Merkely: Gyorsan terjed a vírus, de szabad nyarunk lesz, csak kicsit meg kell még érte dolgoznunk

2021. március 9. – 22:41

Másolás

Vágólapra másolva

Budapesten a fertőzöttek 80-90 százalékában már a brit variánst találják meg, és egyre gyorsabban terjed a vírus – írta Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Facebookon. A bejegyzésben azt írta, hogy ugyan látszik, hogy a brit B.1.1.7-es mutáció gyorsabban terjed, mint a korábbi hullámok mögött álló eredeti, vad variáns, de úgy tűnik, nem okoz súlyosabb megbetegedést, és az itthon elérhető vakcinák mind hatékonynak bizonyultak ellene.

„Amennyiben a következő két hónapban elérjük, hogy több mint hárommillió honfitársunk be legyen oltva, valamint betartjuk a bevezetett szigorító intézkedéseket, a járvány mérséklődhet, május közepétől pedig lazítás kezdődhet. Biztos vagyok benne, szabad nyarunk lesz, csak kicsit meg kell még érte dolgoznunk, közösen”

– írta.

A rektor az Origónak adott interjújában azt mondta, hogy bár a lakosság zöme betartotta a korábbi előírásokat, elkerülhetetlen volt az újabb szigorítás.

„Gyorsan emelkedik a súlyos lefolyású esetek száma, mára már többen vannak lélegeztetőgépen, mint ahányan novemberben voltak.”

3-4 hét múlva már kedvezőbb adatokat vár, de Merkely szerint az igazi cél az, hogy minél több ember megkapja az első adag vakcinát. Továbbra is fontosnak tartja a védekezési szabályok betartását (maszk, kézmosás, távolságtartás), főleg azért, mert a fertőzőbb brit variáns miatt egy hiba is fertőzéshez vezethet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!