Európai reneszánszt hirdetett Orbán Salvinivel

2021. április 1. – 19:13

frissítve

Európai reneszánszt hirdetett Orbán Salvinivel
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke Matteo Salvinivel, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetőjével és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel folytatott háromoldalú találkozóján a Karmelita kolostorban 2021. április 1-jén. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Másolás

Vágólapra másolva

Matteo Salvinivel, a Liga és az olasz jobboldal erős emberével, valamint Morawiecki lengyel miniszterelnökkel épít „európai reneszánsz” néven új szövetséget a Fidesz, jelentette be Orbán Viktor az új jobboldali együttműködésről szóló budapesti csúcstalálkozó után. Orbán Magyarország atlantista elkötelezettségét és a közös értékeket hangsúlyozta, azon fognak dolgozni, hogy a kereszténydemokráciának újra legyen képviselete Európában. Salvini azt állította, hogy ez a nap még történelminek fog bizonyulni.

A Fidesz európai szinten is jelentős politikai erő, egy európai reneszánszt akarunk, ezért fogunk együtt dolgozni a jövőben – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Morawiecki lengyel miniszterelnökkel és az európai jobboldal egyik vezetőjével, az olasz Ligát irányító Matteo Salvinivel tartott csütörtöki megbeszélései után.

Orbán arról beszélt, hogy azért most kerül sor az együttműködés új alapjaira helyezésre, mert a Fidesz elhagyta az Európai Néppártot. „A Néppárt láthatóan hosszú távon elkötelezte magát az európai baloldallal való együttműködés mellett, a kereszténydemokráciának ma nincs igazi képviselete Európában” – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök. Orbán szerint az olasz, a magyar és a lengyel jobboldal mostantól ezért fognak dolgozni, hogy újra legyen.

A Fidesz és a Néppárt évek óta tartó se veled, se nélküled viszonya és felfüggesztett tagság után márciusban szakított: előbb az EP-frakcióból léptek ki, majd március 18-án Orbán bejelentette, hogy otthagyják a pártcsaládot is. Azt azonban még nem tudni, hogy hol folytatják. „Nem titok, hogy voltak tervek az asztalfiókban” – mondta pénteken Orbán a Kossuth Rádióban, és egyúttal bejelentette a mostani budapesti találkozót Morawieckivel és Salvinivel.

Salvini Ligája jelenleg a markánsan jobboldali Identitás és Demokrácia pártcsalád meghatározó ereje az EP-ben, a Jog és Igazságosság lengyel kormánypárt pedig az Európai Konzervatívok és Reformisták pártcsaládját uralja. Régóta téma a két pártcsalád közeledése, de a gyakorlatban ennek sok akadálya van. Bár egy egyesített, a Fidesszel kiegészülő új jobboldali erő a második legnépesebb lenne az EP-ben a Néppárt mögött, erős törésvonalak vannak a felek között. Az Identitás-csoportból az Oroszországgal erősen konfliktusos viszonyban lévő, atlantista lengyelek számára vörös posztó a jó orosz politikai és pénzügyi kapcsolatokkal rendelkező Le Pen-féle francia Nemzeti Gyűlés, a német AfD pedig másoknak is túl szélsőséges, és a német centrumpártokkal való viszonyt is végképp kiélezné egy velük való kelet-közép-európai együttműködés. Salvini ugyanakkor ragaszkodik Le Penékhez, az AfD kezét pedig például az osztrák Szabadságpárt nem engedné el.

Az európai frakcióegyesülés ezért nem is volt hivatalosan napirenden, de hogy ehelyett milyen tartalmú együttműködésben gondolkodnak és milyen keretek között, arról egyelőre legfeljebb csak találgatni lehet. A politikai irány és célok azonban sejthetők: egy új jobboldali tömb, mely azzal az ambícióval rendelkezik, hogy átvegye a jobboldal vezetését a túl centristának látott Néppárttól.

Az új együttműködésről Orbán Salvinire hivatkozva most „európai reneszánsz” néven beszélt. Ez mostantól feltehetően gyakran visszatérő szókapcsolat lesz a jobboldali retorikában. Az együttműködés konkrétumairól ugyanakkor kevés dolog hangzott el. Orbán azt hangsúlyozta, hogy egy hosszú út első állomása a mai. Ugyanebben a felállásban májusban fognak legközelebb találkozni, valószínűleg Varsóban.

Orbán azt mondta, hogy a következő hetekben konkrét programot írnak, hogy hogyan vegyenek részt „szuverén módon, saját hangon” a következő hónapok európai vitáiban az Unió jövőjéről.

Fontos, hogy az embereket, Európa polgárait ne hagyják ki a vitából

-mondta Orbán. Az olasz-magyar-lengyel szövetség szerinte a szabadság, a hagyományos európai értékek, az emberi méltóság és a mostaninál sikeresebb európai politika mellett áll ki. „Nem fogadjuk el, hogy a jobboldal mindig szélsőséges, a baloldal pedig mindig középen van”- mondta a politikai erőviszonyok és stigmák kívánt átalakításáról. Orbán a szabadság, méltóság, kereszténység, család, nemzeti szuverenitás listájával írta le a legfontosabb közös értékeket, és külön hangsúlyozta az atlanti elkötelezettséget. Erről kiemelte, hogy az olasz és a lengyel kormány nyugati biztonságpolitikai elkötelezettségéhez hasonlóan NATO-tagként ez Magyarország számára is alapvető érték.

Nincs egyetlen olyan téma sem, amiben ne tudnánk egyetértést kialakítani, ez a bel- és a külpolitikára is igaz.

-mondta a magyar miniszterelnök, majd arról beszélt, hogy a három ország nemet mond a brüsszeli európai birodalomra, az illegális migrációra és az antiszemitizmusra .

Orbán után Morawiecki arról beszélt, hogy vannak erők, amelyek „el akarják rabolni Európát”, a keresztény hagyományoktól idegen irányba vinnék. Salvini a politikai célokról valamivel konkrétabban fogalmazott: a formálódó jobboldali szövetség az első akar lenni Európában, „nem elégednek meg a harmadik vagy negyedik hellyel”.

Olyan európai újjászületésre van szükség, amely véget vet az elszigetelésnek. Azon dolgozunk, hogy többséget szerezzünk egy „normális Európának”

-mondta Salvini, majd azzal zárta a beszédét, hogy a mai nap történelminek fog bizonyulni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!