258 ember halt meg az elmúlt egy napban koronavírusban, 1512-en vannak lélegeztetőgépen

Legfontosabb

2021. április 1. – 09:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 9288 (az előző napihoz képest +2588)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 258 (az előző napihoz képest -44)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 12 062 (az előző napihoz képest -284)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 1512 (az előző napihoz képest +20)
  • Napi mintavételek száma: 40 444 (az előző napihoz képest +7690)
  • Az első dózissal oltottak száma: 2 065 948 (az előző napihoz képest +54 919)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 787 207 (az előző napihoz képest +34 020)

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 410 565 főnél tartunk, közben viszont az aktív fertőzöttek száma 230 161 főre emelkedett – írták a járványról tájékoztató kormányzati oldalon csütörtök reggel. Összesen 20 995 ember halt meg koronavírus miatt a járvány kezdete óta.

Szerdán minden korábbinál rosszabb napi halálozási statisztikákat közöltek, összesen 302-en haltak meg. Ez a magas szám valamelyest csökkent csütörtökre.

Orbán Viktor este interjút adott közmédiában, amelyben arról beszélt, hogy már csak két-három nehéz hét van hátra, de már a győzelem kapujában állunk. Arra a kérdésre, hogy nincs-e rossz optikája annak, hogy ilyen járványhelyzetben a nyitási stratégiáról beszélnek, Orbán azt mondta: fontos, hogy az emberek tudják, mire számíthatnak, el tudják tervezni az újraindítást, és a szülőknek is tudniuk kell, meddig kell otthon lenni a gyerekekkel.

A kórházi kapacitásokról pedig azt mondta, hogy átcsoportosításokkal megoldható a helyzet, és a technikai feltételek is adottak, az átcsoportosításokra egyébként megvan a lehetőségük a kórházak vezetőinek, mondta. Orbán úgy látja, hogy emberfeletti munka árán, de működni fognak a kórházak.

Kutya kötelessége mindenkinek egyéni szinten megtenni mindent azért, hogy ne terheljük tovább az egészségügyi ellátórendszert – fogalmazott Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Beszámolt egy nemrég készített elemzésről is, amely szerint az idősotthonokban jelentősen csökkent a koronavírus-járvány terjedése az oltásoknak köszönhetően. Összességében azonban 38 százalékkal magasabb a fertőzöttek száma Magyarországon a harmadik hullámban, mint a másodikban.

Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke pedig arról beszélt szerdán az ATV-ben, hogy a háziorvosok a héten már megkapták a praxisukhoz tartozó összes oltásra regisztrált páciens névsorát, és mostantól maguk dönthetik el, hogyan osztják be az oltásra váró betegeket.

A Magyar Orvosi Kamara jelentést készített Pintér Sándor belügyminiszternek. Azt írják, a gépi lélegeztetés egyes kórházakban eredménytelen, akár 95 százalékot is eléri egyes helyeken. Hatalmas többletterhet okoz a háziorvosoknak az oltások beadása, jelenleg az ezzel kapcsolatos problémák adják az alapellátás legnyomasztóbb terhét.

Az amerikai Johnson & Johnson gyógyszeripari vállalat által fejlesztett koronavírus-vakcinák első szállítmánya április 19-én érkezik meg az Európai Unióba. Az EU összesen 200+200 millió dózisról szóló megállapodást kötött a gyártóval, Magyarországra ebből 4,36 milliós dózis jut majd. Az Európai Bizottság szerint június végéig 55 millió adag érkezése várható.

Beszámoltunk arról, hogy egyre több kórház udvarán állnak halotthűtő konténerek, például a székesfehérvári Szent György Egyetemi Oktató Kórházhoz már a második konténer érkezett. Részletes cikkben foglalkoztunk a szoptatós anyák oltása körül kialakult káosszal is, itt pedig rendet vágunk az orosz vakcina kusza számaiban is. Arról, hogy hogyan jutottunk el Magyarországon a kétmilliomodik védőoltásig, ebben a cikkben írtunk részletesen.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!