Maruzsa: Az érettségizők ne teszteljék a hétvégén a teraszok nyitvatartását

2021. április 29. – 14:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az érettségiről, az iskolanyitásról és a középiskolás felvételikről is beszélt Maruzsa Zoltán az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. Müller Cecília pedig bejelentette, hogy védettségi igazolvánnyal ismét látogathatóak az idősotthonok.

Minden készen áll az érettségi vizsgák hétfői megkezdéséhez – jelentette be Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. A koronavírus miatt ugyanakkor az alábbi egészségvédelmi intézkedések lesznek érvényben:

  • csak írásbeli vizsgák lesznek, a szóbelik elmaradnak,
  • csak tíz diák ülhet egy teremben, közöttük minimum másfél méteres védőtávolságot kell biztosítani;
  • a felügyelő tanároknak maszkot kell viselniük, a diákok viszont levehetik a maszkot akkor, amikor a vizsgát írják;
  • megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt, illetve a tanárok számára maszkot és kesztyűt központilag biztosítanak.

A következő hetekben 1159 helyszínen több mint 117 ezer diák érettségizik majd. A jelentkezők várhatóan nagyjából 400 ezer vizsgát teljesítenek majd. Idén előrehozott, pótló, javító és szintemelő érettségi vizsgát is tehetnek a nem most végző diákok.

Az államtitkár az érettségizőktől azt kérte, hogy ne teszteljék a teraszok nyitvatartását az előttünk álló hétvégén, ehelyett inkább pihenjék ki magukat, minimalizálják a fertőzésveszélyt és rendszerezzék a tudásukat.

Iskolanyitás

Április 19-én az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai számára véget ért a digitális munkarend. Az óvodások 60, az alsó tagozatosok 75 százaléka tért vissza a nyitás utáni első napokban, de ez az arány folyamatosan növekszik, mondta az államtitkár. Azt is kiemelte, hogy ez az arány szinte sosem százszázalékos, különösen „ilyen változékony tavaszi időjárásban”.

Ismét működik a minisztériumban és a Klebelsberg Központban kialakított ügyeleti rendszer, amely alapján ha fertőzött iskolást vagy óvodást azonosítanak, akkor az adott osztályt vagy csoportot hazaküldik. Maruzsa szerint kevés ilyen eset akad.

Tegnap 12 óvodai csoportban rendeltek el rendkívüli szünetet és 12 osztályban rendeltek el ismét digitális munkarendet fertőzött gyerek miatt, de teljes iskolát sehol nem kellett lezárni.

Maruzsa szerint a gyermekek helye már az iskolában van, az államtitkár ezt azzal illusztrálta, hogy a saját második osztályos lányáról beszélt, akinek „ragyogott a szeme”, amikor visszatérhetett az osztálytársai közé.

Május 10-ig marad a digitális oktatás az 5–12. évfolyamon, de a nyitást az oltási program és a javuló járványügyi adatok lehetővé tették Maruzsa szerint. Így öt teljes hetet járhatnak majd ismét iskolába, ez a tanév sikeres lezárása szempontjából fontos. A határon túlról is visszatérhetnek majd a kollégiumokba a felsősök és a középiskolások, a számukra kétszeri ingyenes tesztelési lehetőséget is biztosítanak, ezután pedig mentesülnek a karantén alól is.

Középiskolás felvételik

A középfokú felvételi eljárás is sikeres volt, idén több mint 103 ezer tanuló felvételizett középiskolába, a nyolcadikosok 95 százaléka pedig már felvételt is nyert – jelentette be Maruzsa. A kilencedik osztályba felvett diákok 37 százaléka gimnáziumban és szakgimnáziumban, 63 százaléka pedig technikumban, szakképzőiskolában és szakiskolában folytathatja szeptembertől a tanulmányait.

A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok iránti érdeklődés idén csökkent. Előbbibe 4604 fő, az utóbbiba pedig 3114 fő jutott be most.

Azok számára, akik nem nyertek felvételt, május 10-én indul el a rendkívüli póteljárás.

Tendenciózusan csökkenő adatok

A magyar lakosság 39 százaléka kapott már oltást – jelentette be Müller Cecília. A tisztifőorvos szerint nagyon fontosak a második körös oltások, a teljes védettséghez mindkét adagra szükség van, ezért mindenkit arra kért, hogy azt is „vegyék fel” az emberek. A korábban már közzétett járványügyi adatokat is elsorolta Müller, ehhez hozzátette, hogy „folyamatosan és tendenciózusan” csökken a kórházakban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma. Az elhunytak száma ugyanakkor arra kell, hogy figyelmeztesse az embereket, hogy továbbra is el kell kerülni a megfertőződést.

Kizárólag az egyéneken, magyar állampolgárokon múlik, hogy élnek-e az oltás lehetőségével

– ismételte meg a tisztifőorvos a már szerdán is többször hangsúlyozott álláspontot. Ezután ismét a nézők figyelmébe ajánlotta az online időpontfoglalás lehetőségét.

Nyitnak az idősotthonok

Müller szerint a kedvező járványügyi adatoknak köszönhetően a harmadik hullám csökkenő szakaszában vagyunk, ez teszi lehetővé a fokozatos nyitást. Szigorú járványügyi szabályok betartása mellett a szakosított szociális intézmények egy év után ismét látogathatóvá válnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára.

Ezeket az intézményeket az elmúlt egy évben elhagyni sem lehetett, de Müller Cecília csütörtöki határozatával ez ismét lehetővé válik. A 18 év alattiakat olyanok vihetik ki a szociális intézményekből, akiknek van védettségi igazolványuk, a felnőttek pedig szintén védettségi igazolvány birtokában korlátlanul elhagyhatják az intézményeket, és bármikor vissza is térhetnek. Ha egy nem védett személy hagyja el az intézményt 72 óránál hosszabb időre, akkor csak negatív antigénteszttel térhet vissza.

Kérdések ezúttal sem hangozhattak el

A csütörtökönként bevett szokás alapján a kormányinfóra hivatkozva ezúttal sem olvastak be újságírói kérdéseket a sajtótájékoztatónak nevezett eseményen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!