182 beteg meghalt, 2365 új fertőzöttet találtak

2021. április 30. – 09:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 2365 (az előző napihoz képest – 219)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 182 (az előző napihoz képest -4)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 5937 (az előző napihoz képest + 383)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 677 (az előző napihoz képest + 15)
  • Napi mintavételek száma: 23748 (az előző napihoz képest + 1369)
  • Az első dózissal oltottak száma: 3 913 550 (az előző napihoz képest + 43328)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 1 880 897 (az előző napihoz képest + 58242)

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 510 379 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 241 429 főre csökkent, közölte a koronavirus.gov.hu.

Pénteken a Sinopharm mellett a Pfizerre is lehet időpontot foglalni péntekre a kórházi időpontokra az EESZT-ben. Míg hajnalban lehetett időpontot foglalni, az oldal utána gyorsan lefagyott, és órák óta elérhetetlen. Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth Rádiónak adott interjújában azt mondta, hogy ez a lehetőség csak most péntekre él, ugyanis utána a Pfizer vakcinát elteszik a 16-18 évesek számára, így hetekig nem lesz elérhető.

A kormányfő beszélt arról is, hogy ma, de legkésőbb holnap elérhetjük a négymillió beoltottat, ezért szombat reggeltől a kijárási tilalom kezdete módosul, éjfélre kell hazaérni, a vendéglátó helyek pedig este 11-ig lehetnek majd nyitva. Azok, akik védettségi igazolványokkal rendelkeznek, holnaptól látogathatják például az éttermek belső tereit, az állatkerteket, mozikat, színházakat – a pontos szabályokat ebben a cikkünkben írtuk meg. A védettségi igazolvány körüli kuszaságokkal több cikkben is foglalkoztunk már, legutóbb itt. Arról pedig, hogy a nyitás akár egy negyedik hullámot is elindíthat, a Magyar Orvosi Kamara titkára beszélt utoljára.

Orbán Viktor szerint elterjedt, hogy akit kínai vakcinával oltottak, az nem utazhat, de ez a miniszterelnök szerint „szamárság”. Az „elterjedt” egyébként egészen pontosan azt jelenti, hogy közel négyötödös többséggel szavazta meg szerdán az Európai Parlament a digitális zöldigazolványról szóló javaslatot. Hiába tiltakozott a Fidesz és a momentumos Donáth Anna, csak az kapna automatikusan uniós oltási igazolványt, akit nyugati vakcinával oltottak. Oltás mellett azonban teszttel is lehetne majd utazni.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint mentesülnek a magyar utazási korlátozások alól a védettségi igazolvánnyal rendelkezők. A határátlépésnél a védettségi igazolványt és a személyi igazolványt kell majd felmutatni. Ugyancsak mentességet kaptak az utazási korlátozások alól azok, akik egy olyan országban kaptak védettségi igazolást, amellyel kétoldalú megállapodást kötött Magyarország a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról. Szijjártó Péter feladata lesz kétoldalú megállapodásokat kötni, ez Montenegróval és Szerbiával már megtörtént, de Izraellel és Görögországgal is tárgyal a külügyminiszter. A rendelet csütörtök 23 órakor lépett életbe.

A csütörtöki operatív törzsön Müller Cecília arról beszélt, hogy a magyar lakosság 39 százaléka kapott már oltást. Azt is mondta, nagyon fontosak a második körös oltások, a teljes védettséghez mindkét adagra szükség van, ezért mindenkit arra kért, hogy azt is „vegyék fel” az emberek. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt kérte az érettségizőktől, ne teszteljék a hétvégén a teraszok nyitvatartását.

Csütörtökön és pénteken összesen 768 400 adag koronavírus elleni vakcina érkezett és érkezik az országba – közölték a koronavírus kormányzati tájékoztató oldalán csütörtök délután közzétett összeállításban. A csütörtöki 400 ezer adag Sinopharm- és 44 400 Moderna-vakcinával elérte a hazánkba érkezett oltóanyag mennyisége a nyolcmillió adagot: a 4 094 545 adag uniós beszerzésből származó és a 3 905 600 adag keleti vakcina együttes mennyisége 8 000 145 adag.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!