számos egészségügyi intézmény olyan programot indít, amelyben a következő hónapokban gyógyult koronavírusos betegek celluláris immunválaszát fogják kutatni, és a hazánkban alkalmazott mindegyik fajta vakcinával oltottakra is kiterjed a kutatás”

– írták a Telex fennállása óta nekünk küldött első levelükben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!