1130 új fertőzöttet találtak, 128-an haltak meg az elmúlt 24 órában

2021. május 5. – 09:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 1130 (az előző napihoz képest +404)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 128 (az előző napihoz képest -9)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 4374 (az előző napihoz képest -365)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 511 (az előző napihoz képest -38)
  • Napi mintavételek száma: 16 516 (az előző napihoz képest +8108)
  • Az első dózissal oltottak száma: 4 123 697 (az előző napihoz képest +24 202)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 2 248 775 (az előző napihoz képest +91 138)

A hivatalos honlapon álló tájékoztatás alapján a gyógyultak száma jelenleg 538 965 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 218 829 főre csökkent. Már több mint 4,7 millióan regisztráltak oltásra. Előző nap az eddigieknél jóval kevesebb, 723 új fertőzöttről érkezett hír.

Az operatív törzs kedden is tartott sajtótájékoztatót, itt arra kérték a 16–18 éveseket, hogy regisztráljanak május 7-ig, így már jövő hét második felében el tudnák kezdeni beoltani őket. Múlt heti rádióinterjújában a miniszterelnök is beszélt arról, hogy felelősen csak a Pfizer-vakcinával tudják vállalni a fiatalok oltását. Orbán Viktor akkor azt mondta: azért az érettségi után kezdik meg a vakcinációjukat, mert nem akarják, hogy a különféle immunreakciók miatt problémájuk legyen az érettségin.

György István, az oltási munkacsoport vezetője a vakcinák elosztásáról is beszélt a keddi tájékoztatón, onnan tudni, hogy érkezett ugyan kedden 333 ezer Pfizer-vakcina, de ezek többsége második oltásokhoz kell, a többit pedig félreteszik a 16–18 éveseknek. Amit nem, azt a háziorvosok kapják.

Csütörtökre a Modernától várnak szállítmányt, ezek nagyobb részét is második körös oltásokra viszik. Megnyitották a regisztrációs lehetőséget 200 ezer Szputnyik vakcinára, de ebből most csak a kiválasztottak kaphatnak: sms-ben ígértek értesítést azoknak, akik időpontot foglalhatnak a Szputnyikra az EESZT-ben. Az oltóbuszok a héten Janssen-vakcinával fognak oltani. A Magyarországon élő külföldiek is regisztrálhatnak mától, csakúgy, mint a külföldön élő és külhoni magyarok is – de őket csak a Magyarországon élők után oltják majd.

A kormány az oltásban méri a járvány elleni küzdelem sikerességét, ám a rendhagyó Pfizer-nap után visszaesett a beadott oltások száma: az elmúlt három napon alig több mint 75 ezer oltást adtak be. Arra mindenesetre már a kormány is rájött, hogy az emberek oltatnak, ha olyan vakcinát kapnak, amit szeretnének, ezért várható majd hasonló oltási nap, mint a múlt pénteki, ha lesz eloltható vakcina – erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt az Inforádiónak adott interjújában.

Kedden az is kiderült, hogy a következő két hónapban 3,5 millió Pfizer-vakcina érkezik az országba. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közleménye szerint a 16–18 év közötti fiatalok oltása mellett várják az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét arra, hogy a 12–15 év közöttiek is kaphassanak Pfizer-vakcinát.

A kínai Sinopharm-vakcináról Gulyás korábban azt állította, hogy jobb, mint a Pfizer, ám most a WHO friss értékelést tett közzé a vakcina hatásosságáról, amiben azt írták: a kínai oltás 60 év alatt, egészségeseknél hatékonyan előzi meg a koronavírust, az idősebb korosztályban azonban a hatásosságnak nincs elegendő bizonyítéka. A más társbetegségekben szenvedőknél szintén nem bizonyított szerintük a hatásosság. Erről itt írtunk bővebben. Az EMA mindenesetre megkezdte egy kínai koronavírus elleni vakcina vizsgálatát, ám az nem a Sinopharm-, hanem a Sinovac-vakcina.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!