Megkezdik a budapesti metrósok oltását

2021. március 9. – 14:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Megkezdik a budapesti metróvonalakon dolgozók beoltását”

– tájékoztatta Tüttő Kata főpolgármester-helyettes az ATV Híradóját.

Tüttő Katát kormányzati forrásból tájékoztatták a metró dolgozóinak beoltásáról. A városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes hétfőn arról beszélt az ATV A nap híre című műsorában, hogy annyira sok a beteg a 2-es metró vonalán dolgozók között, hogy ha még kettő ember megbetegszik, akkor lehet, hogy le kell állítani a metrót.

A főpolgármester-helyettes szerint a hulladékszállítás és a takarítás is veszélyben van.

„Az első és a második hullámban a közszolgáltatások nem voltak veszélyben, de ma ott tartunk, hogy annyira sok a beteg a BKV-nál, metróforgalom-irányításban, villamosvezetők, buszvezetőknél, hogy nem biztos, hogy holnap is fog már járni a metró”

– nyilatkozta Tüttő Kata.

Mint arról beszámoltunk, Tüttő azt mondta, hiába kérte a főváros folyamatosan, hogy a közszolgálatot biztosítók kapjanak védőoltást, pedig még azt is felajánlották, hogy megszervezik az oltást. Szerinte ezért tart ott jelenleg a helyzet, hogy

„ha kidőlnek azok az emberek, akik a metrót irányítják, nem tudjuk őket pótolni máshogy.”

Ha a megbetegedések miatt le kellene állnia a metrónak, akkor pótlóbuszokkal kellene biztosítani a vonalon a közlekedés lehetőségét a budapestieknek, de a főpolgármester-helyettes szerint a buszvezetők között is sok a fertőzött.

Frissítés: 138 BKV munkatárs kap oltást

A következő három napban a BKV munkatársai közül összesen 138 főt oltanak be a Szent Imre Kórházban, áll a főpolgármesteri hivatal délutáni közleményében.

A BKV Pandémiás Terve egyértelműen meghatározza a munkakörök prioritását az oltások szempontjából, így első körben azok kapják meg, akiknek kiesése kritikus helyzetben veszélyeztetné a közlekedés fenntartását, vagyis akik pótlását nem lehet megoldani. Ilyenek többek között a forgalmi menetirányítók, járműszerelő-specialisták vagy azok a munkatársak, akik nélkül az egész áramellátási rendszer üzemeltetése kerülne veszélybe.

A fővárosi cégeknél rengeteg olyan munkavállaló van, aki a maga szakterületén nélkülözhetetlen, így feltétlenül szükséges, hogy ők minél hamarabb megkapják a koronavírus elleni vakcinát. A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége nevében Karácsony Gergely főpolgármester és Soproni Tamás VI. kerületi polgármester, társelnökök legutóbb az iskolai és óvodai ügyelet miatt fordultak a kormányzathoz, hogy az ügyeletben dolgozó pedagógusok kapják meg az oltást.

A közlemény szerint a főváros vezetése továbbra is készen áll, hogy oltópontok felállításával, az oltások megszervezésével segítse a kormány munkáját. Hetek óta különböző intézményeket vizsgálnak, melyek alkalmasak arra, hogy oltópontot lehessen kialakítani bennük, ilyen lehetőség például a Városligeti műjégpálya, vagy a margitszigeti palackozó üzem épülete. Hangsúlyozzák: a vakcinát adják oda, a többit megoldják.

Frissítés: A BKV-s szakszervezet szerint sorra dőlnek ki a járművezetők

Az elsőajtós felszállás azonnali megszüntetését követeli a fővárosi tömegközlekedési járatokon a koronavírus-járvány miatt, a járművezetők védelme érdekében a BKV vezérigazgatójától a cégnél működő Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ).

Ha ez nem történik meg néhány napon belül, a sofőrök maguk veszik kezükbe a biztonságukat: engedetlenségi akcióként nem fogják kinyitni az utasok előtt az első ajtót, közölte az EKSZ kedden az MTI-vel. Az EKSZ szerint vészhelyzet van a BKV-nál: „sorra dőlnek ki a járművezetők.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!