A Pedagógusok Szakszervezete szerint azonnal oltani kell a dolgozókat, ha a gyerekeket visszaengedik áprilisban

2021. március 9. – 14:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nyílt levelet intézett Kásler Miklós Emmi-miniszterhez és Palkovics Lászlóhoz, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető miniszterhez a Pedagógusok Szakszervezete, amiben „egyértelmű és határozott, azonnali választ” várnak arra a kérdésre, hogy „az óvodák-általános iskolák zárása idején, március végéig, illetve a tavaszi szünet végéig beoltják-e a pedagógusok, oktatók, oktatásban dolgozók közül azokat, akik ezt igénylik”.

A levél szerint 2021. március 1-jén az Emmitől és az operatív törzstől is kérték már ugyanezt, de csak kitérő választ kaptak, állítólag azt, hogy a pedagógusok oltása már folyik, sok kolléga vette már fel a védőoltást életkora vagy veszélyeztetettsége miatt az oltási terv alapján.

A szakszervezet szerint ha a kormány visszaengedi a gyerekeket a tervezett időpontban, akkor elengedhetetlen a köznevelésben, szakképzésben dolgozók azonnali oltása. Mint írják, a PSZ tud olyan óvodáról, ahol a héten több tucat szülő igényelt gyermekfelügyeletet. „Ha gyermekfelügyeletre kötelezik az intézményeket, a tegnap beadott oltás is megkésett! (…) Gyermekfelügyeletből is haza lehet vinni a pedagógusokat, szülőket, hozzátartozókat megfertőző vírust!”

Kitértek arra is: egy éve kérik a kormányt, hogy fizessenek egyszeri, 100 ezer forintot azoknak a pedagógusoknak, oktatóknak, „akik kénytelenek voltak saját (megalázóan alacsony) fizetésükből eszközöket vásárolni a digitális oktatáshoz. Egy éve nem érkezett érdemi válasz, helyette ismét digitális oktatást rendeltek el országszerte” – írták.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár kedden arról beszélt a Kossuth rádióban, hogy óvodai felügyeletet 8892 gyerek szülei, míg iskolait 2679 gyerek szülei igényeltek. Ez az óvodák esetében a teljes létszám 2,76 százaléka, míg az iskolások 0,37 százaléka.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!