Az EU elfogadhatja majd az unióban nem engedélyezett vakcinákról szóló igazolásokat

2021. március 09. – 19:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az EU oltási igazolványába kerüljenek be azok a vakcinák is, amiket csak tagállami szinten engedélyeztek – írja egy anonim forrásra hivatkozva a Bloomberg. Az uniós igazolás három dokumentumból állhat majd: a kapott vakcina típusát és adagját, egy friss teszt eredményét, valamint azt, hogy az illető átesett-e a fertőzésen, és ha igen, mikor.

A javaslattól azt remélik, hogy nyárra valamennyire lábra tud majd állni az EU-s turizmus. Ezzel összefügg, hogy a közösség célja az, hogy a nyár végére beoltsák az állampolgárok 70 százalékát.

Ha a javaslatot elfogadják, akkor az igazolásban szerepel majd még az illető neve, útlevél- vagy személyi igazolvány száma, születési ideje valamint a korábban említett információk. Ezt az állampolgárok papír- és digitális formában lekérhetik majd, a hitelességet egy vonalkód, vagy ahhoz hasonló megoldás biztosítaná.

Ettől még nem épülne ki egy nagy, központosított egészségügyi adatbázis, hanem egy decentralizált megerősítési rendszeren át működne.

Ez még csak egy korai verziója a javaslatnak, március 17-én nem biztos, hogy pont ugyanebben a formában adják majd elő Brüsszelben. A megoldás a javaslat alapján csak ideiglenes, a járvány végével megszűntetnék.

Kövess minket Facebookon is!