Április 19-én érkezik Európába az első szállítmány az egydózisú Janssen-vakcinából

2021. március 31. – 15:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Johnson & Johnson gyógyszeripari vállalat által fejlesztett koronavírus elleni vakcinák első szállítmánya április 19-én érkezik meg az Európai Unióba – írja az Euronews.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 11-én engedélyezésre javasolta a Janssen Pharmaceutica (a Johnson & Johnson leányvállalata) vakcináját, így a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcinája után ez a negyedik oltóanyag, amivel megkezdődhet az oltás az unióban.

A Janssen-vakcinától sokan az oltási program meglendülését várják, mert ez az első olyan vakcina, amelyből egy adag is elegendő, ezért nem kell belőle tartalékolni, és több ember kaphatja meg rövidebb idő alatt. Az EU összesen 200+200 millió dózisról szóló megállapodást kötött a gyártóval, Magyarországra ebből 4,36 milliós dózis jut majd. Az Európai Bizottság szerint június végéig 55 millió adag érkezése várható.

A vektorvírus-alapú vakcina használatát eddig 35 országban hagyták jóvá, az eddigi vizsgálatok szerint 66,9 százalékos a hatásossága. A klinikai tesztek alapján a súlyos betegség ellen 85, a kórházi ellátást igénylő betegség és a halálozás ellen 100 százalékos védelmet ad. A védettség az oltás utáni 14. nap körül alakul ki.

A különböző vakcinákról elérhető legfontosabb információkat ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!