179-re nőtt a napi új halálos áldozatok száma, már 8348-an vannak kórházban

2021. március 10. – 08:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

5653 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, velük 480 860 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon a járvány kezdete óta. 2020. december 22-e óta nem volt ennyire magas az elhunytak száma: meghalt 179 beteg, így az elhunytak száma 16 325 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 340 844 fő, az aktív fertőzöttek száma 123 691 főre emelkedett.

8348 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen.

– közölte a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap, melynek adatai szerint az elmúlt 24 órában 30 752 tesztet végeztek. Egy nappal korábban már nyolcezer betegnél is többet ápoltak kórházban, ezzel megdőlt a vírus miatt fekvőbeteg-ellátásra szorulók eddigi rekordja, és ez a szám várhatóan tovább emelkedik majd.

A beoltottak száma mostanra 1 107 791, ebből 317 906-an már a második oltásukat is megkapták. Ez azt jelenti, hogy az előző napihoz képest 63 746-tal emelkedett az első körös oltáson átesettek száma, míg a második körösöké 3421-gyel nőtt.

Megteltek mostanra a hatvani Albert Schweitzer Kórház Covid-19 igazolt fertőzött és fertőzésgyanús kapacitásai, de minden, Covid-betegek számára kijelölt ágyon fekszenek a Dél-pesti Centrumkórházban is. Közben Debrecenben meg kellett nyitni a Járványügyi Ellátó Központ egy újabb épületét a Klinikai Központ Nagyerdei Campusán, miután jelentősen megnőtt a koronavírusos betegek száma. A frissen megnyílt, 2-es részlegen kialakítottak intenzív és általános osztályt is a fekvőbetegek ellátására. Tatán pedig két hétre leállnak a szakrendelések, mert a dolgozókat a tatabányai Szent Borbála Kórházba irányítják át.

Kedden ismét elkezdték kiküldeni a 60 év alatti krónikus betegeknek az új, oltásra szóló időpontjukat azután, hogy múlt hétvégén káoszba fulladt a tömeges oltás az AstraZeneca vakcinájával. Az operatív törzs vasárnap jelentette be, hogy e hét második felében pótolják az elmaradt oltásokat.

Az új időpontról szóló sms-be belekerült az oltásra jogosultak tajszáma, ami segíti az azonosításukat. Ugyanakkor van benne egy olyan kitétel is, miszerint „amennyiben Ön már megkapta az oltást, nincs tennivalója”.

A budapesti metróvonalakon dolgozók oltását is megkezdik, miután a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes hétfőn arról beszélt az ATV A nap híre című műsorában, hogy annyira sok a beteg a 2-es metró vonalán dolgozók között, hogy ha még kettő ember megbetegszik, akkor lehet, hogy le kell állítani a metrót.

A Pedagógusok Szakszervezete a köznevelési intézményekben dolgozók azonnali oltását követeli, különösen, ha a kormány az eredeti terveknek megfelelően április elején vissza szeretné küldeni az ovisokat, iskolásokat az intézményekbe. „Ha gyermekfelügyeletre kötelezik az intézményeket, a tegnap beadott oltás is megkésett! (…) Gyermekfelügyeletből is haza lehet vinni a pedagógusokat, szülőket, hozzátartozókat megfertőző vírust!” – írták.

Jövő héttől katonai oltóbuszokat is bevetnek, ezekkel február végére készültek el, és öt áll rendelkezésre belőlük – jelentette be Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Egy oltóbusszal naponta 150 embert tudnak beoltani.

Korábban felmerültek aggályok a majdani vakcinaigazolványokkal kapcsolatban, hogy vajon az EU által nem engedélyezett vakcinákkal is lehet-e majd utazni. Egy tegnapi hír szerint az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az EU oltási igazolványába kerüljenek be azok a vakcinák is, amiket csak tagállami szinten engedélyeztek, ezt egy anonim forrásra hivatkozva írta a Bloomberg. Az uniós igazolás három dokumentumból állhat majd: a kapott vakcina típusát és adagját, egy friss teszt eredményét, valamint azt tartalmazhatja, hogy az illető átesett-e a fertőzésen, és ha igen, mikor.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint Budapesten a fertőzöttek 80-90 százalékában már a brit variánst találják meg, és egyre gyorsabban terjed a vírus, ám meglátása szerint nem okoz súlyosabb megbetegedést, és az itthon elérhető vakcinák mind hatékonynak bizonyultak ellene.

„Amennyiben a következő két hónapban elérjük, hogy több mint hárommillió honfitársunk be legyen oltva, valamint betartjuk a bevezetett szigorító intézkedéseket, a járvány mérséklődhet, május közepétől pedig lazítás kezdődhet. Biztos vagyok benne, szabad nyarunk lesz, csak kicsit meg kell még érte dolgoznunk, közösen”

írta.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!