Rekordsokan, nyolcezernél is többen vannak kórházban, 6494 új fertőzöttet azonosítottak

2021. március 9. – 09:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

6494 új fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában, velük már 475 207 nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 158 beteg, így az elhunytak száma 16 146 főre emelkedett. A halálos áldozatok száma 2020. december 22-e óta nem volt ennyire magas.

8270 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 833-an vannak lélegeztetőgépen. Még sosem volt ennyire magas a koronavírussal kórházban ápoltak száma (8045 volt eddig a legtöbb kórházban ápolt beteg, december 8-án), és lélegeztetőgépre sem kerültek még ennyien a betegség miatt.

A gyógyultak száma jelenleg 338 946 fő, miközben az aktív fertőzöttek száma már 120 115 főre emelkedett – írja a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap. Ismét keveset tesztelünk: az új esetek aránya 37,6 százalék az új mintavételekhez képest, de a mozgóátlag szerint is több mint 20 százalék ez az érték, miközben a WHO ajánlása szerint ennek az aránynak 5 százalék körül kellene lennie ahhoz, hogy valós képünk legyen a járványról.

A grafikonon külön ábrázoljuk a lélegeztetőgépen lévőket (833) és a kórházban ápolt, de lélegeztetésre nem szoruló betegeket (7437). A két szám együttesen adja ki a napi statisztikában szereplő 8270 kórházban ápolt beteget.

Előző nap 2696 új fertőzöttről és 115 halálos áldozatról érkezett hír, a lélegeztetőgépen lévők száma már meghaladta a nyolcszázat, kórházban pedig már tegnap is közel nyolcezer beteget ápoltak koronavírus-fertőzéssel.

A következő napok háziorvosi oltásaihoz már kiszállították az AstraZenecát, ma pedig Szputnyik V és Pfizer érkezik a kórházi oltópontokra. A múlt hétvégén elhalasztott 60 év alatti krónikus betegek AstraZenecával való oltása a hét második felében lesz megtartva a kórházi oltópontokon. 1 047 045 embert oltottak be idáig, a második adagot 314 485-en kapták meg.

A járványhelyzet súlyosbodását mutatja, hogy a szennyvízmintákban mért koronavírus-koncentráció az őszi csúcshoz közelít, csökkenés egyetlen város esetében sem volt mérhető – közölte az NNK.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Magyarországon a megfertőződések nagyobb részét a brit variáns okozza, kimutatták ezek mellett néhány esetben a cseh variánst, 145 embernél pedig más, járványügyi szempontból egyelőre nem releváns mutánst találtak.

Közben Romániában és Ausztriában is bejelentették, hogy megjelent náluk a brazil variáns, ami gyorsabban terjed, mint a korábban ismert változatok, és néhány elbírálásra váró tanulmány szerint olyanok is elkapják, akik korábban már átestek a fertőzésen.

A tisztifőorvos úgy fogalmazott: soha nem volt még ekkora emelkedés az aktív fertőzöttek számában, és „ami a legnagyobb terhet jelenti az országnak, hogy nagyon sokan kerülnek most kórházba”, köztük több olyan fiatal van, akiknél gyorsan, hirtelen romlik az állapot egészen odáig, hogy kórházba kerülnek, akár már órákon belül, mondta Müller. „33 százalékkal több kórházba kerülést regisztráltunk az elmúlt héten, mint az azt megelőző héten” – fűzte hozzá.

Beszélt arról is, hogy a bölcsődék azért nem zártak még be, mert ebben a korosztályban alacsony a fertőzöttségi ráta. Arra nem tért ki, hogy 3 év alatti gyerekeket egyébként mennyire gyakran tesztelnek, ugyanakkor a magyarországi alapellátó gyermekgyógyász szakmai szervezetek közös állásfoglalásaalapján könnyen felmerülhet, hogy a gyerekek körében alapvetően ritkább lehet a tesztelés, ráadásul náluk sokszor enyhébben, akár tünetmentesen jelentkezhet a fertőzés.

Arról, hogy a fiatalok is gyakrabban betegszenek meg annyira, hogy aztán kórházba kerülnek, Zacher Gábor toxikológus is beszélt. Az orvos, aki korábban a Honvédkórház sürgősségi osztályát vezette, most pedig a hatvani kórházban dolgozik, azt mondta: a hozzájuk érkező betegek harmada a 30-40-es korosztályba tartozik. Azt pedig rémisztőnek nevezte, hogy komplett családok kerülnek be a Covid-osztályokra.

Elmondása szerint a hatvani kórházban kialakított Covid-részlegen kicsivel több mint 120 ágy van, ezek mindegyike foglalt, a betegek többsége az elmúlt 1-2 hétben érkezett. Naponta körülbelül 3-4 beteget kell lélegeztetőgépre tenniük. Sokaknak néhány óra alatt romlott annyit az állapota, hogy gépi lélegeztetésre volt szükségük.

A hétvégére tervezett, majd lefújt, aztán sokaknak mégis megtartott tömeges oltás után hétfőre meghaladta a beoltottak száma az egymilliót. Hogy melyik vakcinából, mennyit adtak be eddig, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!