A hétvégi káosz után hétfőn részlegesen közölték csak a beoltottak pontos számát

2021. március 8. – 10:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

December 26-án adták be az első koronavírus elleni vakcinát Magyarországon, majd december 30-ától kezdve időnként, majd január 10-től kezdve már napról napra közölték a többi adattal együtt a járványügyi helyzetről való tájékozódásban megkerülhetetlen központi adatközlő oldalon, a koronavirus.gov.hu-n, hogy hogyan áll az oltások száma, hányan kapták meg az első, és hányan a második adagot.

Így volt ez még március 7-én is, akkor a többi adat mellett közölték azt is, hogy az első adagot 981 401 fő, a másodikat is pedig már 307 573 fő kapta meg.

Március 8-án viszont éles váltással annyit közöltek csak a hatóságok a magyar oltási helyzetről, hogy „Egymillió ember már megkapta az oltást Magyarországon”, azt, hogy hivatalosan 1 002 714 főt oltottak be, a szövegben nem, csak a főoldalon jelezték. Az viszont nem szerepel sehol, hogy a második adagot hányan kapták meg.

A március 8-án közölt koronavírus-adatokat tartalmazó cikk kezdete a koronavirus.gov.hu-n
A március 8-án közölt koronavírus-adatokat tartalmazó cikk kezdete a koronavirus.gov.hu-n

Már pedig ezek az adatok elengedhetetlenek ahhoz, hogy grafikonokkal, kimutatásokkal követni lehessen az oltás helyzetét, a Koronavírus Sajtóközpont pedig most úgy döntött, hogy amikor a lélegeztető gépen levő betegek száma napok óta csúcson van, és a csúcshoz közelít a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma is, nem közöl pontos adatot.

Szintén új elem, hogy eddig az előző napig oltást kapók számát közölték, hétfőn viszont a „ma délelőttre” kifejezés szerepelt a szövegben.

A hétvégi káosz lenne az ok?

A hétvégi események tükrében persze gyanús lehet, hogy pont ma nem fért bele a pontos adatközlés az oltásról a napi statisztikákba.

Pénteken Orbán Viktor reggeli rádióinterjújával kezdve villámgyorsan kisiklott a hétvégi tömeges oltás terve, amit részben az AztraZeneca-vakcinával terveztek. A hivatalos oldalon nyom nélkül eltűnt az oltás leállítására vonatkozó mondat, majd később SMS-ben kezdték értesíteni a korábban már kiértesített embereket, hogy a hétvégi oltás valóban elmarad.

Ehhez képest szombaton és vasárnap is óriási káosz mellett, de valamilyen formában mégis zajlott az oltás. Aki ki mégis odament az oltópontra, azok közül meglepetésre sokakat beoltottak, de volt, akit nem, méghozzá „központi utasításra.”

Ilyen körülmények között valószínűleg idő, mire kibogozzák az adminisztrációból, hol hány oltást adtak be és azt kik kapták – ezért szerepelhet csak az eddig közölt adat fele a hétfői adatsorban. Biztosat talán majd az operatív törzs 11.15-re meghirdetett hétfői tájékoztatója után lehet tudni.

Így is lett, Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy a második adagot már 307 929 kapta meg, ami azt jelenti, hogy vasárnap mindössze 356 ember kapta meg a második adagot, ami a legkisebb egynapos oltottsági szám. Az operatív törzs tájékoztatóján közölt adatok alapján vasárnap az első és második adagot összesen 21 669 ember kapta meg. A hétvégén így két nap alatt összesen 56 266 oltást adtak be a közölt számok alapján a tömeges oltási kampány részeként – a felét annak, mint ahány oltást pénteken beadtak.

(Cikkünk előző verziójában azt írtuk, hogy az első adagot megkapó oltottak számát csak nagyságrendileg közölte a központi oldal – ezt a számot a többi adathoz képest fél órával később, csak a főoldalon közölték.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!