3427 új fertőzött van, 207 ember halt meg egy nap alatt

2021. április 23. – 09:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 3427 (az előző napihoz képest: –180)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 207 (az előző napihoz képest: -7)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 7177 (az előző naphoz képest: – 330)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 844 (az előző napihoz képest: –32)
  • Napi mintavételek száma: 27 607 (az előző napihoz képest: +1201)
  • Az első dózissal oltottak száma: 3 508 846 (az előző napihoz képest: +89 396)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 1 490 478 (az előző napihoz képest: +37 178)

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 474 147 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 264 039 főre csökkent. A járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de a brit vírusmutáns továbbra is terjed, ezért a védelmi intézkedések betartása változatlanul fontos. Az eddig regisztráltak 71 százaléka már megkapta az oltást – olvasható a koronavirus.gov.hu-n.

Mától megnyílt az online időpontfoglaló minden érvényes regisztrált számára, jelenleg hétfő, kedd, szerdai napokra lehet időpontot foglalni a kórházi oltópontokra, Sinopharm-vakcinával történő oltásra – erről itt írtunk bővebben.

Orbán Viktor még az interjúja előtt, a Facebookon jelentette be, hogy már a 3,5 milliomodik beoltott is meglett. A terveknek megfelelően így szombattól nyithatnak a vendéglátók teraszai, amelyek fél tízig lehetnek nyitva, a kijárási korlátozás pedig tizenegy órától kezdődik majd. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a jövő héten a 4–4,5 milliós határt is átléphetjük, és aki most regisztrál, akár egy-két héten belül megkaphatja az oltást.

A miniszterelnök pénteken beszélt arról is, hogy jövő hét közepe táján, 4 millió oltottnál már lesz értelme a védettségi igazolványnak, akkortól látogathatók lesznek egyebek mellett a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a jégpályák, állatkertek, játszóházak, sportesemények. Bővebben erről itt olvashat.

Csütörtökre már több mint 26 ezren haltak meg Magyarországon a koronavírus áldozataként, amivel az egymillió főre vetített halálozásban már Csehországot is megelőztük, de ezzel az adattal óvatosan kell bánni, ugyanis az országok alig hasonlíthatók össze, mert különbözőképpen tartják nyilván a Covid áldozatait. Érdemesebb ehelyett a KSH-adatok alapján a többlethalálozásra összpontosítani. Itt írtunk erről részletesen.

A csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető minisztertől elhangzott, hogy információik szerint azok közül, akiket beoltottak már az első oltással, mindössze egy százalék kapta el a vírust, illetve azt is mondta Gulyás Gergely, hogy szerinte a Sinopharm jobb vakcina, mint a Pfizer, a legjobb pedig a Szputnyik. Ez nem meglepő, a kormány sokkal többet kommunikál a keleti vakcinákról, mint a többiről, erről itt írtunk.

Noha a járványügyi adatok mérséklődést jeleznek, amit az aktív fertőzöttek számának folyamatos csökkenése alá is támaszt, de történnek tragédiák: a napokban beszámoltunk egy 34 éves kismamáról, aki elhunyt a betegségben, csütörtökön pedig arról, hogy Százhalombattán egy négytagú család összes tagja a koronavírus áldozata lett. A várandós nőkre különösen veszélyes a koronavírus – ezt állapította meg egy friss oxfordi kutatás.

A vírushelyzetről árulkodik a járvány reprodukciós rátája is: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt arról nemrég, hogy ezt az értéket sikerült visszaszorítani az 1,34-es szintről a novemberi 0,7 környékére, amiben Kásler szerint szerepük van a szigorításoknak és az oltásoknak is. A reprodukciós ráta azt jelzi, hogy egy ember hány másiknak tudja átadni a fertőzést.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!