A Fidesz néppárti tagságát is megszüntetné a bajor Keresztényszociális Unió elnöke

2021. március 6. – 09:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megszüntetné a Fidesz néppárti tagságát a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, Markus Söder az MTI tudósítása szerint. Söder szombaton egy interjúban beszélt arról, hogy miután a Fidesz kilépett az Európai Néppárt frakciójából, magából az európai néppártból (EPP) is ki kéne zárni.

Söder szerint a Fidesz végképp búcsút intett a néppártnak és egyben a pártcsalád kereszténydemkokrata értékeinek és alapvetéseinek azzal, hogy kijelentették, újjá kell építeni az európai jobboldalt a néppártból való távozásukra reagálva.

A bajor elnök szerint le kell zárni végre a Fidesz és a néppárt kapcsolatát, és nem szabad a végtelenségig meghosszabbítani a néppárti tagságukra vonatkozó felfüggesztést sem.

Kereszténydemokrata Unió (CDU) testvérpártjának vezetője hangsúlyozta, hogy az államközi kapcsolatok szintjén továbbra is együtt kell működniük Magyarországgal, de a pártoknak a jövőben külön utakon kell járni.

Söder egészen kemény hangnemet ütött meg a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában:

Az EPP „a polgári közép pártja, és nem jobboldali párt”, így „egyszerűen nincs többé barátságos párt-lakóközösség” a Fidesszel. Különben pedig a Fidesz tagsága körüli „végtelen huzavona” árt az EPP-nek, „a hitelességünk forog kockán”.

A Fidesz nemrég jelentette be, hogy nem várják meg, amíg alkalmazzák a nemrég elfogadott új eljárásjogi szabályzatot, amivel többek között már nemcsak egy tag, hanem egy csoport frakciójogainak felfüggesztéséről is lehet szavazni, hanem inkább kilépnek az európai pártcsaládból.

A magyar kormánypárt nem is viselte túl jól a történéseket, Szijjártó Péter külügyminiszer például megüzente Manfred Weber frakcióvezetőnek, hogy „Jó, hogy végre nem tartozunk olyan frakcióhoz”, amit egy ilyen ember vezet, de hasonló színvonalon kommentálta az eseményeket a Fidesz pártsajtója is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!