Gulyás a pénteki oltásról: Lehetnek még hasonló lehetőségek

2021. május 3. – 22:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha lesz eloltható vakcina, akkor lehetnek még hasonló lehetőségek, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Inforádiónak adott interjúban a pénteki Pfizer-napról, amikor végül előzetes időpontfoglalás nélkül oltottak be közel százezer embert. Azt mondta, már látják, hogy van erre igény, sokan, ha az oltóanyag típusa is elfogadható nekik, szívesen oltatják be magukat.

Péntek hajnalban kiderült, már Pfizer–BioNTech-vakcinákra is lehet időpontot foglalni, de csak és kizárólag aznapra. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése után előbb az időpontfoglaló halt le, majd az oltópontoknál alakultak ki hosszú sorok, miután több helyen elterjedt, majd be is bizonyosodott, hogy akkor is meg lehet kapni az oltást, ha valakinek nem sikerült időpontot foglalnia, de egyébként már regisztrált az oltásra. A kaotikus helyzetről itt írtunk részletesen. Az időpontfoglaló rendszer elérhetetlenné válásakor a kormány megint túlterheléses támadásra hivatkozott.

Az EESZT pénteki összeomlásáról Gulyás hétfőn azt mondta, még tart a vizsgálat, de nem zárja ki, hogy csak egyszerre sokan próbáltak időpontot foglalni.

Gulyás azt mondta, hogy egy-két hét múlva elérnek oda, hogy mindenkit beoltanak, aki szeretné. Az oltás nem kötelező, így a kormánynak nincs más eszköze, mint kampányokban elmondani az oltás fontosságát.

Gulyás azt mondta, a kormány a következő hetekben hosszú távú vakcinagazdálkodási stratégiáról tárgyal majd. Figyelik, meddig áll fenn a védettség, azt mondta, hogy az elsőként beoltott egészségügyiseknél legkésőbb szeptemberben vélhetően lejár. Szerinte sok a bizonytalanság abban, meddig tart a védettség, és visszatér-e a vírus, de a legrosszabbra kell felkészülni. „A legrosszabb az, ha kilenc hónap után mindenkit újra be kell oltani, tehát erre kell felkészülni” – mondta.

A kétoldalú utazási megállapodásokhoz azt mondta, hogy az eddig bejelentetteken túl további három-négy országgal már közel az egyezség. Szerbiával és Montenegróval csütörtökön, Szlovéniával és Bahreinnel szombaton jelentették be a megállapodást az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről, amivel Magyarország és a négy ország szabad utazást enged állampolgáraiknak egymás között, függetlenül attól, milyen vakcinával oltották őket.

Gulyás gazdasági döntésnek nevezte, hogy a kormány egyelőre nem kíván élni az uniós újraindítási csomag hitellehetőségével, szerinte nem akarták növelni az államadósságot, de ez nem egy végleges döntés, 2023 végéig a hitel bármikor felvehető.

Arról is beszélt, hogy miután a Fidesz kilépett az Európai Néppártból, Orbán Viktor Budapesten tárgyalt Matteo Salvinivel, az olasz Liga vezetőjével és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel egy új jobboldali európai mozgalomról. Gulyás szerint a járvány lassítja a szervezést, de nemsokára a három fél további partnerekkel egészül ki. Azt mondta, hogy az európai együttműködés oldalán állnak, a szélsőségeket elutasítják, ezek nem Európa-ellenes pártok.

A miniszter szerint egyébként az Európai Parlamentben félidőben osztanak újra szerepeket, ami idén november-decemberben lesz, „ehhez érdemes igazodni, de nem kötelező.”

A 2022-es országgyűlési választások jelöltállításáról azt mondta, 95 százalékban már tudják, hogy kik indulnak, nagy meglepetések nem lesznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!