Kiderült, melyik vakcinából mennyit adtak be eddig

2021. március 8. – 17:35

Másolás

Vágólapra másolva

Oltási adatokat 2020. december 29. óta közöl a kormány, először pár naponta, majd 2021. január 11. óta minden nap. Az adatokat a koronavirus.gov.hu oldalon teszik közzé, általában reggel 8:30 és 9:00 között. Néha péntekenként Orbán Viktor beelőzi ezt, és a szokásos reggeli rádiós beszédében előre elmond pár adatot.

Bár sokakat érdekelnének a részletek, a közölt magyarországi oltottsági információ kimerül két adatban:

hányan kapták meg összesen az első, illetve hányan a második adagot.

A rendelkezésre álló oltóanyag tekintetében sem sokkal jobb a helyzet: a lekötött, illetve a már megérkezett vakcinák mennyiségét sem közölték sokáig táblázatban, azokat tisztifőorvosi, külügyminiszteri, államtitkári nyilatkozatokból kellett összevadászni. Azt, hogy hány vakcina áll rendelkezésre, ma sem árulja el a kormány, de február 19. óta legalább a már megérkezett mennyiségről adnak információt (csak zárójelben jegyezzük meg, hogy bár már március 2-án bekönyvelték a március 4-én megérkezett orosz szállítmányt, sajnos nem sikerült jól összeadni két számot, ezért egy hete rossz adat szerepel a megérkezett vakcinák rubrikában).

Naprakész információkkal rendelkezünk arról, hogy a vendéglátó üzletekben a tartózkodás tilalmára vonatkozó szabályokat hányan szegték meg – de hogy melyik vakcinából mennyit használtak fel, azt sokszori kérdésünkre sem árulja el az operatív törzs.

Szerencsére az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ felé fennálló adatközlési kötelezettségének valamennyire eleget tesz a kormány. Az EU felé követelmény, hogy legalább hetente kétszer közöljék, melyik vakcinából mennyit adtak be, és mennyi áll rendelkezésre. Keddenként az előző heti, péntekenként az aktuális heti adatokat kell elküldeni, amit azután a Központ nyilvánosságra hoz. Lássuk a legutolsó, március 8-i adatot!

Ezen a grafikonon rögtön szemet szúr, hogy „Brüsszel” felé még nem jelentették beadható státuszúra a február 23-án beérkezett 100 ezer adag Szputnyik V vakcinát, az oltásokat a még február 2-án beérkezett 40 ezer adagból adják, amiből eddig 20 ezer dózis fogyott.

Ha az összes beadott vakcina számát összevetjük a kormány hazai kommunikációjával, akkor azt látjuk, ezek nagyjából egy hetes adatok – bár sem a március 1-i, sem a 2-i számokkal nem egyeznek pontosan. Ennek tükrében az látszik, hogy egy hete a beadható adagoknak majdnem a fele, 44%-a még beadásra várt:

Azért is kívánatos lenne, hogy a kormányzat részletesebb adatokat közöljön, mert akkor nem az EU-s táblázatból kéne kibogarászni, hogy melyik korcsoport mennyire veszélyeztetett, milyen arányban átoltott:

De nagyobb általánosságban is elvárható lenne, hogy egy kormányzat felnőtt számba vegye a polgárait. Különösen, ha felelős viselkedést vár el tőlük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!