Gulyás Gergely: Már csak technikai kérdés a Fidesz kilépése a Néppártból

2021. március 6. – 13:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz nem ment keresztül pálforduláson, mint az Európai Néppárt (EPP), a nagyobbik magyar kormánypárt továbbra is a hagyományos kereszténydemokrata, konzervatív értékeket és családképet képviseli – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az MTI-nek, reagálva Markus Södernek, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökének, tartományi kormányfőnek a korábbi nyilatkozatára. Söder a Fidesz EPP-tagságának megszüntetéséről beszélt a német sajtónak.

Gulyás szerint a Fidesz éppen azért döntött az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából történő kilépésről, hogy véget vessen az évek óta tartó függő helyzetnek. A fideszes politikus elmondta: „egyetértenek a bajor miniszterelnök azon megállapításával, hogy az EPP már nem jobboldali párt. Ez az, ami miatt a Fidesz és az EPP útjai elválnak egymástól”.

Söder a Süddeutsche Zeitungnak adott nyilatkozatában egyébként másként értelmezte a helyzetet. Ő úgy fogalmazott, „szerinte a Fidesz végképp búcsút intett a néppártnak és egyben a pártcsalád kereszténydemkokrata értékeinek és alapvetéseinek azzal, hogy kijelentették, újjá kell építeni az európai jobboldalt.”

A bajor elnök szerint is le kell zárni végre a Fidesz és a néppárt kapcsolatát, és nem szabad a végtelenségig meghosszabbítani a néppárti tagságukra vonatkozó felfüggesztést sem.

Az EPP „a polgári közép pártja, és nem jobboldali párt”, így „egyszerűen nincs többé barátságos párt-lakóközösség” a Fidesszel. Különben pedig a Fidesz tagsága körüli „végtelen huzavona” árt az EPP-nek, „a hitelességünk forog kockán”

– mondta Söder.

Gulyás véleménye szerint az EPP pálfordulásának mértékét jól mutatja, hogy annak idején Franz Josef Strauss legendás bajor miniszterelnök, aki több mint negyedszázadon át volt a CSU elnöke, még azt mondta, a CSU-tól jobbra már csak a fal lehet. Ehhez képest a mostani bajor miniszterelnök azt mondta, a pártja nem jobboldali párt.

„Mi továbbra is azt képviseljük, amit Franz Josef Strauss: Nemzeti szuverenitásunk leginkább egy erős Európában érvényesülhet. Az EPP bajor frakcióvezetője szerint nemzeti szuverenitás nem létezik” – utalt Manfred Weber korábbi nyilatkozatára.

A Fidesz EPP-tagsága már csupán technikai kérdés, a frakcióval történő szakítás volt az első fontos lépés.

Gulyás szerint az EPP nem csupán megtagadta a korábbi Helmut Kohl-i, vagy a Franz Josef Strauss-i örökséget, de a soraiban sem tud megtűrni olyan pártokat, amelyek világosan kiállnak a migráció ellen és úgy gondolják, a hagyományos családmodellnek és a családpolitikának kiemelt jelentősége van.

Gulyás azonban egyetért Markus Söderrel abban, hogy a jó államközi kapcsolatoknak nem szabad megszenvedniük azt, hogy a jövőben különböző pártcsaládhoz tartoznak majd az uniópártok és a nagyobbik magyar kormánypárt. Ennek érdekében a magyar kancelláriaminiszter március 16-án online beszélgetést folytat német kollégájával, Braun kancelláriaminiszterrel.

Ugyanakkor a kisebbik kormánypárt, a KDNP EP-képviselője, Hölvényi György marad az Európai Néppárt frakciójában. Azt mondta, a KDNP „még Antall József korábbi miniszterelnök és Helmut Kohl korábbi német kancellár hívására csatlakozott az 1990-es évek elején az EPP elődjéhez”, tagságuk azóta folyamatos, a szerdán az EPP-ben elfogadott új szabályzat pedig a Fidesszel ellentétben a KDNP számára nem teremt jogi helyzetet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!