Szlovákiában olyan komoly a vírushelyzet, hogy szigorú korlátozásokkal kezdik meg 2021-et

2020. december 31. – 23:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szigorítják Szlovákiában a koronavírus miatt bevezetett kijárási korlátozásokat: január elsejétől családlátogatás keretében sem találkozhatnak a különböző háztartásokhoz tartozó emberek – erről döntött a pozsonyi kabinet csütörtök esti rendkívüli ülésén az MTI szerint.

„Sajnos sok ember jön-megy, látogatja egymást, a kórházak pedig összeomlanak” – mondta Igor Matovic szlovák miniszterelnök.

Az embereknek ezen kívül ahhoz is nyomós indokra lesz szüksége, hogy elhagyhassák az a megyét, ahol a lakhelyük van. A TASR szlovák hírügynökség Marek Krajcí egészségügyi miniszterre és Ján Mikas országos tisztifőorvosra hivatkozva közölte, hogy a kijárási korlátozások alóli kivételt jelent

  • az üzleti tevékenység és a munkavégzés, amennyiben azt nem lehet otthonról végezni,
  • a létszükségleti cikkek, így például az élelmiszer-, illetve gyógyszervásárlás,
  • a banki, illetve biztosítási ügyintézés,
  • a sürgős orvosi ellátás,
  • a tesztelés koronavírusra,
  • illetve egy közeli hozzátartozó gondozása.

A templomokat bezárják és azt is megtiltják, hogy az embere a nyílt utcán egyenek. Az új rendelkezések értelmében a szállodák nem fogadhatnak új vendégeket, a sípályáknak pedig be kell zárniuk.

Ezek az intézkedések egyelőre január 24-ig maradnak hatályban.

Az 5,5 millió lakosú Szlovákiában a járvány kitörése óta 179 543 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 2138 ember hunyt el a kórban. A szlovák egészségügyi miniszter szerint kórházakban komoly, ha nem egyenesen kritikus a helyzet. Jelenleg 2672 pácienst kezelnek egészségügyi intézményekben koronavírussal, 3100 egészségügyi időközben kiesett a munkából. Becslései szerint január 11-ig akár a 3600-at is meghaladhatja a kórházakban ápoltak száma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!