Orvosi kamara: egyes helyeken 95 százalékos a halálozás a gépi lélegeztetésnél

Legfontosabb

2021. március 31. – 19:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A gépi lélegeztetés egyes kórházakban eredménytelen, a halálozás magas, ami felülvizsgálatra szorul – írja a Magyar Orvosi Kamara a Pintér Sándor belügyminiszternek készített összefoglalóban. A MOK szerint hatalmas a fizikai és a lelki terhelés, miközben sok orvos máig nem tudja, mennyi pénzért dolgozik, és teljesen széttagolt az adminisztráció. Javasolják a sportcsarnokok és színházak megnyitását az oltásra, fogorvosok, gyermekorvosok, magánegészségügyben dolgozó bevonását a vakcinálásba és a Covid-ellátásban kimerült egészségügyi dolgozók legalább egyhetes rekreációját.

Kedden Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke Pintér Sándor belügyminiszterrel tárgyalt. Pintér az orvosok véleményéről is érdeklődött, és a kamara a megyei szervezetek vezetőinek segítségével össze is gyűjtötte ezeket, elkészítve a hazai Covid-ellátás problématérképét. A megkérdezett orvosok nemcsak a problémákat sorolták fel, de javaslatokat is tettek. Részletek következnek a MOK gyűjtéséből:

Problémák

Hatalmas a fizikai, lelki terhelés az orvosokon, de még működik az orvosi eskü, ha összeszorított foggal és nehéz feltételek mellett vagy azok nélkül is, de csinálják, teszik a dolgukat.

A gépi lélegeztetést igénylő betegek halálozása rendkívül magas, akár 95 százalékot is eléri egyes helyeken.

Sokakat frusztrál, hogy máig nem tudják, mennyiért dolgoznak, mert általában rendezetlen az önként vállalt többletmunka díjazása, és több helyen még az ügyeleti díj mértéke sem tisztázott minden részletében.

Hatalmas többletterhet okoz a háziorvosoknak az oltások beadása. Jelenleg az ezzel kapcsolatos problémák adják az alapellátás legnyomasztóbb terhét. Egy háziorvost idézve ezt írják: „inkorrekt, igazságtalan és demotiváló”, hogy a háziorvosok alig kaptak segítséget az oltások lebonyolításához. A MOK Kásler Miklósnak írt levelet, mert máig nem tisztázott, hogy a háziorvosok hogyan jutnak hozzá a hétvégi oltásért járó 80 ezer forinthoz.

Elképesztően széttagolt az adminisztráció. A Covid-betegek jelentése a Nemzeti Népegészségügyi Központ rendszerén keresztül történik, a mintavételezést az OMSZ webes felületén lehet megkérni, az oltásokat az ágazati portálra kell felvinni, de az orvosok többsége rögzíti azt a saját medikai szoftverébe is a későbbi könnyebb visszakereshetőség miatt. A háziorvosoknak emellett használniuk kell a praxisközösségi együttműködést regisztráló iCardio felületet, a nemrégiben bevezetett elektronikus halottvizsgálati jelentés felületét, illetve a gépjármű vezetői engedélyeket is egy külön rendszerben kell rögzíteniük. „Nem csoda, hogy elfogy a kollégák türelme” – olvasható a problématérképben.

A média szerepe – „Fontos lenne a kórházi helyzet és a problémák részletesebb és reálisabb bemutatása a kormánymédiákban is. A kormányközeli médiák ezt elmulasztják, az ellenzékiek pedig a szélsőséges eseteket felnagyítva tálalják, így a lakosságnak nincs reális képe a helyzetről.”

Javaslatok

A lélegeztetőgépek használatának ellenőrzése – Mérjék a gépi lélegeztetést, intubálást igénylő betegek halálozását. Hasznos volna egy tanácsadó körbeküldése az országban, aki ellenőrizné, hogy mindenhol megfelelően végzik-e a noninvazív lélegeztetést, mert ezen a téren, úgy tűnik, „hatalmasak az egyenetlenségek, és sok irracionális vagy minőségileg elfogadhatatlan megoldás van”.

A hazai körülmények között esélytelen betegeket ne lélegeztessék invazív módon, erre a szakmával egyeztetve dolgozzanak ki eljárási rendet. Ezáltal kapacitás szabadulna fel, és több életet lehetne megmenteni a csökkenő terhelés miatt.

Nagy légterű sportlétesítményekben, színházakban, iskolákban kellene oltópontokat berendezni a háziorvosi rendelők helyett. Így kisebb lenne a fertőzésveszély.

Be lehet vonni az oltásba az alapellátó fogorvosokat, házi gyermekorvosokat, magánegészségügyben dolgozó vagy működési nyilvántartásban nem szereplő, de szakképzett önkéntes kollégákat.

Legyen egy hét rekreációs ideje a Covid-osztályokon, intenzív osztályokon dolgozóknak. Erre a rendkívüli terhelés miatt a válsághelyzetben is szükség lenne.

Érdemes lenne a helyi viszonyok szerinti döntési lehetőségeket kiterjeszteni, mert a kiélezett helyzeteket nem lehet mindig központi döntésekkel, egyenmegoldásokkal kezelni, szükség van a helyi kreativitás támogatására.

Inkább a beteget szállítsák, mint hogy távolra vezényeljenek orvosokat, így egyenlítsék ki a kapacitásokat,

Meg kell szervezni a nem halasztható ellátást igénylő, nem covidos betegek ellátását.

Méltó halált a menthetetlen betegeknek – A nagyon rossz prognózisú, haldokló betegek emberhez méltó halálát szervezzék meg úgy, hogy utolsó napjaikban, óráikban legyen mellettük hozzátartozó vagy karitatív személy, szerzetes, apáca, önkéntes segítő.

A teljes levél itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!