726 új fertőzöttet, 137 új halálos áldozatot regisztráltak

2021. május 4. – 09:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 726 (az előző napihoz képest -493)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 137 (az előző napihoz képest +31)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 4739 (az előző napihoz képest -133)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 549 (az előző napihoz képest -23)
  • Napi mintavételek száma: 8408 (az előző napihoz képest -5345)
  • Az első dózissal oltottak száma: 4 099 495 (az előző napihoz képest +26 346)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 2 157 637 (az előző napihoz képest +80 477)

Pénteken kora este, a Pfizer-osztás napján Magyarországon elérte a 4 milliót a beoltottak száma, így szombattól a védettségi igazolvánnyal rendelkezők már például hotelekbe is elmehetnek, de látogathatják a fürdőket, az állatkerteket és a kisebb mozikat is, éjfélig lehet az utcán tartózkodni, a boltok 11-ig nyitva vannak. A 18 év alattiaknak nem kell igazolvány, mehetnek mindenhova a szüleikkel. Keddtől pedig már az Országos Széchényi Könyvtár is kinyit a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. A hivatalos, koronavírusról tájékoztató honlap adatai szerint az elmúlt 24 órában tovább nőtt a gyógyultak száma, és csökkent az aktív fertőzötteké, ami jó hír, de az nem túl biztató, hogy ismét nő a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben néhány nagyvárosban.

Orbán Viktor április közepén azt mondta, szerinte „május végére kint vagyunk a vízből”, ennél is korábban pedig azt, hogy május közepén már 6 millió beoltott lesz Magyarországon, ám hogy ez meglegyen, eléggé meg kellene tolni az oltást, mert vasárnap például kevesebb mint 9 ezren kaptak első dózist.

Hétfőre mindenesetre új funkcióval bővült az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) felületén elérhető oltási időpontfoglaló rendszer, az új menüpontban már a vakcina típusára is lehet szűrni az időpont foglalásakor. Egyelőre két oltóanyag, az AstraZeneca és a Sinopharm közül lehet választani, a főoldalon pedig még nagy betűkkel hirdetik, hogy a Pfizer-vakcinák elfogytak.

Ez nem jelenti, hogy nem lesz már soha igénybe vehető Pfizer-vakcina, különösen hogy az Inforádiónak adott interjújában Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is azt mondta: ha lesz eloltható vakcina, akkor lehetnek még hasonló lehetőségek, ugyanis már látják, hogy van erre igény, sokan, ha az oltóanyag típusa is elfogadható nekik, szívesen oltatják be magukat.

A WHO európai regionális vezetője, Hans Kluge korábban méltatta a hazai oltási eredményeket, ugyanakkor a Hvg.hu kérdésére elmondta, hogy noha biztatóak a jelek, az éberség továbbra is indokolt, az Egészségügyi Világszervezet továbbra is várja a fertőzési ráta mérséklődését, a halálozások és kórházban kezeltek számának csökkenését. Arra a kérdésre, hogy biztonságosnak tekinthető-e egy nagyobb, nézők részvételével megtartott sportesemény, Kluge a Hvg.hu-nak azt válaszolta, hogy „tömeges összejövetelek szuperfertőző eseményekké válhatnak. Amíg jelen van a közösségi terjedés, a nagy tömegesemények jelentős kockázatot jelenthetnek.”

A fertőzési ráta mérséklődését és az átoltottságot növelheti majd, ha már a gyerekek is felvehetik a vakcinákat, sőt, Zacher Gábor szerint erre szükség is lesz a nyájimmunitás eléréséhez. Számukra még nincsen megfelelő vakcina, de a Pfizer már beadta engedélyeztetésre a sajátját az Európai Gyógyszerügynökséghez a 12–15 évesek számára, erről június végén várható döntés.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!