Gyermekgyógyászok szerint a gyerekeket is tesztelni kell, ha felmerül a fertőzés gyanúja

2021. március 8. – 14:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A gyermekeket is tesztelni kell, ha felmerül a koronavírus-fertőzés lehetősége, a fertőzött gyerekek azonosítása ugyanis elengedhetetlen a vírus terjedésének megfékezéséhez

– olvasható a magyarországi alapellátó gyermekgyógyász szakmai szervezetek közös állásfoglalásában. A megfelelő gyakorlattal végzett mintavétel nem okoz megterhelést a gyerekeknek és a csecsemőknek, ugyanakkor a fertőzöttek azonosítása hozzájárul a fertőzés sajátosságainak és a gyerekek közötti vírusterjedés dinamikájának megismeréséhez is, írják közleményükben.

A kisgyerekeknél a koronavírus-fertőzés gyakran nagyon enyhe tünetekkel jár vagy tünetmentesen vészelik át a fertőzést, ezért a tesztelés, a szoros kontaktok megfigyelése és elkülönítése segíthet a járvány terjedésének visszaszorításában. Teszt nélkül viszont sokszor nehéz elérni a beteg gyerek és a szülők karanténba helyezését.

A tesztelés a fertőzés szövődményeinek – például fejfájás, fáradékonyság, ritmuszavarok, szívizomgyulladás – felismeréséhez is fontos. Sportolás szempontjából sem mindegy, hogy a gyerek influenzás vagy koronavírusos volt.

Január közepéig 40 gyerek került be a Heim Pál Gyermekkórházba koronavírus utáni súlyos betegséggel, 60 százalékukat intenzív osztályon kezelték. Akkor Dr. Fekete Ferenc orvosigazgató azt mondta, hogy 3-tól 17 éves korig több beteg is megfordult már náluk, az átlagéletkor 8-9 év volt. Ebben a cikkünkben foglaltuk össze mindazt, amit a gyerekek és a koronavírus kapcsolatáról lehet tudni, itt pedig a Covid-fertőzés nyomán kialakuló sokszervi érintettséggel járó kései szövődményről, az úgynevezett gyulladásos immunreakcióról írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!