Totális összevisszaság a központi oltásban, a kormány a lovak közé dobta a gyeplőt

2021. március 6. – 12:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken lefújták azt a tömeges hétvégi oltást, amire központi SMS-ben hívták be az embereket. Már aznap is akadozott a kommunikáció, de szombaton mintha teljesen összezavarodott volna a gépezet: aki mégis odament az oltópontra, azok közül meglepetésre sokakat beoltottak, de volt, akit nem, mert „ez a központi utasítás”. Nem tudni, vasárnap mi lesz, nem tudni, miért nem lehetett önkéntessé tenni a hétvégi kört, az állam pedig egy egymondatos tájékoztatást ad, amiből semmi nem derül ki.

Hiába jelentette be pénteken a kormány, hogy „szinkronizációs problémák” miatt elmarad az erre a hétvégére tervezett 60 év alatti krónikus betegek 74 ezer adag AstraZeneca-vakcinával történő beoltása, szombaton mégis többen megjelentek az oltópontokon, akik vagy nem értesültek a halasztásról, vagy pedig úgy gondolták, szerencsét próbálnak, hátha mégis kapnak oltást.

Úgy tűnik, igazuk volt: a Telex beszélt egy háromgyerekes budapesti férfival, aki a lemondó SMS ellenére is felkereste az egyik fővárosi oltópontot, ahol megkapta az oltást.

Azt mondta, a helyszínen az orvosok és nővérek felkészülten várták az oltásra érkezőket, és senki sem mondta neki, hogy elmarad az oltás. Elmondása szerint rajta kívül még többen is érkeztek beoltatni magukat. Az oltás után 15 percig kellett még ott várakoznia, az oltási igazolása szerint májusban fogja megkapni a második adagot.

Nem oltanak, de mégis

Egy olvasónk is hasonló tapasztalatokról számolt be: azt írta levelében, hogy az ő egyik családtagja is megkapta az oltást lefújó SMS-t, de a háziorvosa javaslatára elmentek reggel az egyik városi oltópontra, ahol

„láss csodát, rajtuk kívül nem volt más, ellenben orvosok és nővérek harci díszben várták az oltakozni vágyó tömegeket.”

Az orvosok pedig azt mondták neki, hogyha tud más ismerőséről, akit szintén a hétvégén oltottak volna, szóljon neki.

Egy másik olvasónk pedig egy Facebook-csoportban közzétett bejegyzést küldött el nekünk, amely szerint „aki kapott SMSt, akár lemondót is, és elmegy az oltóhelyre, beoltják, ott vannak, és várnak minket. Ma 12re volt időpontom, 2 perce kaptam meg”.

Egy pécsi olvasónk arról számolt be, hogy szombaton ő is megkapta az oltását. „Kaptam SMS-t, hogy ma oltanak Astrával. Majd tegnap kaptam újabb SMS-t, hogy bocs mégsem. Erre pár órája hívtak, hogy menjek csak nyugodtan oltatni. Bementem a kijelölt oltópontra (Pécsi Honvéd kórház), és azt látom, hogy tökéletes szervezettség mellett (kordon, táblák, ajtónállók) ott van vagy 20-30 ember, katonák, orvosok, nővérek, oltani való ember meg sehol. Engem beoltottak, és megkaptam a következő időpontot” – írta.

A IX. kerület polgármestere, Baranyi Krisztina szombat délután a Facebook-oldalán osztott meg egy levelet arról, hogy a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben (GOKI) szintén oltanak. „Ma voltam a Goki oltóponton, ahova kaptam a behívómat, elmentem az esélytelenek nyugalmával. Ahol kiderült, hogy személyzet is van, oltóanyag is van és aki rajta van a listán beoltják.”

Szintén itt járt Kálmán Olga, egykori televíziós, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja is, aki a Facebookon így foglalta össze tapasztalatait:

„Én is szerencsét próbáltam, és minden a legnagyobb rendben ment. Volt oltóanyag, volt személyzet és szerepeltem a behívottak listáján. Azon a listán, amit a kormányszerv egyébként törölt.... Csupa kedves, segítőkész, figyelmes orvos, nővér, katona fogadott a Gottsegen György Kardiológiai Intézet oltópontján. Ott már minden flottul, szervezetten, profin ment. Lehet, hogy csak a kormányt kellene kihagyni a rendszerből?”

Az RTL Klub a péntek esti híradójában számolt be arról, hogy a kórházak kaptak értesítést az országos kórház-főigazgatóságtól, melyből kiderült, a vakcinákat mindenképp kiszállítják, és hétvégén telephelyenként ügyeleti jelleggel 1-5 oltóhelyet kell biztosítsanak azért, ha olyan ember jelenne meg az oltóponton, aki nem értesült arról, hogy elmaradt az oltás.

Mégis oltanak, de mégse

Ennek ellenére nem mindenki kapta meg az oltást, aki a lemondó SMS ellenére mégis odament a számára kijelölt oltópontra. Egy olvasónk például azt írta, a hírek hallatára, hogy mégis megkaphatja az oltást, ő is rákérdezett, hogy mehet-e, de közölték vele, hogy az oltás elmarad:

„Nem mindenütt oltanak! Tudom, többen odamentek, az oltópontokra, és megkapták. Ez örvendetes, ez lenne a normális dolog, ha már admin hiba, akkor, ha már ott van a vakcina, kapják meg a regisztráltak. Én felhívtam a hozzám kirendelt oltópontot (7. kerület) és ott azt a tájékoztatást kaptam, hogy ki is írták a kórház kapujára, hogy nem oltanak Astrával a hétvégén, mert »EZ A KÖZPONTI UTASÍTÁS«️. Kérdeztem, hogy elnézést, de akkor más oltópont miért olt, ha központi, akkor miért nem egységes?? Csak megismételte, hogy központi utasítás”.

A 1818-as telefonszámon érdeklődtünk arról, hogy a hétvégén kaphatnak-e mégis oltást azok, akiket pénteken arról tájékoztattak, hogy az AstraZenecával való oltás elmarad? Azt a választ kaptuk, hogy az adatok újbóli egyeztetése után a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) fog SMS-t küldeni arról, hogy pontosan mikor és hol kerülhet sor az oltásra.

Arról, hogy a hétvégére tervezett tömeges oltási kampány összeomlásához hogyan járult hozzá az, hogy a regisztráció már a legelején átgondolatlan volt, ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Az operatív törzs megerősítette, hogy aki odamegy, beoltják

A Hvg.hu kérdésére az operatív törzs késő délután megerősítette, hogy aki a központi lemondó SMS ellenére mégis ellátogat az oltópontra, az megkapja az oltást, amiről megírták neki, hogy nem fogja megkapni.

„Az oltóanyag az oltópontokon van, aki megjelent és jogosult az oltásra, az meg is kapta”

– írták a lapnak.

Az nem derült ki az operatív törzs válaszából, hogy ha így áll a helyzet, akkor miért van mégis olyan oltópont, amelyik nem oltja be azokat, akiket értesítettek ugyan, hogy nem kapnak oltást, máshol mégis megkapták. Az sem világos, hogy vasárnap lehet-e menni oltatni, és az is érthetetlen, miért nem kommunikálta a kormány, hogy akinek alkalmas, közeli oltópontra kapott behívót, az menjen oltatni.

Közben a 24.hu arról ír, és fotón is megmutatják, hogy az oltópontnak kijelölt Kútvölgyi kórház előtt hosszú sorban várakoznak azok, akik mégis elmentek az oltásért, miután megkapták az SMS-t arról, hogy ne tegyék. A jelek szerint ők jártak jól.

Elsőre kérdéses volt, hogy ha nem szervezetten, hanem összevissza érkeznek az oltásra jogosultak, akkor mennyire hatékonyan lehet felhasználni a vakcinát, nem kell-e kidobni a felesleget. Szerencsére az AstraZeneca vakcina hosszú ideig tárolható. Az alkalmazási előirat szerint az oltóanyag az ampulla felnyitása után hűtőszekrényben 2-8 Celsius fokon 48 óráig tárolható, ezen idő alatt megmarad a vakcina „kémiai és fizikai stabilitása”. Ezen időtartam alatt, a készítmény egyszer, 6 óránál nem hosszabb időszakon keresztül, szobahőmérsékleten tárolható és felhasználható. Ezután kell csak megsemmisíteni.

Annak ellenére, hogy az operatív törzs a Hvg.hu-nak és a 24.hu-nak is azt válaszolta, aki jogosult, mégis kap oltást, ha a tájékoztatás ellenére odamegy érte, a hivatalos, központi tájékoztató oldalon szombaton kora este semmiféle információ nem érhető el erről, és az MTI-ben, illetve a kormány Facebook-oldalán sem találtunk semmiféle kommunikációt erről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!