A WHO engedélyezte a Janssen vakcinájának vészhelyzeti alkalmazását

2021. március 12. – 19:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken engedélyezte a Johnson & Johnson amerikai gyógyszeripari vállalat vakcinájának vészhelyzeti alkalmazását – írja az MTI.

„Minden egyes új, biztonságos és hatékony eszköz a Covid-19-cel szemben újabb lépést jelent a járvány ellenőrzése felé” – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Az Európai Bizottság csütörtökön feltételes forgalomba hozatali engedélyt adott a Johnson & Johnson egydózisú oltóanyagának, miután erről szóló ajánlást fogalmazott meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Így a Pfizer–BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcinája után hamarosan ezzel az oltóanyaggal is megkezdődhet az oltás az Európai Unióban. A vakcina a vizsgálatok alapján a súlyos betegség kialakulása ellen 85 százalékban véd, míg a halálozás ellen 100 százalékos védelmet nyújt.

A Johnson & Johnson csoporthoz tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat által fejlesztett oltóanyag arra a technológiai platformra támaszkodik, amelyet korábban már használtak az ebola, a Zika-, az RSV- és a HIV-vírus elleni vakcinák kifejlesztéséhez és gyártásához.

Az oltóanyagban ártalmatlanított adenovírussal juttatják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe. Az immunrendszer ezt követően idegen anyagként kezeli ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és a fehérvérsejtek csoportjához tartozó T-sejteket termel ellene. A vakcinában található adenovírus nem képes szaporodni, és nem okoz betegséget – közölték.

Az oltóanyag nem igényel mélyhűtést, egyszerű hűtőszekrényben tárolható. A Magyarországon jelenleg elérhető vakcinák működési elvét ebben a videóban mutattuk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!