Káosz a szoptatós anyák oltása körül – „A hírek és az utálkozó kommentelők szerint megkaphatom, a valóságban nem”

Legfontosabb

2021. március 31. – 14:22

frissítve

Káosz a szoptatós anyák oltása körül – „A hírek és az utálkozó kommentelők szerint megkaphatom, a valóságban nem”
Kismamák és várandós nők várakoznak a Semmelweis Egyetem oltópontjánál 2021. március 27-én – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken született a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozata, hogy be lehet oltani a várandós és szoptató nőket. Eszerint ők a háziorvosaikon vagy a nőgyógyászaikon keresztül igényelhetik az oltást, ehhez először is regisztrálniuk kell a a vakcinainfo.gov.hu felületen. A várandós nők eleinte kaotikusnak tűnő oltási rendje lassan letisztulni látszik, a szoptatós kismamákkal kapcsolatban azonban az elmúlt három napban ellentmondásos volt a kommunikáció.

Ellentmondásos információk

Március 26-án a Nemzeti Népegészségügyi Központ engedélyezte a várandósok koronavírus elleni oltását. A döntés szerint a várandós nők a második vagy a harmadik trimeszterben kaphatják meg az első vakcinát, az ismétlő oltást pedig a szülés után. A szoptató édesanyák az előírások szerint bármikor beolthatók az első vakcinával, és 5 hetet kell a második dózissal várniuk.

Március 27-én, szombaton a Semmelweis Egyetemen kiadott egy közleményt, hogy külön oltópontot hoznak létre a kismamák oltására, ahová azokat várják, akik az egyetem klinikáira járnak terhesgondozásra, illetve azokat, akiket az NNK eljárásrend alapján a háziorvosaik oda utalnak be. Helyszíni tudósításunk akkor arról számolt be, hogy a klinika oltópontján hatalmas sorok alakultak ki, és azokat is beoltották, akik sem beutalóval, sem igazolással nem rendelkeztek.

A SOTE vasárnapra már szigorúbb szabályokat ígért, és leszögezte, hogy a szoptatós nőket nem fogadják, és csak a várandósokat oltják, és közülük is csak azokat, akik regisztráltak oltásra, van beutalójuk, plusz terhesgondozási kiskönyvük is. „A Semmelweis Egyetem elhivatott annak érdekében, hogy mielőbb minél több leendő és szoptató édesanya megkaphassa a védőoltást, ugyanakkor az oltások zavartalanságának biztosítása és a várakozási idők csökkentése érdekében priorizálni szükséges” – állt a közleményükben.

Hétfőn jelent meg az Országos Kórházi Főigazgatóság honlapján az a hivatalos dokumentum, amelyet a védőnőknek kell kitölteni, és amit aztán a szoptató nőknek az oltópontokon kell bemutatni. A szoptató anyáknak szükséges igazolás azonban rövid időn belül eltűnt az oldalról. Így még elérhető, a dokumentum szerint a várandósokra és a szoptatós anyákra ugyanaz vonatkozik.

Összeugrasztott orvosok és kismamák

A Semmelweis oltópontról szóló hírek, majd a védőnőknek szóló igazolás megjelenése után a szoptató anyák joggal gondolhatták, hogy mivel ők is a kismama kategóriába tartoznak, ezért hamarabb megkaphatják az oltást. Ezzel szemben azonban több szoptató kismama írt nekünk, hogy a háziorvosuktól azt a tájékoztatást kapták, hogy a várandósokat oltják csak soron kívül, a szoptatós kismamákat pedig nem.

Egyik olvasónknak azt mondta a háziorvosa, hogy ők azt a hivatalos tájékoztatást kapták, hogy csak a várandós kismamáknak él ez a lehetőség,

„a többi csak egy újságcikk volt”.

Egy Heves megyei olvasónk hétfőn kereste meg a háziorvosát ezzel kapcsolatban. Az orvosa közölte, hogy legutolsó információja szerint a szoptatás nem elég nyomós érv, szakorvosi javallat és beutaló (pl. nőgyógyász) nélkül nem tudja őt előre venni. A háziorvosa azt is hozzátette, hogy ha a szoptatás számítana, „akkor minden termékeny korú nőt bemondás alapján előre kéne venniük, aki szoptat”. Olvasónk azt írta: megérti, hogy a orvosa nem tud mit tenni, és sajnálja, hogy az amúgy is leterhelt háziorvosokat most még a kismamákkal is összeugrasztják.

„A Kormányinfó szerint megkaphatom, több száz utálkozó ember szerint (akik haragszanak arra, hogy előrébb került a sorban a várandósok és a szoptatós anyák oltása) szintén, de a gyakorlatban mégsem”

– írta.

Egy budapesti olvasónk egészen közel került hozzá, hogy megkapja az oltást. Hétfőn a háziorvosa a Városmajori oltópontra adott neki beutalót, ami szintén a SOTE alá tartozik. Kedden a védőnő igazolását is megszerezte arról, hogy szoptatja 10 hónapos kisfiát. Nem sokkal ezután tűnt el az igazolás az OKF honlapjáról, és bár látta az erről szóló híreket, olvasónk úgy döntött, hogy így is elmegy az oltópontra, hátha megkapja a vakcinát. Ott azonban közölték vele, hogy a beszerzett papírok ellenére sem tudják beoltani a szoptatós kismamákat. Ő a kommentek között azt is olvasta, hogy a szoptatás valójában nem biztosít előnyt, csak kikerült az ellenjavallatok közül.

Egy gödöllői anyuka arról írt nekünk, hogy a háziorvosa semmit nem tudott, ezért beutalót sem írt, a védőnője pedig nem merte kitölteni a szoptatásról szóló igazolást, mert nem volt benne biztos, hogy mit kellene ráírni. Gödöllői lakosként ő a kistarcsai Flór Ferenc kórházhoz tartozna, de olyan híreket kapott más kismamáktól, hogy ott nem foglalkoznak ezzel. Ezt követően kedden a hatvani kórház kiadott egy tájékoztatót a várandósok védőoltásáról. Olvasónk szerint hétfőn ebben még benne volt a szoptatós anyák oltása is. Csakhogy kedden reggel, időpontkérés közben mondta olvasónknak a betegfelvételi osztályon dolgozó hölgy, hogy egy ma reggeli friss kormányrendelet szerint ők csak a várandósokat olthatják, a szoptatós anyákról nem tudnak semmit.

Ki utal be, és hová?

Dr. Erlaky Hajna gyermekorvos a közösségi oldalán azt írta a szoptatós édesanyák oltásával kapcsolatban, hogy a betegség szempontjából egyértelműen magasabb kockázati csoportba csak a várandósok tartoznak, az egyébként egészséges szoptatós édesanyák nem. Hozzátette: azok közül az édesanyák közül, akik még szoptatnak, minden esetben egyéni mérlegelés alapján fog eldőlni, hogy indokolt-e, hogy az édesanya előrébb kerüljön az oltási rendben, illetve, hogy nem érkezett hivatalos tájékoztatás arról, hogy kell-e a védőnőknek igazolni, azt hogy valóban szoptat-e az édesanya.

Kerestük a Semmelweis Egyetem sajtóreferensét, aki szerint továbbra is az érvényes, amit a március 27-én közzétett közleményükben, tehát, hogy csak az egyetemi klinikán folyó terhesgondozásban részt vevő várandós kismamákat tudják beoltani. Nekik az egyetemen dolgozó nőgyógyász szakorvosuk vagy háziorvosuk tudja megszervezni az oltási időpontot és helyszínt. Mindennek előfeltétele a vakcinainfo.gov.hu felületen való regisztráció. A SOTE a szoptató anyáknak az egyetemen történt szülésről szóló, egy évnél nem régebbi zárójelentéssel, és védőnői igazolással tud időpontot adni.

Hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság honlapjáról eltűnt védőnői igazolás hiányában is lehet-e időpontot kérni oltásra, egyelőre kérdés. Ahogy az is, hogy egyáltalán be lehet-e utalni a szoptató édesanyákat, és ha igen, akkor előnyt élveznek-e velük szemben a várandós kismamák. Kérdéseinkkel megkerestük az OKF-et és az Nemzeti Népegészségügyi Központot is, amint válaszolnak frissítjük a cikkünket.

A Másállapotot a szülészetben szerdán délután osztotta meg Müller Cecília kormánymegbízottaknak írt levelét, amelyben tisztázza, hogy

a szoptató édesanyák nem kerültek előrébb az oltási rendben.

Ha a szoptató anya krónikus beteg, akkor természetesen megkaphatja előbb az oltást. A tisztifőorvos levele szerint ha az amúgy egészséges szoptató anyák kérik a védőoltást, akkor nekik is regisztrálniuk kell a vakcinainfo.gov.hu oldalon, és a háziorvosuk fogja megszervezni az oltást. A korábbi információkkal ellentétben az ő esetükben nincs szükség igazolásra.

A várandósoknak szintén regisztrálni kell, illetve fel kell venni a kapcsolatot a háziorvossal, aki az eljárásrendnek megfelelően megszervezi majd az oltást. Oltáskor magukkal kell vinniük a várandósgondozási kiskönyvet, de más igazolásra nem lesz szükség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!