Közel 308 ezer ember kapta meg eddig a második oltását itthon

2021. március 8. – 11:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„1 002 714 ember kapta meg az első oltását Magyarországon, ezzel a lakosság átoltottsága szépen növekedett, olyannyira, hogy az unióban a második helyen vagyunk most a lakosság arányához viszonyítva”, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a hétfői operatív törzsön.

307 929 ember kapta meg eddig Magyarországon a második oltást, jelentette be Müller.

Ez egy közös eredmény, mindannyiunké, versenyt futunk az idővel, tette hozzá. Egyetlen napot sem hagynak ki az oltakozásban, „minden védőoltást eloltatnak”, ami beérkezik az országba.

A hétvégén felfüggesztett astrazenecás oltásokat a hét második felében fogják „a rendelkezésre bocsátani”, mondta Müller, így „a legrövidebb időn belül” bepótolják az elmaradt astrazenecás oltásokat. Adategyeztetéses probléma volt csak a hétvégén az országos tisztifőorvos szerint, de aki elment a helyszínre, az „természetesen” megkapta az oltását, mondta Müller.

Soha nem volt még ekkora emelkedés az aktív fertőzöttek számában, és „ami a legnagyobb terhet jelenti az országnak, az az, hogy nagyon sokan kerülnek most kórházba”, köztük több olyan fiatal van, akiknél gyorsan, hirtelen romlik az állapot egészen odáig, hogy kórházba kerülnek, akár már órákon belül, mondta Müller.

„33 százalékkal több kórházba kerülést regisztráltunk az elmúlt héten, mint az azt megelőző héten”,

ez főképp a brit variánsnak tudható be Müller szerint. A hétfői napi adatokról itt írtunk bővebben.

Magyarországon március ötödikéig 1307 embernél mutatták ki a brit variánst, öt embernél mutatták ki a dél-afrikai mutánst, 13 embernél a cseh variánst, 145 embernél járványügyi szempontból egyelőre nem releváns egyéb variánst mutattak ki Müller szerint.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ összes laborvizsgálatából az derült ki Müller szerint, hogy a pozitív PCR-tesztek 70-80 százalékánál mutattak ki valamilyen variánst. „Ez egy nagyon nagy szám”, mondta az országos tisztifőorvos, így kimondható szerinte, hogy Magyarországon a megfertőződések legnagyobb részét a brit variáns okozza.

Müller szerint a bölcsődéket azért nem kell még bezárni, mert ebben a korosztályban alacsony a fertőzöttségi ráta.

Müller az 1818-as telefonszámról is beszélt: meglehet, hogy a túlterhelés miatt nincs elérhető kolléga a vonalban, ebben az esetben az emberek írjanak az adatvedelem@neak.gov.hu-ra.

Nem kizárható Müller szerint, hogy kényszerből és szükségből a magánszolgáltatók kapacitásait is átcsoportosítják majd az egészségügyi ellátásba.

A háziorvos elsősorban a rendelőben adja be a vakcinákat, de ha járóképtelen betegről van szó, akkor a háziorvos kimegy a védőoltással az oltandó ember lakására, és ott adja be az oltást.

Hétvégi oltási mizéria

Pénteken Orbán Viktor bejelentette, hogy átmenetileg felfüggesztik a hétvégére meghirdetett tömeges oltást, ugyanis technikai hiba lépett fel. Ez egészen pontosan azzal járt, hogy a kiértesítettek között olyanok is kaptak SMS-t, akiket már beoltottak korábban, míg másokat a lakóhelyüktől több száz kilométerre hívtak be. A hétvégi vakcináció elmaradásáról is SMS-ben értesítették az érintetteket, ám közben mégis akadtak olyanok, akik elmentek az oltópontra, sőt, szombaton olyanok is oltáshoz jutottak, akik nem kaptak SMS-t.

Az egész mizériáról itt írtunk bővebben, de itt is olvashat részleteket. Vasárnap egy kicsit jobban odafigyeltek már, de akkor sem ment minden zökkenőmentesen. Hogy az egész miért történhetett, azt ebben a cikkünkben próbáltuk megfejteni. Az elmaradt astrazenecás oltásokat mindenesetre a jövő hét második felében pótolják.

A hétvégi káosz után hétfőn nem is közölték pontosan a központi adatközlő oldalon, a koronavirus.gov.hu-n, hogy hogyan áll az oltások száma, hányan kapták meg az első, és hányan a második adagot. Mindössze annyit írtak, „egymillió ember kapta meg az oltást Magyarországon”. A főoldalon aztán pontosították a számot 1 002 714-re. Nem tették hozzá, hogy hányan kapták meg a teljes védettséget jelentő második oltást is, erről egyetlen szót sem ejt a hétvégi adatközlés.

Március 8-a, hétfőtől léptek életbe a szigorító intézkedések, így mostantól április 7-ig csak azoknak biztosítanak gyermekfelügyeletet az általános iskolákban, óvodákban, akiknek a szülei ezt külön kérik. Először a kormány az ügyeleti lehetőség biztosítása nélkül döntött a zárásról.

A kormányrendelet értelmében mától március 22-ig több üzletnek is be kell zárnia, meghatároztak azonban egy sor kivételt, amikre ez nem vonatkozik, és a hétfői nőnapon még a virágboltok is nyitva lehetnek. Tovább dolgozhatnak a szerelők, és az elviteles éttermek is maradhatnak, hétfőtől pedig a települések belterületén mindenki köteles maszkot viselni. Marad a kijárási tilalom este 8 és reggel 5 óra között. A részletszabályokról ebben a cikkünkben írtunk hosszabban. Müller Cecília országos tisztifőorvos a Kossuth rádióban azt mondta vasárnap, a március 8-tól március 22-ig tartó lezárással megszakítható a fertőzési lánc, hiszen az emberek nem tudják egymásnak a fertőzést átadni. Arról is beszélt a Kossuth rádió Vasárnapi újság c. műsorában, hogy mivel a zárás alatt is folyik majd a védőoltások beadása, a két intézkedés párhuzamosan azt eredményezi, hogy csökkenni fog a fertőzöttek száma, „de legalábbis nem emelkedik”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!