Rémisztőnek nevezte Zacher, hogy komplett családok kerülnek kórházba

2021. március 8. – 13:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rémisztőnek nevezte Zacher Gábor toxikológus, hogy komplett családok kerülnek be a covid-osztályokra. Zacher, aki korábban a Honvédkórház sürgősségi osztályát vezette, most pedig a hatvani kórházban dolgozik, a 168 órának arról beszélt, hogy a koronavírus különböző mutációi miatt egyre többen kerülnek kórházba, ezzel párhuzamosan egyre több a fiatal beteg: a hozzájuk érkező betegek harmada a 30-40-es korosztályba tartozik.

Zacher elmondása szerint a hatvani kórházban kialakított covid-részlegen kicsivel több mint 120 ágy van, ezek mindegyike foglalt, a betegek többsége az elmúlt 1-2 hétben érkezett. Naponta körülbelül 3-4 beteget kell lélegeztőgépre tenniük. Sokaknak néhány óra alatt romlott annyit az állapotuk, hogy gépi lélegeztetésre volt szükségük.

Országosan már több mint 800-an vannak lélegeztetőgépen, és közel 8 ezer beteget ápolnak kórházban. Hétfőre 2696 új fertőzöttet azonosítottak, így összesen 468 713 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, az aktív fertőzötteké pedig 115 981-re. Elhunyt 115 beteg, így az elhunytak száma 15 988 főre emelkedett.

Zacher korábban azt mondta, hogy a visszafogott dokumentáció és a ködösítés miatt bizalmatlan a kínai vakcinával szemben, nem oltatná be magát vele. Most megint megerősítette, hogy a körülmények miatt megváltozott a véleménye, bármelyik vakcina jobb, mint a koronavírus.

Nagy hibának tartja a toxikológus, hogy a harmadik hullám elején kellett az orvosoknak és az ápolóknak az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződés aláírásával foglalkozniuk.

„Ömlöttek a betegek a kórházba, közben senkinek nem volt ideje a részletekkel foglalkozni. Én tudtam, hogy biztosan nem adom fel a hivatásom. De a 24 órás ügyeletek után, az ember örül, hogy ágyba kerül, nem pedig azzal foglalkozik, hogy kitől mire kell engedélyt kérni, lehet-e számlázni, vagy sem, lehet-e másodállásom vagy sem.”

Szerinte ha egy nyári vagy kora őszi határidőt kaptak volna, akkor többen írják alá a szerződést. Az országos kórház-főigazgató közlése szerint végül 4000 orvos és ápoló hagyta ott az állami egészségügyet, vagyis a 110 ezer egészségügyi dolgozónak a 3,7 százaléka nem írta alá az új jogviszonyról szóló szerződést. Ennek részleteiről ebben a cikkünkben olvashat többet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!