Vége az okosba világnak, csak vasárnapra szóló SMS-sel lehet oltatni, volt, aki sírva könyörgött az oltóponton

2021. március 7. – 13:12

frissítve

Vége az okosba világnak, csak vasárnapra szóló SMS-sel lehet oltatni, volt, aki sírva könyörgött az oltóponton
Sor a Budai Gyermekkórház oltópontja előtt – Fotó: Világi Máté / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Annak ellenére, hogy pénteken lefújták a héten meghirdetett tömeges oltási programot, szombaton több oltópont is várta az oltásra érkezőket, több kórházban olyanokat is beoltottak, akik nem kaptak behívó smst.

Ezek után megnéztük, mi a helyzet vasárnap az oltásokkal, főleg, hogy a telefonszámot, amin a hétvégi oltásokról lehet érdeklődni, senki nem veszi fel.

A káosz után úgy tűnik, helyreállt a rend, mármint olyan értelemben, hogy az oltópontokon figyelmen kívül hagyják az időpontok törléséről szóló üzeneteket.

Egy sorban álló szerint kora reggel még tömegek álltak a Kútvölgyi kórháznál, de kilencre már kevesebben voltak – Fotó: Világi Máté / Telex
Egy sorban álló szerint kora reggel még tömegek álltak a Kútvölgyi kórháznál, de kilencre már kevesebben voltak – Fotó: Világi Máté / Telex

Vasárnap reggel először az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő, Kútvölgyi Telephelyén jártunk, ahol egy biztonsági őr épp azt mondta a bejárat előtt sorban állóknak, hogy a kórházban csak azokat oltják, akik SMS-ben kaptak időpontot aznapra.

Többen is megkérdezték, hogy mi van azokkal, akiknek a háziorvosuk mondta, hogy menjenek oda. Erre a biztonsági őr azt mondta, hogy menjenek át a Budai Gyermekkórházba, mert ő csak olyat engedhet be, aki szerepel a kezében lévő listán, ami egyenlő azzal a névsorral, akik vasárnapra szóló beutaló SMS-t kaptak.

Sor a Budai Gyermekkórház oltópontja előtt – Fotó: Világi Máté / Telex
Sor a Budai Gyermekkórház oltópontja előtt – Fotó: Világi Máté / Telex

Átmentünk hát mi is a gyermekkórházba, ahol egy viszonylag hosszú, de nyugodt várakozókból álló sor húzódott az oltópont bejáratánál, amin néha beengedtek körülbelül 5-10 embert. A gyermekkórház oltópontján azt mondták, hogy azokat oltják be, akik a héten megkapták a hivatalos smst, hogy vasárnap oda menjenek oltatni, valamint azokat, akiket a háziorvosuk oda küldött oltásra (és ezt tudták igazolni). Egy sorban álló szerint fél 10 előtt egészen a kórház kapujáig állt a sor, de mikor szóltak, hogy csak azokat oltják, akinek van sms-e, a többség hazament.

Volt, aki ennek ellenére is megpróbált oltáshoz jutni, és bennmaradt a sorban. Az ajtónál elég volt annyit mondani, hogy van sms, ezt már csak bent ellenőrizték. Míg arra vártunk, hogy valaki konkréten megmondja nekünk, kiket is oltanak, egy oltásra váróról kiderült, hogy nem szerepel a listán.

Először azzal védekezett, hogy megkapta mindkét smst, majd mikor kérték, hogy mutassa meg, azt mondta, hogy törölte. Ezek után zokogva megpróbált az orvosok és nővérek lelkiismeretére hatni azzal, hogy krónikus beteg és két gyereket nevel, de az oltók kénytelenek voltak nemet mondani, mert a listát kell követniük.

Ebből az esetből is látszott, hogy sem az oltásra várók, sem az egészségügyi dolgozók nincsenek könnyű helyzetben.

Volt olyan olvasónk, aki bepróbálkozott vasárnap egy szombati beutalóval. Miután pénteken megkapta a lemondó smst, szombaton inkább elment kirándulni, így csak este látta, hogy akár el is mehetett volna az időpontjára. Vasárnap elment a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházba, ahol „már egy szakaszra való rendőr állt”. Mikor az információs pultnál mondta, hogy mivel a folyosón álló tömegen látszik, hogy a lemondó sms ellenére zajlik az oltás, megkaphatná-e ma ő is, azt a választ kapta, hogy „nem volt tegnap elég bátor”, tegnap kellett volna mennie – a lemondó sms ellenére. Azt az információt kapta, hogy csak azokat oltják vasárnap, akiknek vasárnapra szólt az első smsük.

Volt olvasónk, aki már regisztrált az oltásra, de mivel nem krónikus beteg, nem kapott smst. Ennek ellenére vasárnap reggel szerencsét próbált egy oltóponton, ahol mondta is, hogy nem kapott smst, de hátha megkaphatja a vakcinát.

„Elkérte a TAJ számomat, keresett a listában, hiába. Újra nézte TAJ szám alapján, majd név szerint. Eredménytelenül. Kérdeztem, ettől függetlenül nem lehetne megkapni, ha már ott az oltás, oltakozni kívánók viszont sehol. ( Egyedül voltam az egész aulában.) Sajnálkozott, hogy csak azok kaphatják meg akik a listán szerepelnek”

– írta a Telexnek.

Hasonló beszámolókat kaptunk a pécsi Honvéd kórházból, és a budapesti Honvédkórházból. Egy másik olvasónk több kórházban is próbálkozott.

„Aki nem kapott smst, az ne is próbálkozzon, vége az okosba világnak.
Tegnap délután óta 6 kórházban próbálkoztam be Budapesten es Komárom-Esztergom megyében, de sajnos a jó világ szombat délig, kora délutánig tartott.
Azóta megérkezett az ukáz, hogy senkit kinek a neve nincs a listán nem olthatnak.
Felesleges próbálkozni”

– írta.

A héten az volt az elképzelés, hogy a hétvégén beoltanak 74 ezer, 18-60 év közötti krónikus beteget. Pénteken aztán a kormány bejelentette, hogy „szinkronizációs probléma” miatt elmarad a tömeges oltás. Emiatt volt olyan, aki krónikus beteg, de nem kapott üzenetet, nem került be az eredeti 74 ezerbe.

Egy olvasónk – aki 60 évalatti krónikus beteg, de SMS-t nem kapott – megpróbált mégis vakcinához jutni a lakóhelyén, Siófokon.

„Egy terepmintás ruhában feszítő – nyilvánvalóan magas orvosi képzettséggel, gyakorlattal rendelkező – fiatalember rögzítette az oltásra várók adatait. Miután természetszerűleg a listán nem szerepelek, de hangsúlyozottan krónikus beteg vagyok, ”felsőbb utasításra„ való hivatkozással utasította el a beoltásomat, rövidre zárva a diskurzust, azt mondta: várjam meg az értesítést. Édesanyám 70 elmúlt, halmozottan krónikus beteg, hetekkel előbb – bő hónapja – regisztrált online mint én, még a NEAK hivatalos levelét sem kapta meg”

– írta emailben.

Sok olyan ember kapott értesítést smsben, aki már kapott oltást, másoknak pedig a lakóhelyüktől akár 160 kilométerre kellett volna elutazniuk az injekció beadásáért.

Bár ma már úgy tűnik, hogy az eredeti tervek szerint oltanak, mégis kaptunk egy olyan olvasói levelet, aminek írója ma reggel egy szombatra szóló smssel kapta meg az oltást a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. Egy másik olvasónk a Kútvölgyinél próbálkozott tegnapra szóló behívóval, és ő is megkapta az oltást.

„Tegnap időpontom volt, de elmentem ma a Kútvölgyi úti oltópontra, ahol max 20 ember állt kint, ezek többsége próbálkozó volt. A bejáratnál egy katona ellenőrizte az eredeti smst, majd név szerint a listát, és beengedett. Bent hihetetlen gyorsan és simán mentek a dolgok: lázmérés, fertőtlenítés, és már adták is az infókat, ellenőrizték újra a nevet, smst felocsúdni sem volt időm a pozitív meglepetésből, már sorszámomat hívtak az ablakhoz, ahol pár pillanatnyi rögzítés után kaptam egy sorszámot és egy eligazítást, hol fognak név szerint hívni. Parkolás után 15 perccel már be voltam oltva, kitűnő körülmények, személyzet. a gond csak annyi volt, hogy kevesen voltunk, mert a személyzet a 70 ezres mennyiségre volt kirendelve, az oltás szintén, tehát kvázi feleslegesen terhelünk le hétvégén az orvosokat, ápolókat, akiktől majd azt várják, h a következő alkalommal a most elmaradottakat is beoltsák. Minden tiszteletem a Kútvölgyiseké, ilyen pozitív tapasztalatom talán még sosem volt állami ellátásban”

– írta.

Olvasónk kérdésünkre azt válaszolta, hogy már azután jutott be az oltópontra a tegnapra szóló beutalóval, hogy nekünk egy biztonsági őr azt mondta, csak azokat oltják, akik mára kaptak smst. Erről megkérdeztük az operatív törzset, ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

Csak kisebb zavar volt

Szombaton mégiscsak zajlott oltás az oltópontokon, de ez is teljesen kiszámíthatatlanul történt. Egyes helyeken ugyanis beadták az oltást azoknak az érkezőknek, akik nem értesültek a halasztásról, máshol nem. A helyzet azonban annyira kaotikus volt, az ellenőrzés pedig annyira hiányos, hogy végül olyanokat is beoltottak, akik csak úgy besétáltak az utcáról valamelyik oltópontra.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap erről azt mondta, hogy

„kisebb zavarok egy ekkora logisztikai akciónál lehetnek.”

Ahogy korábban írtuk, az AstraZeneca-vakcina, amivel a hétvégén oltanak hosszabb ideig tárolható. Az alkalmazási előirat szerint az oltóanyag az ampulla felnyitása után hűtőszekrényben 2-8 Celsius fokon 48 óráig tárolható, ezen idő alatt megmarad a vakcina „kémiai és fizikai stabilitása”. Ezen időtartam alatt, a készítmény egyszer, 6 óránál nem hosszabb időszakon keresztül, szobahőmérsékleten tárolható és felhasználható. Ezután kell csak megsemmisíteni.

Fontos kiemelni azt, ami sok olvasói levélben szerepelt: hiába dolgoznak hatalmas nyomás alatt, megállás nélkül a kórházi alkalmazottak, a tapasztalatok szerint mindenkivel kedvesen, professzionálisan viselkednek. Hiába ment folyamatosan az oltás, bárkit kérdeztünk (biztonsági őrtől a főorvosig), megállt egy pár percre és készségesen válaszolt a kérdéseinkre. Az persze nem újdonság, hogy az orvosok és a nővérek a járvány miatti nehézségek közepette is remekül végzik a munkájukat, de az oltások miatt most már azok is szembesülnek ezzel, akik korábban nem került kórházba, és nem látták a benti körülményeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!