130-an haltak meg a járványban 2020 utolsó napján

Másolás

Vágólapra másolva

2764 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 325 278 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – derül ki a kormányzati járványügyi tájékoztató oldalon közzétett adatokból.

Meghalt 130 beteg, így az áldozatok száma 9667 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 157 063 fő, az aktív fertőzöttek száma 158 548 főre csökkent.

5648 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 401-en vannak lélegeztetőgépen.

Lazítások és szigorítások

Közben globálisan 83 445 600-ra emelkedett a fertőzöttek, 1 818 387-re a halálos áldozatok és 47 034 325-re a gyógyultak száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli adatai szerint – írja az MTI. Tovább terjednek az elmúlt hetekben azonosított új, gyorsabban fertőző vírusvariánsok, a brit változat Kínában és Kaliforniában, a dél-afrikai pedig Franciaországban is megjelent.

A világban más-más intenzitással várják az országok az új évben a járványt. Olaszország teljes zárlat alatt töltötte a szilvesztert, miközben a járvány kiindulópontjának tekintett, de mára szinte vírusmentes kínai Vuhanban megteltek az utcák. Bulgáriában lazítanak január első hétfőjétől, míg Szlovákiában olyan súlyos a helyzet, hogy szigorításokkal kezdődik az év.

>>>A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat.<<<

Vakcinára várva

Magyarországra eddig összesen 80 ezer adag érkezett az Európai Unióban egyelőre egyedüliként engedélyezett Pfizer-BioNTech vakcinából. (Szilveszter napján ez lett az első vakcina, amelyre az Egészségügyi Világszervezet is áldását adta, igaz, eddigre már világszerte több millió embernek adták be.) Az oltást elsőként megkapó egészségügyi dolgozók vakcinálása 21 kórházi oltóponton zajlik. Müller Cecília országos tisztifőorvos 2020 utolsó napján azt mondta, eddig 5510 főt oltottak be.

„És legyünk hálásak a tudósoknak, mert kutatásaik segítenek egyre jobban kiismerni a nemrég még ismeretlen ellenséget, és biztonságos védőoltáson, hatékony terápián dolgoznak”

mondta újévi köszöntőjében Áder János köztársasági elnök is.

Az új év első felében várhatóan több új vakcina is megkapja a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, illetve a gyártócégek ígérete szerint a gyártókapacitások is felpörögnek 2021-ben, így néhány hónap múlva Magyarországon is megkezdődhet majd a tömeges oltás. A kormány tájékoztatása szerint eddig nagyjából 600 ezren regisztráltak az ingyenes és önkéntes oltásra az erre szolgáló Vakcinainfó oldalon.

>>>A járvánnyal kapcsolatos összes cikkünk ide kattintva olvasható.<<<

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!