Azt kérik, május 7-ig regisztráljanak a 16-18 évesek, jövő hét második felében már olthatják őket

2021. május 4. – 11:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megtartotta keddi tájékoztatóját az operatív törzs, ahol elhangoztak a fontosabb napi adatok is; ezekről itt írtunk bővebben. György István, az oltási munkacsoport vezetője elmondta, hogy most már ott tartunk, hogy csak az egyénen múlik, ki, mikor van beoltva, a kormány megteremtette a feltételeket. Az egyszer beoltottak száma meghaladta a 4 milliót, közülük több mint kétmillión a második oltást is megkapták.

Ha végigmegyünk az utcán, abban a tudatban tehetjük, hogy minden második felnőtt be van oltva

– mondta György,és hozzátette, a regisztráltak 80%-a megkapta legalább az első oltást.

A következő dolgok derültek még ki az államtitkár szavaiból:

  • Meg fogják nyitni 200 ezer Szputnyik vakcinára a regisztrációs lehetőséget, és a tumultust elkerülendő, sms-ben fogják értesíteni azokat a regisztráltakat, akik időpontot foglalhatnak. Csak ők tudnak élni ezzel, az ő tajszámaik lesznek feltöltve a rendszerbe.
  • Ma érkezett 333 ezer Pfizer-vakcina, nagyobb része második körös oltásokhoz kell. A másik részét első körös oltásokra, 16–18 évesek oltására teszik el, hiszen ez a korosztály csak azt kaphat egyelőre. A megmaradt oltóanyagokat a háziorvosok kapják.
  • A fiataloknak regisztrálniuk kell, azt kérik, legkésőbb május 7-ig regisztráljanak, mert csak úgy tudnak időpontot foglalni a jövő hét második felére tervezett oltásokra.
  • Csütörtökre várunk Moderna-szállítmányt, a nagyobb részét második körös oltásokra viszik. 30 ezer adagot háziorvosok kapnak, 6 ezer adagot az idősotthonok lakóinak oltására szánják.
  • A héten a Janssen-vakcinával is elkezdik az oltást, ezt a honvédségi oltóbuszokon használják, így a buszoknak elég egyszer menni a településekre. Ezek a buszok eddig hét megyében, 61 településen jártak, és 13 ezer embert oltottak be rajtuk.
  • Az oltási programban a Magyarországon élő külföldiek oltásának előkészítéséhez is elérkeztünk: akik itt élnek, dogoznak, tanulnak közöttünk, tehát az ő védettségük mindannyiunk érdeke – fogalmazott György. Mától ők is regisztrálhatnak.
  • A külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok is regisztrálhatnak, de az ő oltásuk csak azután kezdődik, ha az itt élők már túl vannak az oltásokon.

Müller Cecília reagált a WHO-s mai állásfoglalására is a Sinopharm-vakcinákkal kapcsolatban. Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben, mint kiderült többek között, a WHO nem látja megfelelően bizonyítottnak, hogy hatvan év felett hatékonyan előzi meg a koronavírus-fertőzést a Sinopharm.

Müller azt mondta, egyelőre a szakirodalmi adatokat foglalta össze a WHO, és ennek birtokában a hétvégére várjuk a WHO ajánlását a Sinopharm-vakcinával kapcsolatban. Ha a világszervezet felveszi az általa ajánlott koronavírus-vakcinák listájára, akkor ez lesz majd az első keleti vakcina, amelynek a használatát nemzetközileg is támogatni fogják. Meglátjuk, milyen döntést hoz a WHO, fogalmazott Müller.

Amit az országos tisztifőorvostól még megtudtunk: egyelőre nem jelenthetjük ki, hogy vége a harmadik hullámnak, de lefelé szálló ágában vagyunk, a fürdők szabályszerűen működnek, használatuk biztonságos, a vírus vízzel való terjedésére rendkívül kicsi az esély.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!