Gulyás Gergely szerint csak kisebb zavarok vannak a tömeges oltás körül

2021. március 7. – 08:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap reggel a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának volt a vendége, ahol – az MTI beszámolója szerint – a tömeges oltás és a Fidesz Európai Néppártból (EPP) való kilépése is téma volt.

Arról mi is írtunk, hogy pénteken komoly „adatszinkronizációs problémák” miatt hivatalosan elhalasztották 74 ezer 18-60 éves krónikus beteg hétvégére tervezett oltását. Sok olyan ember kapott ugyanis értesítést sms-ben, aki már kapott oltást, másoknak pedig a lakóhelyüktől akár 160 kilométerre kellett volna elutazniuk az injekció beadásáért.

Szombaton mindennek ellenére mégiscsak zajlott oltás az oltópontokon, de ez is teljesen kiszámíthatatlanul történt. Egyes helyeken ugyanis beadták az oltást azoknak az érkezőknek, akik nem értesültek a halasztásról, máshol nem. A helyzet azonban annyira kaotikus volt, az ellenőrzés pedig annyira hiányos, hogy végül olyanokat is beoltottak, akik csak úgy besétáltak az utcáról valamelyik oltópontra.

Gulyás a rádióban viszont arról beszélt, hogy

„kisebb zavarok egy ekkora logisztikai akciónál lehetnek”,

de összességében jól állunk, hiszen „Magyarország már most is második az EU tagállamai között az oltási rangsorban”. Magyarország májusig pedig 3,5 millió emberrel többet tud beoltani, mint azok az országok, amelyek csak azokra a vakcinákra építik a védekezésüket, melyeket az Európai Unió szállít.

Bár a hétvégére tervezett, majd elhalasztott tömeges oltás körül kialakult káoszról az interjúban egy szó sem esett, Gulyás arról viszont hosszan beszélt, hogy „a sajtóban megjelentekkel szemben az oltási program egy percre sem állt le”. Szerinte „nehéz nem tömegesnek tekinteni azt az oltássorozatot, amelyben 400 ezer ember fogja megkapni a vakcinát”. A háziorvosoknál, a kórházi oltópontokon ugyanis a következő napokban is zajlik a regisztráltak oltása Sinopharm-, Moderna- és Pfizer-vakcinával. Egyedül az AstraZeneca-vakcinával való oltást függesztették fel – hogy miért, azt nem kérdezték meg tőle – de a jövő hét második felében ezt is megkapják az emberek, mondta.

Miután kifejtette, hogy miért a kínai az egyik legjobb vakcina, és az ellenzék, miért oltásellenes, szóba került a Fidesz kilépése az Európai Néppártból is. Erről többek között azt mondta, hogy

„a balliberális irányba sodródó EPP-ben voltak olyan Benelux- vagy skandináv törpepártok, amelyek alapvetően intoleráns politikát folytatnak, és nem tudták elviselni a magyar kormánypártot, amely ragaszkodik a hagyományos kereszténydemokrata értékrendhez, elutasítja a migrációt és a családpolitikában is világos értékeket fogalmaz meg”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!