Müller Cecília: Kutya kötelessége mindenkinek betartani a járványügyi intézkedéseket

2021. március 31. – 12:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kutya kötelessége mindenkinek egyéni szinten megtenni mindent azért, hogy ne terheljük tovább az egészségügyi ellátórendszert – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Mint mondta, szomorúan hallgatta végig Kiss Róbert rendőr alezredes beszámolóját, ami szerint az elmúlt 24 órában 739 ember ellen intézkedtek a maszkviselés be nem tartása, és 445 esetben az esti-éjszakai kijárási tilalom megszegése miatt.

Az alezredes beszámolt arról is, hogy tegnap bezártak két nyitva tartó üzletet is: egy fodrászatban négyen tartózkodtak maszk nélkül, egy panzióban pedig kilencen tartottak egy családi születésnapi bulit. A panziót hat hónapra, a fodrászatot viszont csak 19 napra zárták be.

Mindeközben, ahogy arról mi is beszámoltunk, soha ennyi áldozata nem volt még a járványnak Magyarországon: 302 ember halt meg az elmúlt egy napban koronavírusban, 6700 új fertőzöttet regisztráltak, 12 346 embert kezelnek a kórházakban a fertőzés miatt, és 1492-en vannak lélegeztetőgépen.

„Látjuk a járványügyi adatokat, és éppen ezért óriási felelőssége van mindenkinek a maga helyén a járványkezelésben, óriási most az egyéni felelősség szerepe. Csak úgy tudjuk megelőzni a kórházak túlterhelését, ha nem fertőződünk meg, és ezt csak akkor érhetjük el, ha betartjuk a járványügyi szabályokat” – mondta Müller Cecília. – „Nyomatékosan felhívom a figyelmet arra, hogy mindaddig nem változnak a járványügyi adatok, amíg nem tesz mindenki azért, hogy megálljon a járvány.”

A tisztifőorvos szerint heroikus küzdelem folyik a kórházakban a brit mutáns rapid terjedése miatt, ami nemcsak Magyarországot, de egész Európát is leterheli:

„Hosszú ideje tart a védekezés, rendkívül fáradtak az egészségügyi dolgozók, akik minden tiszteletet megérdemelnek. Kutya kötelessége mindenkinek egyéni szinten megtenni mindent azért, hogy ne terheljük tovább az egészségügyi ellátórendszert.”

Müller reméli, hogy az oltásoknak és a fegyelmezettségnek köszönhetően a konstansan magas számokban a következő napokban tetőzhetnek majd, „elérhetjük a járvány plató szakaszát”, éppen ezért „maradék nélkül tartsuk be az óvintézkedéseket, és haladék nélkül vegyük fel a védőoltást”.

Az oltásokkal kapcsolatban a tisztifőorvos elmondta, hogy a köznevelésben dolgozó pedagógusok „bizonyára már megkapták az sms-eiket az oltáshoz”, valamint beszámolt a vakcinák terjesztését könnyítő katonai oltóbuszokról, amelyek most Komárom-Esztergom és Nógrád megye kistelepüléseit járják végig naponta 4-5 busszal. „Ezeknek a buszoknak nagy sikere van, a lakosság örömmel fogadja őket”, azonban ezekhez sem sorakozhat fel bárki, hiszen csak regisztráció után kaphatja meg mindenki a koronavírus elleni védőoltást.

Müller beszámolt egy nemrég készített elemzésről is, amely szerint az idősotthonokban jelentősen csökkent a koronavírus-járvány terjedése az oltásoknak köszönhetően. Mivel az intézményekben már a lakók 82, és a dolgozók 77 százalékát beoltották, így összehasonlították a második és a harmadik hullám felfutásának adatait – eszerint márciusban 96 százalékkal kevesebb fertőzést regisztráltak a lakók körében, és 92 százalékkal kevesebbet a dolgozók között, mint tavaly novemberben. Sőt, míg novemberben a fertőzések 10 százalékát mutatták ki az idősotthonokban, ez most márciusban 0,4 százalékra csökkent.

Ehhez képest összességében Magyarországon 38 százalékkal magasabb a fertőzöttek száma most a harmadik hullámban, mint a másodikban.

„Azt mondhatom összességében, hogy egyértelmű bizonyítékaink vannak, rendkívül magas számokkal a védőoltások hatásosságáról – ezt bővebben nem kell részletezni, a számok magukért beszélnek” – mondta a tisztifőorvos. Az oltások beadásához nemrég készítettek egy útmutatót is a háziorvosoknak, amiben bemutatják, hogyan kell rangsorolni a regisztráltakat: eszerint

  • első körben továbbra is a 75 év felettiek kapják meg a koronavírus elleni vakcinát,
  • ezután a krónikus betegeket kell a második körben beoltani – ide tartoznak a cukorbetegek, a krónikus vesebetegek és a szervátültetésen átesett betegek,
  • harmadik körben szeretnének egy „fészekimmunitást” elérni, azaz hogy a beoltott-védett betegek családtagjai is védve legyenek a fertőzéstől a vakcinának köszönhetően,
  • negyedik körben pedig az „összes más légzőszervi, szív-érrendszeri és neurológiai megbetegedésben” szenvedők kaphatnak védőoltást az iránymutatás szerint.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség ajánlása alapján továbbra is oltanak az AstraZeneca vakcinájával – miközben például Németországban csak a 60 év felettieknek adják be az Oxfordi Egyetem által fejlesztett brit–svéd oltóanyagot. Emellett az országos tisztifőorvos úgy tudja, április második felében érkezhet Magyarországra közel 80 ezer dózis a Johnson & Johnson egydózisos Janssen-vakcinájából, „adja az ég, hogy így legyen” – tette hozzá Müller Cecília.

Arról, hogy hogyan jutottunk el Magyarországon a kétmilliomodik védőoltásig, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!