A tömeges összejövetelek még mindig szuperfertőző eseményekké válhatnak a WHO európai vezetője szerint

2021. május 3. – 08:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Csak akkor tudjuk megállítani a vírust, ha az összes fegyvert bevetjük” – mondta a Hvg.hu-nak adott interjújában Hans Kluge arra utalva, hogy a védőoltások nem helyettesítik a már korábban kipróbált vírusvédelmi eszközöket. A WHO európai vezetője, aki múlt pénteken Magyarországon járt és Orbán Viktorral is találkozott, példaértékűnek nevezte a magyarországi oltási kampányt. Szerinte

„az éberség ugyanakkor továbbra is indokolt. A biztató jelek ellenére, az új fertőzöttek számának csökkenése mellett Magyarországon még mindig várjuk a fertőzési ráta visszaszorulását és a kórházi ápoltak, valamint a halálozások számának csökkenését.”

Arra a kérdésre, hogy biztonságosnak tekinthető-e egy nagyobb, nézők részvételével megtartott sportesemény, Kluge a Hvg.hu-nak azt válaszolta, hogy

„tömeges összejövetelek szuperfertőző eseményekké válhatnak. Amíg jelen van a közösségi terjedés, a nagy tömegesemények jelentős kockázatot jelenthetnek.”

Ehhez azt is hozzátette, hogy továbbra is a közösségi terjedés csökkentésre kell törekedni, mert az alacsony fertőzöttségi szint a legjobb módja annak, hogy mindannyian ismét élvezhessük az elmúlt évben elmaradt társadalmi összejöveteleket.

A teljes interjút itt lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!