Az államtitkár szerint bírnia kell a Krétának a rohamot, ezt az elvárást világossá tette

2021. március 9. – 10:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután tegnap megborította a Kréta digitális oktatási rendszert, és az ehhez tartozó Digitális Kollaborációs Teret a felhasználói roham, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár felszólította a rendszer üzemeltetéséért felelős E-Kréta Zrt.-t, hogy javítsa ki a hibákat – írja az MTI.

A vállalat a Telex megkeresésére tegnap azt írta, hogy az erőforrásokat nem megfelelően csoportosították, ez vezethetett a hibás működéshez. Ugyanakkor megpróbáltak szimulációval, terheléssel a legjobb tudásuk szerint felkészülni az első teljesen digitális nap reggelén várható jelentős rendszerterhelésre, de ezek szerint ez nem sikerült. „Természetesen a KRÉTA rendszer működésének monitorozását és szükség szerinti optimalizálását – annak érdekében, hogy a DKT modul funkcionalitásai miatt jelentkező óriási és folyamatos terhelést is bírja a rendszer – a következő napokban tovább folytatjuk a rendszer kielégítő és zavartalan működése érdekében” – írták.

Maruzsa a Kossuth rádió keddi, Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a történtekre így reagált: „Ma bizonyítaniuk kell, bírnia kell a rendszernek a rohamot, ezt az elvárást világossá tettem. A tegnapi hiba nem fordulhat újra elő”. Szerinte nem elfogadható, hogy alábecsülték a terhelést. Ez kicsit olyan, mintha decemberben a hólapátolókat meglepné a tél – fogalmazott.

Noha több olvasónk jelezte kedden is, hogy a rendszer nem hibátlan, továbbra is lassú, akadozik, online oktatásra alkalmatlan. Akadt, aki arról számolt be, hogy kedden 8 és 12 óra között csakugyan használhatatlan volt a Kréta, más azt írta, „egy feladat beadásánál a mellékleteket nem sikerült feltöltenie (piros felugró hibaüzenet jelent meg), majd ezzel egy időben pedig a feladatot megoldottra tette (erről zöld jelzés jött), így lehetőség sincsen újra megkísérelni a feltöltést.” Más azt írta, meg sem próbálták a mai oktatást ott, inkább Google Meeten folyt az oktatás. Volt, akik ma még küzdöttek a rendszerrel, de feladták, és inkább egyéb alternatívát keresnek az oktatásra.

Maruzsa Zoltán elmondta, a járvány harmadik hullámának felfutása indokolja a kontaktusszám csökkentése érdekében a köznevelési intézmények bezárását. Ugyanakkor arra számít – folytatta az államtitkár –, hogy a tervezett egy hónapos időszak elegendő lesz arra, hogy radikálisan csökkenjen a fertőzésszám. Annál is inkább, mert időközben a tömeges oltás is zajlik, mindez pedig lehetővé teszi az intézmények újranyitását.

Csak 2679 iskolásnak kértek felügyeletet

Közlése szerint az adatok azt mutatják, hogy tényleg csak a legindokoltabb esetben igényeltek a szülők gyermekfelügyeletet erre az időszakra. Óvodai felügyeletet 8892 gyerek szülei, míg iskolait 2679 gyerek szülei igényeltek. Ez az óvodák esetében a teljes létszám 2,76 százaléka, míg az iskolások 0,37 százaléka – ismertette.

A kollégiumok esetében az intézményvezetők engedélyezhetik a bentlakást indokolt esetben – tette hozzá Maruzsa Zoltán. Arról is szólt, hogy kockázat nélkül megszervezhető mind az írásbeli, mind a szóbeli érettségi, hiszen áprilisra a kontaktszámot csökkentő intézkedések és a tömeges oltás hatására leszálló pályán lesz a járvány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!