Orbán még 2-3 nehéz hétről beszélt, szerinte az egészségügy bírja a terhelést

Legfontosabb

2021. március 31. – 21:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök szerda este a köztévének adott interjút, melyben az oltásról, a nyitási tervről és a járványhelyzetről volt szó elsősorban, és elhangzott ismét, hogy még két-három nehéz hét jöhet.

Miért pont 2,5 millió?

Elsőként arról volt szó, hogy miért éppen 2,5 millió beoltott embernél húzták meg a határt, aminél elindulhat a nyitás. Orbán erre azt mondta, hogy a nyitás csalóka kifejezés, inkább újraindítás szót használná, mert újra kell majd indítani az országot. „A 2,5 millió pedig egy erkölcsi törvény. Nem szabad addig újraindítani, amíg a leginkább veszélyben lévők nem kaptak oltást, ez a 65 év fölöttieket jelenti.”.

Elhangzott a kérdés, hogy nem lett volna-e okosabb egy rövid és kivételek nélküli zárás. Orbán szerint amíg a fertőzések elszigeteltek voltak, addig a zárás segített, de szerinte most már a zárások és korlátozások csak lassítani tudják a fertőzést, megállítani nem:

„Tömeges a fertőzés, és ezt már bizony a zárások és a korlátozások csak lassítani tudják, megállítani már nem. Tavasszal elég volt korlátozásokat bevezetni, és azzal meg lehetett állítani a fertőzést, de ez nem olyan vírus. Itt most csak lassítani tudunk, ha korlátozunk. Egyetlen orvosság van, egyetlen módon tudjuk megállítani, nem egyszerűen csak lassítani, hanem megállítani vagy megölni ezt a vírust, ez pedig az oltás, ezért most minden erőnket az oltásra kell összpontosítani”

Nyitási stratégia vs. járványhelyzet

Arra a kérdésre, hogy nincs-e rossz optikája annak, hogy ilyen járványhelyzetben a nyitási stratégiáról beszélnek, Orbán azt mondta, hogy szerinte fontos, hogy az emberek tudják, mire számíthatnak, el tudják tervezni az újraindítást, és a szülőknek is tudniuk kell, meddig kell otthon lenni a gyerekekkel.

A miniszterelnök szerint az újraindításkor a közösségi életet is újra kell majd indítani, mert mindenki elvesztette a derűt, de nemcsak Magyarországon, hanem Európában.

Az ellentmondás, hogy sokan szigorításokat sürgetnek, míg mások nyitást, szerinte úgy oldható fel, hogy minél többet oltanak, és akkor fog közeledni ez a két álláspont. „Ahogy nő a beoltottak száma, úgy csökken a betegségszámok, és a halálozások száma, de még nem tartunk itt. Az oltás még nem tudta letörni a járványt, de ahogy nő az oltottság ez be fog következni.” Ezzel kapcsolatban elhangzott az is, hogy úgy számolnak, hogy a 2,5 millió beoltott húsvét után lehet meg, és akkor ahogy azt korábban is elmondták, a boltok is kinyithatnak szigorú szabályok mellett.

Halálozási statisztikák, egészségügy helyzete

Szerdán minden korábbinál rosszabb napi halálozási statisztikákat közöltek, összesen 302-en haltak meg. Az interjúban megkérdezték Orbántól, hogy mikor billenhet el a halálozási statisztika. Azt mondta, hogy az jó, hogy vakcina, de egyébként csupa rossz hírt hall, és maga az oltás sem egy jó hír.

„Maga az egész helyzet nélkülöz mindenféle romantikát, jó hírt. Az oltás segít egyedül” – mondta, majd kifejtette, hogy az oltás ellen agitálás már bűnnek is nevezhető, és súlyos felelőtlenség másokat lebeszélni az oltásról.

A kórházi kapacitásokról is szó esett. Orbán szerint átcsoportosításokkal megoldható a helyzet és a technikai feltételek is adottak, az átcsoportosításokra egyébként megvan a lehetősége a kórházak vezetőinek, mondta. Elhangzott, úgy látja, hogy emberfeletti munka árán, de működni fognak a kórházak. „Az orvosainkon, ápolóinkon nem fog múlni egyetlen emberélet sem, mert szívvel-lélekkel végzik munkájukat. Úgy látom, hogy nagy erőfeszítések árán, de lesz elég ember”

A kórházi munka bemutatásának fontosságával kapcsolatban szerda reggel 28 szerkesztőség kérte a döntéshozókat, hogy a sajtó is nyerhessen betekintést, mert ezek az információk el vannak zárva, és sokan még mindig lekicsinylik a járvány veszélyeit. Valószínűleg ezzel kapcsolatban ejtett el egy megjegyzést Orbán az interjúban, amikor arról beszélt, hogy „nem most kell bemenni a kórházakba kamuvideókat és álhíreket gyártani”. (Korábban ugyanerre Kovács Zoltán, Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára Facebook-oldalán reagált, ahol azt írta, „A kórházakban gyógyítani kell és nem kamerázni.”)

A tanárok helyzete

A múlt héten Orbán bejelentette, hogy április 19-én nyithatnak az iskolák, a tanárokat pedig április 10-ig fogják beoltani. Ahogy akkori cikkünkben is írtuk, nehezen jön ki a matek, hogy a tanárok megfelelő védettséggel menjenek vissza az iskolába. Erre rávágta, hogy amikor ő megkapta az oltást, visszament dolgozni (hasonló reakció volt a részéről, amikor a műsorvezető egy Camus-idézettel szemléltette, milyen keveset alszanak az egészségügyi dolgozók, erre Orbán azt reagálta, hogy ő is napi négy órát alszik). Szerinte kényelmesebb lenne megvárni a második oltást, erről is megy a vita, mikortól van meg a kellő biztonság, de azt mondta, az első oltás nagyon komoly védettséget ad, és megérti, ha mindenki szeretné megkapni mindkét oltást, de azt kérte, a pedagógusok legyenek figyelemmel a szülőkre is.

„Azt kértem tőlük, hogy vegyék figyelembe a szülők érdekeit is, akik nem tudják hova vinni a gyereket”

Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, a kockázatos ezzel kapcsolatban leginkább az, hogy az első adag után két-három hétre van szükség az érdemi, bár még mindig csak részleges védettség kialakulásához.

Megint két-három nehéz hét

Végezetül arról beszélt a miniszterelnök, hogy tenni kell még néhány lépést, hogy visszakaphassuk a régi életünket, ami nem lesz megint egyből olyan, mint a járvány előtt. Sokadjára hangzott el az is, hogy már csak két-három nehéz hét van hátra.

„A győzelem kapujában állunk. Lesz még két-három nehéz hetünk és a bizonytalan hangok elhalkulnak. A nyarunk pedig szép és vidám lesz, de most a szívünk azokkal van, akik elvesztették családtagjaikat, barátaikat. Most értük imádkozunk. Közben készülünk arra, hogy visszakapjuk a derűs, boldog és reményteljes életünket. Ez most karnyújtásnyi távolságra van tőlünk ”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!