Már nyolcszáznál is többen vannak lélegeztetőgépen koronavírus miatt

2021. március 8. – 10:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2696 új fertőzöttet azonosítottak hétfőre, így összesen 468 713 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 115 beteg, így az elhunytak száma 15 988 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 336 744 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 115 981 főre emelkedett – írja a koronavirus.gov.hu.

7924 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 806-an vannak lélegeztetőgépen.

Noha pénteken Orbán Viktor is bejelentette, hogy átmenetileg felfüggesztik a hétvégére meghirdetett tömeges oltást, ugyanis technikai hiba lépett fel. Ez egészen pontosan azzal járt, hogy a kiértesítettek között olyanok is kaptak SMS-t, akiket már beoltottak korábban, míg másokat a lakóhelyüktől több száz kilométerre hívtak be. A hétvégi vakcináció elmaradásáról is SMS-ben értesítették az érintetteket, ám közben mégis akadtak olyanok, akik elmentek az oltópontra, sőt, szombaton olyanok is oltáshoz jutottak, akik nem kaptak SMS-t.

Az egész mizériáról itt írtunk bővebben, de itt is olvashat részleteket. Vasárnap egy kicsit jobban odafigyeltek már, de akkor sem ment minden zökkenőmentesen. Hogy az egész miért történhetett, azt ebben a cikkünkben próbáltuk megfejteni. Az elmaradt astrazenecás oltásokat mindenesetre a jövő hét második felében pótolják, ennek részleteiről az operatív törzs sajtótájékoztatóján adnak majd tájékoztatást. A hétfő délelőtti adatok szerint mostanra már egymillióan kaptak oltást.

Minden beadott oltást dokumentálnak és összevezetik a regisztráltakkal, írták. Megjegyzik:
az oltóanyag az oltópontokon van, aki megjelent, és jogosult az oltásra, az meg is kapta.

Március 8. hétfőtől léptek életbe a szigorító intézkedések, így mostantól április 7-ig csak azoknak biztosítanak gyermekfelügyeletet az általános iskolákban, óvodákban, akiknek a szülei ezt külön kérik. Először a kormány az ügyeleti lehetőség biztosítása nélkül döntött a zárásról.

A kormányrendelet értelmében mától március 22-ig több üzletnek is be kell zárnia, meghatároztak azonban egy sor kivételt, amikre ez nem vonatkozik, és a hétfői nőnapon még a virágboltok is nyitva lehetnek. Tovább dolgozhatnak a szerelők, és az elviteles éttermek is maradhatnak, hétfőtől pedig a települések belterületén mindenki köteles maszkot viselni. Marad a kijárási tilalom este 8 és reggel 5 óra között. A részletszabályokról ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

Kásler Miklós Emmi-miniszter szerint a járványhelyzet mostanra kritikussá vált, ugyanakkor úgy véli, „végzetes csapást mérhettünk volna a koronavírusra, ha nem jelenik meg az angliai, majd a dél-afrikai mutáció. A helyzet kritikussá vált: rendkívül gyorsan emelkednek a számok, nagyobb mértékben, mint a járvány első vagy második hulláma idején.”

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Orbán Viktor a hétvégén új videósorozattal jelentkezett a Facebookján, ezek egyikében azt mondta:

„Ezen a hétvégén elérjük az egymilliós beoltott számot. A terv szerint, amiből dolgozunk, 2-2,5 millió ember lesz beoltva Magyarországon április elejére, május elejére több mint 4,5 millió, és utána a 7 és 8 milliós számot is elérjük – ha regisztrálnak elegen, és kérik a vakcinát”.

Müller Cecília országos tisztifőorvos úgy véli, a március 8-tól március 22-ig tartó lezárással megszakítható a fertőzési lánc, hiszen az emberek nem tudják egymásnak a fertőzést átadni. Arról is beszélt a Kossuth rádió Vasárnapi újság c. műsorában, hogy mivel a zárás alatt is folyik majd a védőoltások beadása, a két intézkedés párhuzamosan azt eredményezi, hogy csökkenni fog a fertőzöttek száma, „de legalábbis nem emelkedik”.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!